Panna Cotta, un desert perfect

Panna Cotta cu visine
Panna Cotta este un desert italian perfect, simplu, rapid si care se acomodeaza la orice dieta, chiar vegana sau fara gluten. Astazi la „Miercurea fara carne” am facut acest delicios desert, perfect cremos, si delicat ca un vis de crema unit printr-un strop de gelatina. Panna Cotta este la baza o budinca din lapte intarita cu gelatina. Traducerea literara a numelui sau este- smantana fiarta. Se poate manca direct dintr-o ceasca sau poate fi servit sub diferite forme intr-o farfurie, stropit cu sos dulce si garnisit cu fructe.Panna Cotta, un desert perfect

Ingrediente Panna Cotta:

500 gr smantana 25% grasime;
700 ml lapte;
150 gr ciocolata;
2 pliculete cafea solubila;
80 gr zahar vanilat;
un praf de sare;
2 plicuri gelatina.Panna Cotta, un desert perfect

Mod de preparare Panna Cotta:

  O panna cotta perfecta trebuie sa aiba gelatina cat sa uneasca crema si sa o faca sa tremure la atingere. Daca este prea multa gelatina, crema se simte rigida si branzoasa, iar prea putina face ca tot ansamblul sa se inmoaie. Fiecare isi poate gasi echilibrul dorit doar prin testare si va calibra dupa dorinta cantitatea de gelatina la concentratia de grasime din lactate. Eu am optat pentru smantana de 25% si lapte de 1,5%, dar poti modifica concentratia de grasime din lactate in functie de dorinta.
  Am pus gelatina in 200 ml de lapte si am lasat-o cam 10 minute sa se dizolve. Gelatina este un produs de origine animala si nu vegetal, asa ca pentru a obtine un produs vegetarian trebuie inlocuita cu agar agar sau alt substitut. Panna cotta se poate prepara si cu lapte de soia, lapte de migdale, lapte de nuca de cocos sau alta combinatie vegetariana.
  In acest timp am maruntit ciocolata si am pus-o la bain-marie. Smantana am batut-o cu zaharul vanilat facand-o frisca. In cazul in care am folosi-o nebatuta s-ar putea ca din cauza intaritorului din smantana sa se faca cocoloase mici, care ar fi mai greu de desfacut.Panna Cotta, un desert perfect
  Incalzim laptele (nu il fierbem) si 250 ml il adaugam peste ciocolata inmuiata, amestecam impreuna cu continutul pliculetelor de ness si apoi adaugam  jumatate din smantana batuta. Peste acestea adaugam jumatate din gelatina si punem vasul la bain-marie, amestecand usor sa se dizolve bine gelatina. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 50 de grade, altfel va fi deteriorata puterea  de a se gelifia. Odata dizolvata complet gelatina, se toarna lichidul in forme si se da la frigider.
  Pentru a forma doua straturi de culori diferite, dupa doua ore incepem prepararea celui de-al doilea strat.
  Incalzim usor 250 ml lapte, il amestecam cu jumatea ramasa din smantana si apoi punem restul de gelatina inmuiata. Se amesteca usor toate la bain-marie, la o temperatura temperata. Se scot din frigider formele deja umplute pe jumatate. Pentru a se lega mai repede am pus un strat de visine congelate si peste el am pus noul strat de crema. Se lasa la rece inca trei ore inainte de a fi servite.
  Daca vreti sa serviti panna cotta pe farfurie, incalziti usor forma in apa calda ( 3-5 sec) si desprindeti usor cu un cutit, marginea cremei de forma. Rasturnati forma pe farfurie si agitati usor pentru a ajuta sa cada panna cotta. Daca nu cade, mai inmuiati forma putin in apa calda si repetati procesul.
  Pentru un gust mai fin scoateti crema la temperatura camerei cu o jumatate de ora inainte de servire. Se orneaza cu fructe si se stropeste cu putin sirop. Se poate servi si stropita doar cu putina miere.
       Vei fi impresionat de frumusetea si catifelarea acestei retete toscane, e simpla si se face aproape fara efort. Panna Cotta, un desert perfect

18 comentarii la „Panna Cotta, un desert perfect

  1. Am facut si eu de 2 ori acest desert si este absolut delicios. Am preferat ca in ultimul timp sa il servesc mai des i oras. Este excelent servit cu dulceata de afine sau fructe de padure.
    Imi iese reteta doar ca nu am reusit sa o scot din forme. Citisem ca recipientul in care il pun ar trebui sa fie ud si tot nu a mers. Varianta cu apa calda nu o stiam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.