Pe omul gospodar il stii dupa gradina

Pe omul gospodar il stii dupa gradina
  Cred ca daca  vrei ceva facut bine, atunci trebuie ca acel lucru sa-l faci singur. Pe oricine ai ruga  sau plati, sigur nu-l va face asa de bine cum l-ai face tu. De ce zic asta? Pentru ca de fiecare data cand plec in vacanta imi las florile si catelul in grija cuiva, in care am incredere. Dar la intoarcere constat ca florile nu au fost udate regulat, unele chiar s-au uscat sau mai au putin pana se usuca, cainele are noroc, e mai rezistent. Sa nu ziceti ca de vina e zodia mea, ca sunt Fecioara si ele sunt perfectioniste. Nu-i asa, pur si simplu ceilalti nu intotdeauna au timpul, rabdarea necesara si mai ales pasiunea pe care ai pune-o tu in acel lucru.
Dar ce te faci daca vrei sa incerci ceva nou, ceva intr-un domeniu in care nu ai experienta? Sunt de parere ca toti suntem capabili de a fi creativi si inovativi, nu trebuie sa fi un geniu, doar sa ai dorinta de a realiza ceva deosebit si mai ales pasiunea. Omul gospodar e intr-o continua perfectionare. Asa s-a intamplat si cu mine.  
Sunt suficient de norocoasa pentru a avea o gradina spatioasa si „luxurianta”, dar nu aveam o bancuta rustica sau un balansoar din lemn.  In primavara m-am uitat prin cateva magazine specializate dupa unele. Erau fantastic de scumpe, un balansoar intre 1000- 1700 lei??? Asa ca am luat hotararea sa incerc  sa fac o bancuta si apoi cu experienta creata si eventual cu un ajutor,  sa ma apuc si de un balansoar. Cu jumatate din banii pe care i-as fi dat pe balansoar mi-am cumparat, un motofierastrau si cateva accesorii de protectie. Mi-am cautat pe internet cateva  bancute modeste si am ales ca si castigatoare o bancuta mica si adorabila. Deoarece sunt inginer mi-am facut desenul la scara, in ACAD, ca nu cumva sa ma incurc in calcule si apoi am cautat cateva bucatele de lemn care sa se incadreze in dimensiuni.
Imi trebuiau:
picioarele din fata – 2 x 65cm;
picioarele din spate – 2 x 90cm;
sprijin posterior  – 2 x 45cm, 2 x 115cm, 6 sipci x 45cm;
brate – 2 x 52cm;
spatar – 1 x 115cm, 1 x140cm;
intaritor – 4 x 30.   In total pe toate materialele am dat 85 de lei, inclusiv uleiul de in si lacul.

Pe omul gospodar il stii dupa gradina si scule

Pana acum a fost simplu. Mi-a cam dat de cap curatirea lemnelor de coaja, fiindca nu mai facusem asta, dar cu grija sa nu ma ranesc, am trecut si peste acest hop. Taitul in bucati a fost simplu avand motofierastraul Makita, desi taierea la 45 de grade nu prea mi-a iesit cum am vrut eu. Am insirat bucatile taiate pe jos in iarba si  am trecut la chertarea  pentru imbinari la 40 cm de baza.  Asa am auzit ca se spune de catre dulgheri, dar cautand cuvantul in Dex am avut o surpriza, nu exista.  Daca ii gasiti pe undeva etimologia, spuneti-mi. Cum nu aveam experienta  mi-a cam fost teama sa nu tai prea mult pentru imbinare, asa ca am folosit si o dalta ca sa cioplesc. De aici totul a fost floare la ureche. Am dat gauri cu burghiul si am folosit bari filetate de 6mm cu saibe plate si cate doua piulite la fiecare capat.

Ce spun cei care folosesc un Motofierastrau (Drujba) Makita EA3200S35B

Motofierastrau (Drujba) Makita EA3200S35B, 1.8 CP, lama 35 cm, frana lant
Motofierastrau (Drujba) Makita EA3200S35B, 1.8 CP, lama 35 cm, frana lant

I-am promis ca ii cumpăr lui bunicu o drujba de calitate și mi-a spus ca e foarte mulțumit, pentru o utilizare ocazională este foarte buna.

Adi

Super! Am urmărit diverse filmulețe atât de la producător cât și de la distribuitori și spun doar atat; se comporta exact ca acolo. Am tăiat sâmbăta 28 aprilie 2018, 4 metri cu I de lemn de fag, am consumat 2,5 litri benzina și 800 ml. Ulei de lant. Funcționează impecabil! Recomand uleiurile MAKITA atât pt. Lanț cât și pt. Amestec.

Aurel B

La o luna de la achizitionare pot spune ca am facut cea mai buna alegere. Usor de asamblat, intuitiva, materiale de calitate, relativ putine piese din plastic care se pot deteriora, porneste foarte usor si are un consum relativ scazut de carburant. In aproximativ 6 ore am taiat si tocat 15-20 de pomi dintr-o curte batraneasca, consumul a fost de 600-800 ml carburant si 400 ml ulei. Lantul nu a dat semne de oboseala. In concluzie raportul calitate-pret-nevoie a fost cel mai bun pentru mine. Multumesc

Ovy

Am o astfel de drujba de 8 ani de zile. In afara de curatat carburator, bujii si filtru de aer n-am umblat la ea. Am folosit-o la construit o casa, si apoi la taiat lemne de foc in fiecare an. Si la o sumedentie de alte trburi pe langa casa, curateni in gradina etc. functioneaza impecabil nota 10++++

Erol P

Nu am batut eu perfect cuiele si nici gaurile nu au fost perpendiculare toate, dar dupa o vara intreaga inca mai rezista in conditiile in care Panky (catelul) il foloseste frecvent, dupa cum se vede si in poza. Despre lacuit nu va mai povestesc pentru ca acolo sunt as, am experiente multiple ca tot omul gospodar. Am dat un rand de ulei de in si apoi doua randuri de lac pentru barci.
   Pentru balansoar am facut proiectul in ACAD, am achizitionat popicii si am cusut pernele, dar decat am asistat la taiat si asamblat. Am avut ca ajutoare doi veri, asa ca nu ma pot lauda ca l-am facut eu, asa ca  banca. Dupa ce am tras linie si am adunat cheltuielile, am iesit foarte bine. Am cheltuit mai putini bani pe ambele proiecte decat daca le-as fi cumparat dintr-un magazin, am motofierastraul pe care-l folosesc acum, toamna, ca sa tai crengile copacilor sau arbustilor, plus satisfactia de a fi iesit ceva din mana mea.

gradina mea

 
 
Ai idee ce greu se intretine o peluza?
   In fiecare an am o problema cu cositul ierbii, deoarece creste intr-un ritm ametitor si nu fac fata sculele mele. Dupa ce am petrecut o adolescenta luptandu-ma cu o masina de tuns iarba arhaica pe benzina, pot sa va spun ca acum suntem in epoca de aur a ingrijirii gazonului si a gradinii. Se gasesc de vanzare tot felul de unelte electrice: fierastraie pentru pomi, drujbemasini de tuns iarba, masini de tuns gardul viu, motocoase sau masini de cosit cu acumulator, cu care de drag iti lucrezi gradina. As avea nevoie de o masina pentru cosit Makita cu acumulator, pe care s-o folosesc in completarea masinii de tuns iarba. Sunt cateva locuri din gradina unde nu ajunge masina de tuns iarba si acolo creste o vegetatie abundenta, de zici ca esti in jungla. E drept ca ne place asa, in zilele calduroase e bine sa ai un coltisor umbros si chiar acolo am  pus balansoarul. Pana si trandafirii tind sa ajunga la cer, cred ca de vina este solul bogat si nivelul apei freatice foarte ridicat. La o astfel de gradina ai nevoie de multe unelte si acestora le trebuie si autonomie mare, fiind de preferat cele cu acumulator. Nu mai stai cu grija ca trebuie sa pui benzina, nu exista vapori nocivi deoarece nu se bazeaza pe combustie interna pentru a rula si nu au nici carburator de curatat.

Ce spun cei care folosesc o Masina electrica de tuns gazonul Makita ELM3720

Masina electrica de tuns gazonul Makita ELM3720
Masina electrica de tuns gazonul Makita ELM3720

Foarte mulțumiți de produs! Taie foarte bine! Ușor de manevrat! Raportul calitate pret este excelent!

Miorita A

Am decis sa inlocuiesc un noname de 1000w si am facut alegerea perfecta. O folosesc pe treapta cea mai inalta pe o suprafata de livada de aproximativ 1000 m2, a facut fata cu brio la iarba de 10-15cm, practic m-am jucat cu ea in loc sa ma chinui cum faceam innainte cu cea veche. In curtea din fata, o suprafata de aproximativ 300m2 practic m-am plimbat cu ea 20 min, pe treapta a 2-a ( aici am gazon si este bine intrerinut ) Nu am ce sa-i reprosez, iarba taiata o marunteste foarte bine, nu ramane nimic in spate daca mergi calm si nu “alergi” cand tunzi iarba sau gazonul. Sacul colector are gura de vizitare pentru verificat nivelul de umplere, foarte util. Cand o reglezi pe inaltime se face doar comutand maneta pe treapta dorita, nu mai stai sa desurubezi si sa insurubezi fiecare roata, iar foarte util si comod. Per total, nimic de reprosat, de la mine nota maxima.

Bogdan D

Mașina este foarte buna comparativ cu cea Bosh pe care a înlocuit-o și încă vreo doua no name! Motorul este destul de puternic pentru gazonul crescut. Sacul este încăpător, nu sare iarba pe lângă, materialele de calitate, deși cineva spunea ca este slab calitativ! Chiar este calitate buna, având o tija metalică in fata sacului(la prinderea pe masina) pentru susținerea greutății adunate, lateralele fiind din material! Sacul are indicator de plin! La Bosh, sacul era total din plastic destul de rigid și se desprindea de fiecare data când se umplea! Nu mai vorbim de sistemul cu maneta pentru reglajul tăierii! Depozitarea este ideală pt cei care nu au spațiu, aceasta stand in picioare cu mânerul rabatat si ocupând efectiv MAX 50 cm! Per total recomand mașina cu caldura!

Liviu P

Am taiat in trecut cu o MAKITA ELM 3311.... Insa cum cu ELM 3720, este o diferenta ca de la cer la pamant, total vizibila. Desi nu este mare diferenta de pret, 3720 are maneta de reglare inaltime foarte comoda si usor accesibila, la cealalata trebuiau desurubate rotile(si nu este deloc usor sa desurubezi 4 roti-mai ales cand ai iarba inalta si nu poti intra din prima la inaltime redusa), latime mai mare, puterea de 1400W este extraordinara, avansezi rapid, eu o folosesc usor ptr 6-700 mp, iar in cazul in care a lasat iarba taiata in urma, revii si o baga la sac imediat. Sacul este mare si usor de accesat. Manerul este reglabil pe inaltime si se poate rabata usor la depozitare. Ca si dezavantaj: cand o sa am bani imi voi lua una cu acumulator ca sa nu se mai agate cablul printre tuia si trandafiri...:) Comparativ cu cele cu motor cu benzina, nu face zgomot, si o opresti/pornesti de cate ori vrei si cand vrei (si de 5 ori pe minut)... Fata de acele drujbe de care trebuie sa tot stargi de sfoara si care inafara de zgomotul asurzitor, mai fac si fum....

Woma Eco

 
  Toamna a venit deja, serile devin din ce in ce mai reci, iarna se apropie si arbustii isi leapada haina aramie. Acum e timpul pentru a-i taia si ma felicit ca am cumparat motofierastraul, am in el un ajutor de nadejde. Strang aproape zilnic frunzele de pe gazon, ca sa nu incurajez formarea de pete uscate sau cresterea de muschi si poate la anul pe vremea asta imi voi lua si o suflanta de vegetatie.  In cateva zile voi cosi gazonul pentru ultima data si voi folosi un ingrasamant de toamna cu nivel ridicat de potasiu pentru a intari iarba si a ii creste rezistenta la inghet. Voi muta plantele din ghiveci in magazie, voi opri conexiunile de apa astfel incat apa inghetata sa nu provoace daune, voi demonta pompa din iaz si apoi voi lua o pauza de-un anotimp de la gradinarit, timp in care atat eu cat si pamantul ne vom relaxa. Voi avea timp sa visez la noi proiecte DIY, le voi pune pe „hartie”, iar la primavara si in practica.
Spor in toate, gospodarilor!

SuperBlog 2015

16 comentarii la „Pe omul gospodar il stii dupa gradina

    1. Mare adevar ai grăit și aș mai adăuga eu ca omul gospodar se mândrește și se îngrijește de grădină cu unelte moderne care îi ușurează munca.

  1. Cred ca acesta este unul dintre motivele principale pentru care am o retinere in a ma muta la casa: nu as avea timpul necesar intretinerii gradinii.

  2. Oh si noi ne gandim cu groaza si cu entuziasm la gradina pe care o sa o avem la casa. Ma bucur ca gasim tot felul de ustensile.

  3. Adevărat! Degeaba ai idei și îți place să faci lucruri pentru grădina pe care o ai, dacă nu ai ”ustensilele” necesare.
    Și noi avem multe asemenea lucruri necesare îngrijirii și întreținerii grădinii, chiar dacă nu se întinde pe o suprafață foarte mare.
    Și facem singuri toată treaba pentru că satisfacția este extraordinară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.