Avizez, optimizez, consumul de energie il controlez

   Optimizarea energetica a unei locuinte este o problema complexa ce implica sute de parametri si are mii de rezultate posibile, asa ca am decis ca inainte de a incepe o renovare complexa a apartamentului sa stabilesc problemele cu care ma confrunt. Imi trebuia un diagnostic corect, pentru ca a trata simptomele fara a investiga cauza lor este o potentiala sursa de noi probleme. Primul pas a fost sa consult un specialist in domeniu – www.avizez.ro, care mi-a oferit un audit energetic complet si un certificat energetic ieftin. La fel cum un medic pune diagnosticul pacientului tinand cont de raspunsul organismului ca un intreg, tot la fel un auditor energetic emite diagnostice bazate pe raspunsul energetic al casei luat ca un sistem. De fapt certificatul energetic da o estimare a consumului de energie necesar pentru incalzire, apa calda de consum menajer, iluminat si climatizare.
  Atunci cand se evalueaza performanta unei case si nivelul sau de eficienta energetica, in prima linie se afla gasirea locurile pe unde se pierde energia. In timpul unui audit energetic profesional, specialistul analizeaza facturile de energie, completeaza inspectii vizuale, de sanatate si siguranta folosind echipamente speciale, cum ar fi o camera in infrarosu, pentru a detecta sursele de pierderi de energie.
 Cu ajutorul acestei tehnologii –termografia in constructii se scaneaza cladirea si se examineaza anvelopa ei, inclusiv acoperisul si ferestrele. Prin vizualizarea si masurarea temperaturii pe suprafete diferite si a temperaturii relative de la un obiect la altul, inspectorul poate determina cu usurinta si cu precizie zonele în care izolatia este insuficienta, eventuale probleme de penetrare a apei sau scurgeri de aer prin anvelopa cladirii.
  Discutand la servici cu colegii unul dintre ei mi-a sugerat ca datorita preturilor in scaderea a aparatelor de fotografiat in infrarosu imi pot achizitiona unul si sa-mi realizez singura imagistica termica, propria analiza de energie in infrarosu. Initial mi-a surans ideea de a avea un astfel de instrument de diagnosticare la dispozitie datorita faptului ca sunt inginer si orice dispozitiv novator ma atrage, dar mi-am dat seama ca acuratetea unei poze nu-i totuna cu interpretarea ei.
 Nu pleca de la premiza ca romanul se pricepe la orice, nu-i adevarat, este un mit perpetuat de cativa smecherasi care cica se descurca mereu si rezolva mai bine si mai ieftin totul, fiind aplaudati mereu la scena deschisa, dar care mai mult incurca lucrurile. Te sfatuiesc ca de fiecare data sa apelezi la specialisti, nu cheltui niste bani ca pe urma sa ajungi tot la profesionist, resemnat ca …..nu le poti stii pe toate.

Avizez, optimizez, consumul de energie il controlez
 As fi vrut ca in urma auditarii apartamentul meu sa fie incadrat in clasa energetica A, dar mai multi factori ca orientarea cardinala, locatia imobilului, numarul de pereti exteriori, gradul de izolare termica al anvelopei sau modalitatea de preparare a agentului termic au dus la incadrarea apartamentului meu in clasa B. Etichetele energetice arata unde se situeaza un aparat sau in cazul meu un apartament pe o scara de la A la G, in functie de consumul  de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficienta iar clasa G (rosu) cea mai putin eficienta.
  Intre timp datorita sfaturilor auditorilor am facut cateva imbunatatiri  prin care am salvat aproximativ 25% din factura de energie lunara pe timp de iarna, asigurand in acelasi timp sanatatea si siguranta casei, reducerea amprentei de carbon si confortul unui camin adevarat. Sper ca dupa acestea apartamentul meu sa se incadreze in clasa A, deoarece inainte a fost destul de aproape de limita inferioara, avea valoarea de 155 kWh/mp/an.
 Stiu ca sunteti curiosi cum mi-am imbunatatit performanta energetica a locuintei, cum am reusit sa-mi schimb cateva obiceiuri vechi, cum am ales si utilizat aparatele cu intelepciune si care a fost impactul asupra facturii la energie, confortului si mediul inconjurator, asa ca am punctat cateva  obiective rezolvate:
1. Izolatia
  Este esentiala alegerea tipului adecvat de izolatie pus in cantitatea potrivita, dar nu va pot da prea multe detalii deoarece de anveloparea blocului s-au ocupat niste specialisti. Au folosit standarde de constructie relevante si cele mai bune practici in constructii si aceasta s-a vazut la factura, nu am mai platit costuri inutile la incalzire. Geamurile duble mi-au injumatatit pierderea de caldura, dar ai eu am avut grija sa trag in fiecare seara draperiile. Amprenta de carbon initiala a casei mele era de 3,18 t Co2/an, iar acum am redus-o la 2,34t Co2/an. Factura la energie era anul trecut de 357 lei in medie, iar anul acesta a fost de 270 lei.
2.Pardoseala
  Alegerea parchetului potrivit si covoare groase de lana au pastrat podelele mult mai calde si a fost un mod ieftin de a economisi energie si bani.
3. Aparate de uz casnic si electronice
 Am luat in considerare inlocuirea catorva aparate care nu erau suficient de fiabile si am inceput cu cele mai mari consumatoare de energie: frigiderul, cuptorul, masina de spalat vase, masina de spalat rufe, televizoarele, calculatorul. Am ales modelele cu cel mai mic consum de energie cu eticheta Energy Star, chiar daca atunci cand le-am cumparat mi s-au parut un pic cam scumpe, mi-am facut calculul ca voi amortiza cheltuielile prin factura redusa la energie. Am cumparat chiar unele produse care aveau etichete energetice care deja surclasau clasa A: A +, A++ si A+++.
Amprenta mea de carbonAmprenta de carbon a aparaturii din casa era 1,29 t CO2/an, iar acum a scazut la 0,61 tCO2/an. Mai greu imi este cu  micsorarea amprentei ingrijirii personale care se situeaza acum la 0, 21 t CO2/an, dar inca lucrez la ea. Per total amprenta de carbon a scazut de la 6,43 t CO2/an la 3,88 t CO2/an, este aproape la jumatate, dar asta nu ma impiedica sa incerc sa o scad si mai mult.
  In noul nostru proiect „Copacelul blogosferic” ma voi stradui sa plantez cat mai multi arbori pentru a-mi sterge macar pe 2, 3 ani amprenta de carbon (un copac absoarbe in medie o tona de CO2/an).
  Despre masuri de bun simt cum ar fi punerea frigiderului departe de surse de caldura, lasarea unui spatiu de aer care sa circule in jurul bateriilor de condensare, pastrarea bobinelor curate, schimbarea filtrelor de aer conditionat murdare, izolarea bazinului de apa calda cu o husa, oprirea sistemului de ventilatie din baie atunci cand nu esti inauntru sau ferirea tuturor electronicelor, electrocasnicelor de lumina directa a soarelui nici nu voiam sa pomenesc, dar intr-un final m-am gandit ca nu strica o mica atentionare in acest sens.
  Dupa cum am mai aratat prin calculul amprentei de carbon, banii nu sunt singurul factor de luat in considerare la inlocuirea aparatelor vechi cu altele moderne.  Putem folosi aparatele pe care deja le avem, dar intr-un mod mult mai constient si astfel vom reusi sa reducem deseurile implicate de aruncarea aparatelor ce inca functioneaza.
4. Iluminarea
Inlocuirea felului de iluminare intr-unul eficient energetic (CFL, LED) si personalizarea sa cred ca a fost cea mai simpla si ieftina modalitate de reducere a facturii de energie. In mod normal 11% din factura de energie era cea cheltuita pentru iluminat, iar acum dupa sase luni am ajuns la 4%.
 Sursele de energie nu sunt inepuizabile, iar fiecare din noi trebuie sa tina seama de asta si sa  le foloseasca doar cat are nevoie. Orice pas trebuie insotit de urmatorul si astfel ne va intra in obisnuinta.  Prin exemplul tau ti se vor alatura si prietenii sau familia si nu vor mai uita:
– sa dea iarna caldura pe o treapta mai mica nu-i neaparat nevoie sa stai in tricou fara maneci in casa in toiul iernii;
– sa ridice cu un grad, doua temperatura aerului conditionat pe timpul verii;
– sa opreasca aparatele electrocasnice sau becurile cand nu-i absoluta nevoie de ele. Electronicele aflate in stand by pot ajunge sa consume aproape la fel ca atunci cand sunt pornite.
– sa foloseasca apa cu masura;
– sa inlocuiasca calculatorul cu un laptop pentru ca acesta din urma consuma de 5 ori mai putin sau daca inca nu are fonduri disponibile sa activeze functia de economisire a energiei pe calculator sau sa aleaga un monitor LCD;
– sa spele rufele cu un program economic la temperatura cea mai joasa cu putinta;
– sa usuce rufele in mod traditional, pe sarma, afara;
– sa pastreze o temperatura potrivita in frigider prin deschiderea usilor numai cand este nevoie, ajustarea bandei usii pentru a asigura etanseitatea.
  Toate aceste moduri de reducere a consumului de energie pot insemna mai putine emisii de gaze cu efect de sera, asa ca aminteste-ti mereu ca poti economisi bani si totodata poti fi da o mana de ajutor planetei. Stiu ca e greu sa-ti schimbi deodata atatea deprinderi inradacinate asa ca-ti voi arata un truc invatat de la fata mea. Si-a descarcat pe telefon o aplicatie haioasa- JouleBug, care de fiecare data cand face o mica economie de energie ii aloca niste puncte. Sharuieste orice actiune punctata cu prietenii pe Twitter si asta ii motiveaza. Deja in scoala ei este o competitie, care strange cele mai multe puncte si cate tone de CO2 salveaza intr-un an. Acum nu ma mai tin eu dupa ea prin casa ca sa sting becurile sau sa-i aduc aminte sa iasa de la dus, ci ea e prima care ma trage de maneca cand uit sa fac ceva. Intre timp binenteles ca mi-am instalat si eu aplicatia si deja am salvat 1,34t CO2. Uite chiar acum caut ceva in aplicatie si i-am gasit o hiba. Cum am scris un articol pe tema economisirii de energie ar trebui sa-mi aloce macar 10 puncte, dar vad ca din pacate aceasta actiune nu-i rasplatita cu nimic, trebuie sa le atrag atentia ca sa rectifice:)).
   Banii investiti in modificari si in auditul energetic ii voi recupera anul acesta, dar deja ma bate gandul sa repet in vara auditarea.  Auditul energetic nu este o procedura ce trebuie facuta o singura data, ar trebui sa fie o rutina continua pentru a te asigura ca apartamentul functioneaza la o eficienta maxima, fiindca  in timp apar modificari ale cladirilor, ale echipamentelor si acestea pot duce la micsorarea eficientei lor. Dupa modificarile facute si rezultatul deja reflectat in factura de energie cred ca sunt proprietara unui apartament de clasa energetica A, dar vreau sa fiu sigura si o sa cer un nou audit energetic.
P.S.
  Sfaturile mele nu au un specific de expert indiferent de genul sau: ingineresc, fiscal, contabil, sunt doar unele de diletant. Pentru consiliere energetica va rog sa va adresati profesionistilor calificati de la avizez.ro. Eu pot doar sa va garantez ca practica un pret de audit energetic mic si sunt seriosi.
SB 2016

Un comentariu la „Avizez, optimizez, consumul de energie il controlez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.