Florile vinului de toamna la Vinarte

Florile vinului de toamna la Vinarte
Sambata 14 noiembrie, la Epoca Steak House and Wine Bar am degustat primul vin rosu al anului 2015, „Floare de Toamna”, degustare Vinarte sustinuta de Laurentiu Achim si Costel Cainamisir. Florile vinului de toamna la Vinarte au fost minunate si in acest an.
Degustare Flori de toamna la Epoca   Istoria acestui vin „primeur”  este o analogie cu cea a celebrului Beaujolais Nouveau francez sau Novello italian. Toate aceste vinuri sunt rezultatul unui proces modern de vinificatie, care a fost conceput in 1861 de catre celebrul om de stiinta francez Louis Pasteur si perfectionat in 1934 de M. Flanzy.
Asa cum se intampla de obicei, aceasta descoperire a fost accidentala, de fapt cautandu-se o metoda de conservare a strugurilor proaspat colectati.  Punandu-se strugurii sub o perdea de dioxid de carbon timp de cateva saptamani, s-a constatat la sfarsitul perioadei ca acestia au fermentat, devenind un lichid gazos si spumant. S-a decis pentru a se continua cu aceasta fermentatie rapida, deoarece avea avantajul ca la o perioada scurta de timp dupa recoltare vinul sa fie gata. Aceasta vinificatie se numeste „macerare carbonica”.
    Tehnica aceasta consta astazi din umplerea unui rezervor cu struguri asezati pe un pat de dioxid de carbon si inchiderea ermetica a acestuia pentru o perioada cuprinsa intre sapte si douazeci zile, in functie de conditiile de temperatura si soiul de struguri folositi.

Curioasa lume a vinului

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

O parte din struguri sunt striviti de greutatea celor de deasupra si incep sa fermenteze natural, iar gazul ce ocupa recipientul determina o fermentatie intracelulara, facilitand procesul anaerob.   Atunci cand continutul de alcool este in jurul valorii de 11 grade vinul este imbuteliat, urmand a fi lansat pe piata. Prin aceasta tehnica producatorul de vin poate oferi pietei recolta toamnei in mai putin de sase saptamani de la cules.
Cum au fost Florile vinului de toamna?

In fiecare an Vinarte incearca sa vina cu o diversificare a vinului „primeur”, imbunatatindu-l mereu. Reteta din acest an „Floare de Toamna” 2015 contine struguri din soiul Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac. S-a facut iesirea sa pe piata, la cea de-a XI aniversare, sambata 14 noiembrie, simultan in mai multe orase: Bucuresti- Hanul lui Manus, Timisoara- Salonul Rovinhud, Craiova- Epoca Steak House, unde au fost organizate degustari.  Vinul are arome prospete, rotunde, cu mai fruct obtinut de la Feteasca Neagra, forta, mandrie si intensitate a culorii de la Novac, dar si personalitate, potentialul bogat, caracterul barbatesc cu care te poti imprieteni repede al Negrului de Dragasani.
Degustare la Epoca   Acest melanj da acestui vin proaspat mai multe arome de fructe, iar metoda de obtinere ii confera un continut mai mic de taninuri, fiind un acompaniament perfect pentru gratar si branzeturi proaspete, moi, ciuperci, legume. Datorita cantitatii reduse in care se produce va fi un vin greu de gasit, dar cei care o vor face vor fi pe deplin satisfacuti, chiar daca vinul nu dispune de suficienta stabilitate pentru a fi pastrat perioade lungi.

Florile vinului din aceasta toamna iti vor bucura papilele gustative si te vor binedispune imediat.

Vezi si: Armonie si contrast. Vinarte si Delaco in debutul unui proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”

Vin rosu sec, Cabernet sauvignon, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L, 13.5% alc.

Vin rosu sec, Merlot, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 14% alc., Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania

Vin rosu sec, Cabernet Sauvignon, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Princiar Dealu Mare, 13% alc., 0.75L, Romania

8 comentarii la „Florile vinului de toamna la Vinarte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.