O criza familiala si atat de familiara gestionata de Sursa de Alimentare

O criza familiala si atat de familiara din Computer Land

Personaje:  Familia Computer
               Tata- Sursa de  Alimentare 48 ani;
                Mama- Motherboard 45 ani;
                     Copii familiei:
                 Placa de sunet 2 ani;
               Modem Intern 8 ani:
                 Placa Video 16 ani;
                Memoria 17 ani;
                 Procesor 18 ani.

   Actiunea se petrece in casa familiei Computer, Carcasa PC, aflata pe un raft din  evoMag,  tara Computer Land

Actul I

 Camera de zi, un spatiu modest, anost, neluminat si cam prafuit, cu o canapea veche incadrata de doua fotolii desfundate.
  Galagie mare. Mama- Motherboard si Tata- Sursa de Alimentare stau in aceleasi fotolii, dar au niste figuri de martiri schingiuiti de catre Inchizitie. Toti copii familiei vorbesc unii peste altii, asezati in jurul fotoliilor. Placa de sunet plange, ca de obicei.
 
 
SA: (incepe in forta, dar in timp se desumfla ca un balon) Liniste!!! Macar vorbiti pe rand, sa inteleg ce vreti!
Placa de sunet: (printre lacrimi): Dal Mos Culent ne aduce cadoulile!! Eu vleau doua difuzoale cu amplificatooooool!!
MB: (soptind in barba): Doamne fereste! Amplificator ne trebuie, nu-i de ajuns ca ne stie tot ComputerLand de cand i-am luat boxa aia mica. (cu glas mieros catre Placa de sunet) Pui mic, nu vrei tu sa-ti aduca Mos Curent niste casti frumoase cu ponei? Si  niste cantecele frumoase pentru copii ??
Placa de sunet: (printre lacrimi): Nu vleaaaau! Vleau difuzoaleeeee!
Memoria: (cu glas afectat in timp ce-si aranjeza cateva suvite rebele de par intr-o oglinda de mana)  
Tata, toate fetele din clasa de la mine au extensii de memorie, trebuie sa am si eu! Vreau sa fiu populara, sa-mi creasca capacitatea memoriei la 1 Exabyte. Degeaba imi frec coatele toata ziua invatand, mi-am epuizat memoria si in conditiile astea nu pot fi olimpica. Tata, acum sunt promotii la componente, poti sa-mi iei memoria dorita la un pret mult mai mic.
Modem Intern: (increzator) Eu i-am scris scrisoare lui Mosu si i-am cerut  sa-mi creasca viteza de transfer la 57,6 Kbps!
MB: (pe moment isi da ochii peste cap, dar apoi priveste cu dragoste catre baiat)Daca esti cuminte si inveti bine, iti aduce Mosu tot ce iti doresti, dragule. (ridicand vocea) Dar daca te mai iei la bataie cu baietii de pe raft, daca o mai tragi de codite pe Placa de Sunet sau mai iei vreo nota mica, s-ar putea ca Mosu sa-ti aduca o nuielusa.
Modem Intern: (fanfaron): O sa fiu cuminte, mamico!
SA: (soptit)Mai vazusi baba frumoasa si baiat cuminte!
Procesor: (cu disperare in priviri) Mie mi-a zis Fan-i ca ma lasa daca nu-mi fac tuning la masina, ca ea e obisnuita  sa se plimbe numai cu procesoare i7 care au macar SLK.
Placa Video: (vorbeste rusinat cu glas moale) Nu-mi vine sa mai ies din casa, toti prietenii gameri suporta  cu usurinta rularea jocurilor PC si a videoclipurilor la rezoluție 5K (5120 x 2880p), numai eu nu.  Imi trebuie largime de banda mai mare, sa dispun de 12 GB de memorie video.  Mi-e rusine sa mai generez imagini pe monitor, ca sa nu vada gamerii din echipa cat sunt de praf!…. Apropo, ne trebuie alt monitor mai de Doamne ajuta!
Procesor: Si alta tastatura.
Memoria: Si mouse optic.
Placa de sunet: Eu vleau cleion optic si tableta glafica!!
Modem Intern: (se vrea important) Noua la scoala ne cere scanner si imprimanta si lui Mosu nu pot sa-i mai cer, ar avea prea multe de carat si e si el batran.

SA: (furios): Liniste!!! Nu mai am resurse!! Liniste!!! Intelegeti-ma!!! Liniste!!!

Copii vorbesc toti unii peste altii, privind cand spre mama, cand spre tata.

Degeaba Sursa de Alimentare incearca sa se auda in vacarmul creat, nu are nicio sansa.
Copiii il acopera si Placa de sunet a inceput iar sa planga. Exasperat tatal ia masura suprema…. le taie alimentarea. Brusc se face liniste, prea multa liniste. Tatal se ridica din fotoliu si vine spre spectatori.
   Sa nu va prind ca radeti de soarta mea. Bagati de seama ce va asteapta! Acum fuga, fuguta , imprastiati-va pe la casele voastre. Haideti, plecati acasa, carati-va!…. Doar n-o sa stati aici pana maine sa vedeti ce se mai intampla!….Plecati si nu cumva sa ma barfiti, fiindca cine stie, maine, poimaine……. s-ar putea sa fiti voi in locul meu.
Se retrage pana in dreptul fotoliului si se asaza ca sa traga un pui de somn pana maine….cand o ia iar de la capat.

Actul II

 A doua zi. Aceeasi sufragerie.

Tata- Sursa de Alimentare, Mama- Motherboard
Scena e intunecata, mai putin o lumina slaba care-l insoteste pe SA.


SA: (venind catre spectatori) Nu ati plecat? Sunteti curiosi? Ce la voi nu-i la fel in familie? Nu aveti neveste si copii care sa va bata la cap cu pretentiile lor? (resemnat) Bine daca vreti sa vedeti continuarea, o s-o aveti. (se indreapta catre fotoliu si se aseaza in el)

Se aprinde lumina.
MB: (coase asezata pe un fotoliu niste ciorapi) La ce te gandesti?
SA: (cucaie in celalalt fotoliu): Sunt obosit, aproape extenuat de munca asta grea, nu mai am putere. Toata ziua transform tensiunea alternativa de la retea in curent continuu, ma ocup si de coborarea tensiunii de 230 V de la priza la valorile voastre de lucru, incerc sa va asigur un curent suficient pentru functionarea sistemului. Mi-am pierdut din calitate si fiabilitate in timp si nu mai pot sa va protejez asa cum as vrea asigurandu-va tensiunea si curentul optim de functionare. Am nevoie de o vacanta plus un nou secretar, care sa aiba controlul automat al turatiei, Cooler, frate-tu,  e prea galagios, se vede ca-i ruda cu tine. (zambeste)
MB: (artagoasa) Da, stiu eu, ai pus ochii pe Fan-a din vecini, o lauzi de-o luna cat e de silentioasa. Nu zici ca ametesti si te  incingi cand o vezi cum isi flutura elicea. Numai aerele sunt de ea, toata ziua sta cu ochii in oglinda si-si lustruieste grilajul, asta  nu se poate controla pe ea, daramite turatia. Tie-ti trebuie un ventilator mare, unul cu grilaj, solid ca frate-miu. Daca isi monteaza si un filtru de praf, il mai tin rulmentii inca 2-3 ani, dar ai lui Fan-a nu rezista nici o luna la ce praf e in sistem.
SA: Chiar, mai fa si tu curat prin sistem. Lasa copii jos din brate si pune mana pe-un mop, pe-o carpa de praf, fa putina curatenie de toamna.

MB:
 (sare ca fripta) Da, acum ca ma luai de Fan-a imediat iti sari tandara. Ia stai si tu zilnic cu toti copii in spinare sa vezi cat e de bine. Nu ma pot misca un milimetru de pe loc, nici gand sa fac curatenie. Azi de exemplu am stat sa despart pe Procesor care se certa cu Placa video tot din cauza fufelor de ventilatoare. Din cauza ca se supraincalzisera cauzau tot felul de erori de sistem si imi era sa nu-si arda unul altuia cateva palme sau sa se arda singur vreunul de la atata agitatie. Cica a fost lovita prietena lui Procesor la elice de un obiect venit din interiorul sistemului si ea a dat vina pe prietena lui Placa Video. In final am gasit motivul pentru care era obstructionat fluxul de aer, un management nepotrit al cablurilor in carcasa. Se intind si astea ca o placinta peste tot, prea le-ai lasat sa faca ce vor sau ti-au luat si astea mintile cu rochiile lor colorate? Nu a trecut decat o ora si iar a inceput  galceava intre baieti, se lauda fiecare cu prietena lui ventilator, care de care mai vitala. Cum am depistat instabilitatea mi-am facut un update de Bios si s-a lasat linistea. Ma uit la vecinul pe care l-au ridicat in rang de Sursa Fortron, a prins putere si inca de 850 W, si-a redecorat carcasa, si-a reinnoit magistralele  cu atatea fire de conexiune ca nici n-am putut sa le numar, decat pot sa-mi inchipui cam ce numar de biti pot transfera simultan. Ieri cand a iesit din carcasa i-am vazut si certificarea eficienta 80 plus platinum, protectiile noi la supratensiune, subtensiune,  supracurent,  scurtcircuit, supratemperatura, depasirea puterii, nu mai zic ca-l urma spasit un ventilator nou cu diametrul de 135 mm. Mi-am pus ochelarii ca sa vad ce scrie pe placuta, dar nu am zarit decat ca are eficienta>92% si nivelul de zgomot <21 dbA …..si pe nevasta-sa care-si etala conectorii noi la tot raftul. Vreau si eu sa ne reinnoim magistralele si sa-mi iei conectori noi, unii mai ceva decat ai vecinei!
SA: (mormaind) Imi mancati zilele, tu si copii astia. De cand au crescut avem din ce in ce mai multe probleme. Eu muncesc zilnic ca sa aveti o tensiune cu fluctuatie cat mai mica,  sa aveti o viata mai lunga si tu te uiti dupa surse FSP, iar baietilor le creste temperatura de functionare din cauza unor pupaze de ventilatoare de doi bani. Nu  ai niste rude pe la tara sa-i insuram si sa le mentine ele temperatura scazuta?
MB: (ridicand din umeri) Nu, acum si cele de la tara au pretentii. Vor numai i7.
SA: (cu o urma de speranta in glas si-n privire, ridicandu-se din fotoliu)  As  face un curs de recalificare ca sa fiu compatibil  in  LaptopLand? Ti-ar place sa ne mutam acolo? Cred ca as putea gasi o slujba mai bine platita.
MB: (nu-i vine sa creada) Da ce-ti veni acum? Nu vreau sa ma mut niciunde, mie-mi place aici.
SA: (cade sleit in fotoliu) Vine Mos Curent in curand si eu nu o sa pot lua decat un brad virtual, nici gand de cadouri pentru fiecare. Hai ca la astia mici le mai luam mintile cu cate ceva mai ieftin, dar ce te faci cu pretentiile astora mari? Poate ar fi bine sa-ti cauti si tu un serviciu.
MB: (iritata) Cine crezi ca m-angajeaza cand vin cu totii plozii dupa mine? Crezi ca eu nu as vrea sa plec din casa asta mohorata si sa lucrez intr-un server? Dar cu copii ce fac, cu cine-i las?
SA: (placid) Ii iei cu tine.
MB: (contrariata)??? La ce server ai vazut tu ca-si aduce vreo Motherboard copii??? Poate-n China, aici e exclus! Daca angajezi o babysitter placa de baza imi caut de lucru, dar sa nu o aduci pe soacra-mea, ca plec la mama si-mi iau si copii cu mine.
SA: (stupefiat) Pai de unde bani de babysitter?
MB: Fa si tu un curs de calificare ca vecinul, sa devii sursa Fortron.
SA: Unde e, ca m-as duce?
MB: Aici, la Marketonline, al treilea raft la stanga, scrie mare Componente PC si  intri pe usa Surse. (bucuroasa) Sa te inscrii la Fortron AURUM 92+ Series PT-850M, 8 x PCI-E (6+2), 13 x SATA, sa plezneasca vecinele de necaz. (visand) O sa avem garantie 60 de luni si o sa mergem in vacanta pe raftul cu sistemele server.
SA: (cu determinare) Ma duc! Sa stii ca asta e solutia!(O ia in brate pe MB, o saruta si incep sa cante si sa danseze iesind pe muzica din scena)
 
Cortina
 
 
 SuperBlog 2015

Ce spun cei care folosesc Sursa de alimentare nJoy Woden 750, 750W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Gold

Sursa de alimentare nJoy Woden 750, 750W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Gold
Sursa de alimentare nJoy Woden 750, 750W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Gold

Este perfecta. Tine un ryzen 5 3600 cu oc + placi video rx 580 oc + Cooler procesor SilentiumPC Spartan 4 MAX EVO ARGB + 2 fanuri 200 mm + 1 fan 120 mm. Nu am auzit pana acum coil noise sau orice alt zgomot de la ea.

Sam

Este excelenta, nu face zogmot merge perfect, cei care zic ca se aude fan-ul probabil a fost o problema la fan ceva

Nicu G

E o sursa ok pentru gaming mie nu imi face mult zgomot am un Procesor AMD Ryzen 5 3600X, 3.8 GHz, AM4, 32MB, 95W (BOX) Si o Placa video Asus Dual GeForce® GTX 1660 SUPER™ EVO, 6GB GDDR6, 192-bit Si merege perfect o am cam de 2 Luni si nu am nici o problem cu ea

Mihai C

Deocamdată își face treaba, duce lejer un sistem destul de încărcat. Silentioasa compartiv cu ce am comandat înainte și am făcut retur în 2 ore (brand de renume dublu la preț). își merita banii.

Costi C

Am cumparat aste deoarece este ieftina de celalalte sursa cu preti foarte mari, cred ca este cel mai bun sursa/de preti! Recomend!

Edina K

Ce spun cei care folosesc Placa de baza Gigabyte B450 GAMING X

Placa de baza Gigabyte B450 GAMING X
Placa de baza Gigabyte B450 GAMING X

o folosesc cu un ryzen 5 3600 și îl am la 4.3 ghz și +221 voltage ramii ii am la 3600 placa de baza suporta doar 3600 pot să dau oc la procesor și la 4.5 ghz dar nu vreau sa am temperaturi prea mari placa de baza are temperaturi foarte mici respectiv manualul m a ajutat mult când am vrut sa mi montez componentele și că cooler am un ID cooling se224 nu a fost greu sa l montez nota 10 chiar o recomand

Sarado C

Asta e placa de baza. Sunt foarte multumit. PC-ul meu este mult mai sprinten cu noile memorii plus noul procesor AMD Ryzen 1600AF Wraith Cooler. Am cules si eu informatii din recenziile de aici, legate de procesor si memorii. Plus o placa de baza de la Gigabyte. Nu sunt priceput. Am trecut de la un AMD FX 8350 la AMD Ryzen 1600AF Wraith Cooler si constat ca exista diferente mari privind modul cum reactioneaza Pc-ul meu. Diferente in bine. NU prea sunt multumit de Wraith Cooler, dar mai astept sa vad ce si cum apoi revin cu un feedback.

Ady

BIOS-ul vine cu versiunea F50, nu necesita update pentru Ryzen 5 3600. Atenție la memoriile pe care le cumpărați. Initial pusesem un kit ADATA GAMMIX D10, care îmi dădea BSoD-uri foarte dese când activam profilul XMP pentru 3200 MHz. Apoi am incercat un kit Corsair la 3600 MHz, care era listat pe QVL-ul plăcii de bază și merge fara probleme. Așa că cel mai bine să luați din start memorii care se găsesc pe QVL (Qualified Vendor List).

Adrian

O placa de baza foarte buna pentru un calculator de gaming entry-mid level. O folosesc de 1 luna cu un ryzen 1600af si un rx 580 16gb 3000mhz si se comporta foarte bine, nu am avut nici o problema cu ea. Are loc de 4 ventilatoare RGB Contra: Daca se monteaza o placa video cu 3 ventilatoare 2 port-uri sata devin inaccesibile.

Stefan L

Am prins-o la 450 lei, pret foarte convenabil, era singura placa de baza la acest pret care arata foarte ingrijit construita, cu 3 radiatoare pe bobinele VRM si south bridge, 4 sloturi pentru memorie ram, 6 SATA, 1 slot M.2. Am montat pe ea un CPU Ryzen 5 1600 AF overclocat la 3,8 GHz cu +252mV (1,356V maxim). Functioneaza stabil, biosul-UEFI este foarte usor de inteles. OC-ul se face fara mare bataie de cap. Desi unii recomanda multe setari, e deajuns marirea multiplicatorului si a voltajului pana se obtine o stabilitate in teste ca Cinebench R20 sau Aida64. Permite upgrade cu procesoare Ryzen generatia a treia. In cazul meu nu a fost nevoie de update de bios. Sunetul integrat nu e stralucit dar nici rau. Totusi in locul lui folosesc un Asus Xonar U3 cu casti Sennheiser fiind amator de auditii muzicale. In concluzie recomand aceasta placa de baza pentru modul superior in care e construita si pentru ca permite un upgrade viitor. Si mai ales pentru pretul acceptabil.

Cyrus

17 comentarii la „O criza familiala si atat de familiara gestionata de Sursa de Alimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.