Europa Season- saptamana 13- Danemarca

   Vise si pasiuni.
  Sub aceste auspicii s-a desfasurat concertul din saptamana 13, dedicat Danemarcei in cadrul evenimentului Europa Season al Filarmonicii Oltenia. Mi-a reconfigurat tot sfarsitul de saptamana pentru ca m-am regasit in expresia emotionala a lui Berlioz si a lui Simfonie Fantastica. Am fost la acest minunat concert alaturi de alti prieteni bloggeri craioveni alaturi de care am construit ASBO- Asociatia Bloggerilor Olteni.
Viorile si flautul au plutit cochet peste melodia fermecatoare si tema evaziv numita „idee fixa” a simfoniei m-a gasit vulnerabila. Am trait alaturi de orchestra si dirijoarea Maria Badstue izbucnirile infricosatoare care au alternat cu momentele de mare sensibilitate, am simtit frustrarea, disperarea, colapsul sau, dar si frenezia compozitorului.  Maria Badstue a condus gratios ( e prima oara cand urmaresc un concert dirijat de o femeie si m-au surprins miscarile elegante, delicate sau intempestive) orchestra si a creat sentimentul de suspendare a timpului, care a adus intimitate cu ascultatorii. N-am simtit cand a trecut timpul si aceasta ora mi s-a parut ca a trecut ca o clipa. Aceeasi senzatie trebuie s-o fi avut si dirijoarea daca a reusit o asemenea performanta fiind insarcinata in opt luni.

  Prin miscarile sale fragile a condus energic o intreaga orchestra si ne-a ajutat sa simtim povestea pasiunii autodistructive a artistului Berlioz pentru o femeie frumoasa, actrita irlandeza, Harriet Smithson. Simfonia descrie obsesia si visele sale, accesele de furie, momentele de tandrete, viziunile de sinucidere, crima, dictate de opiu si disperare. Povestea este o auto-portret al compozitorului, Hector Berlioz.
  In luna in care celebram iubirea ne subliniaza frumusetea unui ideal romantic in viata, dar si pericolele la care esti expus (Berlioz s-a casatorit intr-un final cu Harriet, dar nu a fost o casnicie reusita).
  Inaintea Simfoniei Fantastice in program a fost „Kindertotenlieder” de Gustav Mahler, interpretat de  una dintre cele mai cautate mezzosoprane, Andrea Pellegrini. Vocea ei m-a coplesit prin redarea emotionanta a revarsarii de durere. Chiar daca nu am inteles decat pe alocuri franturi de cuvinte din poeziile lui Friedrich Rückert, din interpretare reiesea angoasa si intreaga tragedie a unui parinte, experienta ravasitoare.
   La încheierea concertului publicul a izbucnit în aplauze, rasplatind expresiile artistice si emotionale ale solistei, dirijoarei si orchestrei Filarmonicii Oltenia.

Europa Season- saptamana 13- Danemarca

 

16 comentarii la „Europa Season- saptamana 13- Danemarca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.