Mancare de muraturi

Mancare de muraturi

Se apropie primavara si inca mai avem prin camara muraturi de care ne-am cam saturat, de abia asteptam sa iasa vegetalele pentru a ne detoxifia organismul. Si cu muraturile ramase ce-o sa facem? Le aruncam? Le pastram inca un an?
Desi cele mai multe muraturi daca sunt tinute intr-un loc racoros se mentin inca un an, mie mi se pare ca au alt gust si nu-mi mai plac, asa ca incerc ca debutul primaverii sa ma prinda fara nicio muratura in camara. Astfel pot sa incep un regim bazat pe extracte vegetale si sa anulez efectul toxinelor acumulate peste iarna in organism.
O idee ar fi prepararea unei mancari din muraturi si astazi, la „Miercurea fara carne” tocmai aceasta reteta v-o propun.

Ingrediente mancare de muraturi:

– 400 gr muraturi;
– o ceapa;
– doua rosii;
– patru cartofi;
– sare, piper dupa gust.

mancare de muraturi
Carte de bucate - Sanda Marin

Carte de bucate – Sanda Marin

Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram

Jamila Cuisine. Vol II – Geanina Staicu-Avram

Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi

Retete vegetariene din toata lumea – Giuliana Lomazzi

Carte de bucate - Silvia Jurcovan

Carte de bucate – Silvia Jurcovan

300 retete delicioase de post

300 retete delicioase de post

  Mod de preparare mancare de muraturi:

   Se pun muraturile in apa pentru a se desara sau in cazul meu a se dezacri. Eu am folosit o salata de muraturi care contine gogosari, gogonele, ceapa, usturoi, morcovi.
   Am curatat cartofii si i-am pus la fiert, cu putina sare. Cat timp au fiert cartofii am taiat ceapa in bucati mici si am calit-o in putin ulei si am adaugat muraturile bine scurse. Au urmat rosiile taiate in cubulete si doua cani de apa. Nu am pus sare deloc fiindca muraturile inca contin destula. Atunci cand au fiert rosiile am adaugat trei cartofi taiati bucatele si pe cel de-al patrulea l-am facut piure pentru a ingrosa cu el sosul. Daca doriti un sos mai gros puteti pasa doi, trei cartofi sau puteti adauga putina faina.

Mancare de muraturi

                                                                                          Pofta buna!

Germeni si vlastari. Surse de sanatate si energie – Ligia Pop

Maramures in bucate - Nicolai Tand

Maramures in bucate – Nicolai Tand

5 Ingrediente. Mese rapide si usoare - Jamie Oliver

5 Ingrediente. Mese rapide si usoare – Jamie Oliver

300 retete delicioase de post

300 retete delicioase de post

Dictatura gastronomica - Constantin Bacalbasa

Dictatura gastronomica – Constantin Bacalbasa

19 comentarii la „Mancare de muraturi

  1. Nu am incercat pana acum o mancare facuta cu muraturi, desi am auzit ca multe persoane gatesc asa ceva. Trebuie sa fie interesanta mancarea. Poate voi face si eu daca imi raman muraturi neconsumate, macar sa vad ce gust are :))

  2. Nici mie nu-mi place sa mai mananc muraturile dupa un an, nu-s la fel de bune. Nu am incercat niciodata sa fac o mancarica de muraturi dar uite ca am sa ma inspir dupa reteta ta.

  3. Foarte interesanta reteta, ffoarte proasta inspiratia mea…. Dorind sa plusez, am marit cantitatea de muraturi, am pus 4 cepe mici lanaga care am calit un morcov taiat rondele si am fiert alaturi de cartofi, un morcov, radacina de patrunjel si pastranac pe care le-am facut piure si l-am adaugat spre final…. Am pus foaie de dafin, Pentru a nu lasa muraturile fara gust, am redus timpul de „desarare si dezacrire”.
    Consecintele?! :)) Mancarea a iesit gustosa, consistenta, aspectuasa, dar FOARTE ACRA! Dulceata celorlalte ingrediente nu a fost suficienta pentru a atenua gustul acru a al muraturilor in exces…
    Inainte de a ma apuca de treaba, am crezut ca tocmai plusul de muraturi va fi punctul forte, dar de pare ca acesta a fost bila pierzatoare…
    Deci, nu faceti ca mine!!!
    Concluzia mea finala este ca mancarea va fi cu mult mai gustoasa si mai interesanta in varianta imbunatatita de mine, dar este imperios necesar sa desarati si dezacriti suficient muraturile. Nu va temeti ca vor ramane fara giust, deoarce singurul gust pe care acestea il pot da mancarii, este cel de sarat si de acru, ceea ce nu va doriti…….
    Multumim pentru idee, doamana Raluca!

    1. Iti multumesc ca dintre puzderia de retete de pe internet ai ales-o pe a mea si te felicit pentru imbunatatirea ei. Asta face un bucatar isi pune amprenta pe orice preparat. Să înveți să gătești nu este cu adevărat un mister, necesită doar respectarea câtorva „reguli” simple și care adesea nu sunt foarte evidente. La cele mai multe feluri de mâncare este posibil să adăugi, să elimini și chiar să înlocuieșți unele ingrediente cu altele cu succes, dar să nu încerci asta în cofetărie, decât dacă ai multă, dar multă experiență.
      Toată lumea ar trebui să învețe să gătească, la nivel bazic. Cred că este esențial să știi să gătești, indiferent de sex, pentru că a putea să pregătești mâncarea pentru sine sau pentru familie este o abilitate tipică unui adult independent. În mod similar, toată lumea ar trebui să învețe despre problemele casnice (buget, reparații de bază, îngrijire și igienă) pentru binele tuturor.
      Spor la bucătărit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.