Arome in echilbru

Arome in echilbru   Sunt #Fanbranza de cand m-am nascut, dar constat de ceva vreme ca m-am transformat si intr-un #fanvin. Asta nu inseamna ca mi-am uitat prima dragoste, nu, decat ca am degustat sinergia care a decurs din actiunea simultana a celor doua.
 A doua degustare de vinuri si branzeturi “Branzeturi cum se ..cuVin!” organizata de Asocatia Blogerilor Olteni si Dictionarculinar.ro, a fost sustinuta la restaurantul Rex de catre Delaco si Crama Oprisor reprezentata de echipa Gabriel Cristea si Nicolea Lintu. Au fost prezentate cinci tipuri de vin Cabernet Sauvignon obtinute prin diverse procedee: Caloian Cabernet Sauvignon alb si rosu, Maiastru, Crama Oprisor si La
Cetate Cabernet Sauvignon
alaturi de cinci tipuri de branza fabricate atat sub marca Delaco (Cascaval afumat, Maasdam si Grana Padano) cat si importate sub alte marci (Ile de France, Bergader).  Am avut si oaspeti din Polonia, prezenti in oras in cadrul proiectului Europa Season demarat de catre Filarmonica Oltenia Craiova, oaspeti care au pretuit la inalta valoare produsele autohtone.
  Pe mine m-au cucerit aromele in echilibru ale asocierii branzei bogate Grana Padano presarata cu piper negru si ulei de masline, cu clatirea cerului gurii in taninurile Cabernetului Sauvignon La Cetate. Acest soi de vin, Cabernet Sauvignon, este popular in Oltenia datorita usurintei de cultivare, vitele-de-vie sunt mai rezistente la pericolele viticole, iar  strugurii au pielita mai groasa.

  Este un vin corpolent cu multe taninuri si o aciditate vizibila care contribuie la marirea potentialului de imbatranire, iar clima de la Dunare usor mai calda spre mediteraneana aduce note de coacaze negre, cirese negre iar in unii ani chiar de gem. Caracterul sau transpare chiar din denumire “sauvignon” este derivat din francezul “sauvage” care inseamna salbatic. In fiecare picatura de vin exista o poveste si Oltenia fiind in zona de frontiera a dacilor, a avut vii ce constituiau o permanenta ispita pentru popoarele barbare, asa ca povestea lui Deceneu cu defrisatul viilor poate fi adevarata pe aceste meleaguri.
 Romania este o tara traditional cultivatoare a vitei-de-vie, iar vinul ne-a insotit mereu pe parcursul vietii de la nastere la moarte, de la botez la ingropaciune. Vinul are  aici o poveste fara sfarsit ale carei inceputuri sunt mitologice, religioase, filozofice.  In multe aspecte, Cabernet Sauvignon reflecta dorintele, personalitatea  vinificatorului, in timp ce prezinta arome familiare care exprima caracterul tipic al soiului ce insoteste pe mesele noastre  preparatele din porc si vanat. La rezultatele degustarii Tastevin din 21.10.2015 la acest tip de vin, Cabernet Sauvignon “regele vinurilor rosii”,  La Cetate de la Crama Oprisor din anul 2013 a iesit pe locul al saselea, avand un punctaj de 8,05 in conditiile in care cel mai bun a luat 8, 29. Se pare ca am gusturi bune!

 O  poveste simbol de fericire si bunastare materiala ne-a fost daruita prin aceasta degustare, totodata o examinare si o evaluare senzoriala. Branza si vinul sunt doua mari placeri culinare ale vietii si gasirea imbinarii lor perfecte poate fi da un rezultat magic. Pentru a aprecia mai bine gustul plin si aroma Grana Padano, aceasta a fost scoasa cu o ora inainte de servire din frigider si apoi feliata subtire cu un cutit special. Branza Grana Padano a fost creata in urma cu aproape 900 de ani de catre calugarii cistercieni de la Chiaravalle Abbey, care au folosit maturarea branzei ca o modalitate de a pastra surplusul de lapte. O roata din aceasta branza masoara intre 35-45 cm in diametru si 15-18 cm in inaltime, cantarind de la 24 la 40 de kilograme. Acum mi-am dat seama de ce anumite tipuri de branzeturi au forme  cilindrice, cu fete usor convexe sau aproape drepte ……..pentru a putea fi rostogolite.
  Este o branza de culoare galben-pai obtinuta din lapte de vaca, dulceaga, delicata, usor picanta, putin sarata, cu textura granulata de cereale (grana), usor friabila, o aroma minunata de nuci, alune si cu o crusta putin mai tare, un fel de frate mai mic al Parmigiano Reggiano. Delicioasa si gustoasa, este ideala pentru mancaruri servite au gratin, pentru sosuri, adauga aroma la carpaccio, anghinare, ciuperci salbatice. Completeaza perfect pastele, risotto, iar textura sa granulata se simte moale pe cerul gurii alaturi de aroma si de mirosul de lapte cremos.
  Ne-am bucurat de sinergia celor doua vedete intr-un mod traditional cu paine proaspata, fara drojdie sau arome artificiale, servita aburind, paine ce a descoperit noi arome individuale atat branzei cat si vinului. La o astfel de degustare aceste arome individuale pot fi detectate datorita mixului complex de molecule organice, esteri si terpene. Un degustator cu experienta poate distinge intre aromele caracteristice unui strugure specific  si aromele care rezulta din alti factori de vinificatie sau  din procesul de fabricatie in cazul branzei, dar eu mai am pana acolo. Deocamdata pot sa spun cu siguranta care dintre aromele combinatiilor branza/vin mi-a placut cel mai mult, care mi s-a parut mai echilibrata si astazi a castigat Grana Padano/ La Cetate. Poate la sfarsitul celor trei ani de degustari voi putea face cat de cat diferentieri minore, dar pana acolo vor mai fi eliberati in aer destui compusi volatili.

Echipa ASBO

3 comentarii

  1. Imi place sa ma uit la voi cum sunteti o comunitate asa de unita si acest proiect va incheaga si mai mult relatiile de prietenie.

Lasă un răspuns