Arome in echilibrul Delaco si Crama Oprisor

Arome in echilibrul Delaco si Crama Oprisor
Sunt #Fanbranza de cand m-am nascut, dar constat de ceva vreme ca m-am transformat si intr-un #fanvin. Asta nu inseamna ca mi-am uitat prima dragoste, nu, decat ca am degustat sinergia care a decurs din actiunea simultana a celor doua. Dupa prima degustare prezentata in articolul Armonie si contrast , a urmat a doua din cadrul proiectului „Branzeturi cum se ..cuVin!”. Ca de obicei organizatori au fost Asociatia Blogerilor Olteni si Dictionarculinar.ro, iar  restaurantul Rex , Delaco si Crama Oprisor reprezentata de echipa Gabriel Cristea si Nicolea Lintu, au fost sponsori. Am degustat impreuna echilibrul Delaco si Crama Oprisor.
 
Au fost prezentate cinci tipuri de vin Cabernet Sauvignon obtinute prin diverse procedee: Caloian Cabernet Sauvignon alb si rosu, Maiastru, Crama Oprisor si La Cetate Cabernet Sauvignonalaturi de cinci tipuri de branza fabricate atat sub marca Delaco (Cascaval afumat, Maasdam si Grana Padano) cat si importate sub alte marci (Ile de France, Bergader).  Am avut si oaspeti din Polonia, prezenti in oras in cadrul proiectului Europa Season demarat de catre Filarmonica Oltenia Craiova, oaspeti care au pretuit la inalta valoare produsele autohtone.
 

 

Pe mine m-au cucerit aromele in echilibru ale asocierii branzei bogate Grana Padano presarata cu piper negru si ulei de masline, cu clatirea cerului gurii in taninurile Cabernetului Sauvignon La Cetate. Acest soi de vin, Cabernet Sauvignon, este popular in Oltenia datorita usurintei de cultivare, vitele-de-vie sunt mai rezistente la pericolele viticole, iar  strugurii au pielita mai groasa.

 

Este un vin corpolent cu multe taninuri si o aciditate vizibila care contribuie la marirea potentialului de imbatranire, iar clima de la Dunare usor mai calda spre mediteraneana aduce note de coacaze negre, cirese negre iar in unii ani chiar de gem. Caracterul sau transpare chiar din denumire „sauvignon” este derivat din francezul „sauvage” care inseamna salbatic. In fiecare picatura de vin exista o poveste si Oltenia fiind in zona de frontiera a dacilor, a avut vii ce constituiau o permanenta ispita pentru popoarele barbare, asa ca povestea lui Deceneu cu defrisatul viilor poate fi adevarata pe aceste meleaguri.

 

Vinul Cramei Oprisor are o poveste fara sfarsit

Romania este o tara traditional cultivatoare a vitei-de-vie, iar vinul ne-a insotit mereu pe parcursul vietii de la nastere la moarte, de la botez la ingropaciune. Vinul are  aici o poveste fara sfarsit ale carei inceputuri sunt mitologice, religioase, filozofice.  In multe aspecte, Cabernet Sauvignon reflecta dorintele, personalitatea  vinificatorului, in timp ce prezinta arome familiare care exprima caracterul tipic al soiului ce insoteste pe mesele noastre  preparatele din porc si vanat. La rezultatele degustarii Tastevin din 21.10.2015 la acest tip de vin, Cabernet Sauvignon „regele vinurilor rosii”,  La Cetate de la Crama Oprisor din anul 2013 a iesit pe locul al saselea, avand un punctaj de 8,05 in conditiile in care cel mai bun a luat 8, 29. Se pare ca am gusturi bune!

 
Vin alb sec, Cupaj, Solo Quinta Recas, 0.75L, 13.5% alc., Romania
Vin alb sec, Cupaj, Solo Quinta Recas, 0.75L, 13.5% alc., Romania
Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare, 2017, 0.75L, 14.4% alc., Romania
Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare, 2017, 0.75L, 14.4% alc., Romania
Vin alb sec, Chardonnay, Sole Recas, 0.75L, 14% alc., Romania
Vin alb sec, Chardonnay, Sole Recas, 0.75L, 14% alc., Romania
Vin alb dulce, Tamaioasa Romaneasca, Crama Trantu Murfatlar, 0.5L, 12.5% alc.
Vin roze sec, Pinot Noir, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania

Branza Grana Padano

O  poveste simbol de fericire si bunastare materiala ne-a fost daruita prin aceasta degustare, totodata o examinare si o evaluare senzoriala. Branza si vinul sunt doua mari placeri culinare ale vietii si gasirea imbinarii lor perfecte poate fi da un rezultat magic. Pentru a aprecia mai bine gustul plin si aroma Grana Padano, aceasta a fost scoasa cu o ora inainte de servire din frigider si apoi feliata subtire cu un cutit special. Branza Grana Padano a fost creata in urma cu aproape 900 de ani de catre calugarii cistercieni de la Chiaravalle Abbey, care au folosit maturarea branzei ca o modalitate de a pastra surplusul de lapte. O roata din aceasta branza masoara intre 35-45 cm in diametru si 15-18 cm in inaltime, cantarind de la 24 la 40 de kilograme. Acum mi-am dat seama de ce anumite tipuri de branzeturi au forme  cilindrice, cu fete usor convexe sau aproape drepte ……..pentru a putea fi rostogolite.

Este o branza de culoare galben-pai obtinuta din lapte de vaca, dulceaga, delicata, usor picanta, putin sarata, cu textura granulata de cereale (grana), usor friabila, o aroma minunata de nuci, alune si cu o crusta putin mai tare, un fel de frate mai mic al Parmigiano Reggiano. Delicioasa si gustoasa, este ideala pentru mancaruri servite au gratin, pentru sosuri, adauga aroma la carpaccio, anghinare, ciuperci salbatice. Completeaza perfect pastele, risotto, iar textura sa granulata se simte moale pe cerul gurii alaturi de aroma si de mirosul de lapte cremos.

Sinergie- Delaco si Crama Oprisor

Ne-am bucurat de sinergia celor doua vedete intr-un mod traditional cu paine proaspata, fara drojdie sau arome artificiale, servita aburind, paine ce a descoperit noi arome individuale atat branzei cat si vinului. La o astfel de degustare aceste arome individuale pot fi detectate datorita mixului complex de molecule organice, esteri si terpene. Un degustator cu experienta poate distinge intre aromele caracteristice unui strugure specific  si aromele care rezulta din alti factori de vinificatie sau  din procesul de fabricatie in cazul branzei, dar eu mai am pana acolo. Deocamdata pot sa spun cu siguranta care dintre aromele combinatiilor branza/vin mi-a placut cel mai mult, care mi s-a parut mai echilibrata si astazi a castigat Grana Padano/ La Cetate. Poate la sfarsitul celor trei ani de degustari voi putea face cat de cat diferentieri minore, dar pana acolo vor mai fi eliberati in aer destui compusi volatili.

 

Arome in echilibrul Delaco si Crama Oprisor
Vin rosu sec, Cabernet sauvignon, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L
Vin rosu sec, Merlot, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 14% alc., Romania
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania
Vin rosu sec, Cabernet Sauvignon, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc.
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Princiar Dealu Mare, 13% alc., 0.75L, Romania

14 comentarii la „Arome in echilibrul Delaco si Crama Oprisor

  1. Vai dar ce frumos vorbesti tu despre vin . 🙂 Sincer nu prea beau alcool, decat foarte rar si atunci un vin bun demidulce 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.