Rezolutia energetica

Rezolutia energetica

La inceputul fiecarui an fac mai multe rezolutii, dar de obicei le uit pana la inceputul lui februarie. Anul acesta nu a mai fost asa, am facut doar una singura si aceea am ales sa fie rezolutia energetica a casei. Banuiesc ca stiti cu totii cam ce implica cheltuielile cu intretinerea pe perioada iernii, asa ca aveam nevoie de eficientizarea energetica a apartamentului sau sa gasesc cufarul de comori de la capatul curcubeului.  Pana sa particip la competitia Spring SuperBlog aveam idei vagi despre ceea ce ar implica aceasta si facusem cateva schimbari minore prin casa, schimbari as zice mai mult de bun- simt. In cadrul acestei competitii am aflat ce inseamna un  certificat energetic, pretul certificatului energetic, despre termografie in constructii, despre existenta siteului  www.avizez.ro si auditorii energetici Enermed Impex, fiind un impuls serios ca sa elimin toate sursele ce-mi risipesc energia si-mi incarca factura.

 
  As fi vrut sa am activa optiunea pentru finantarea unui domiciliu eficient energetic asa cum exista de exemplu in SUA, dar nu am gasit echivalentul lui romanesc. In SUA exista un credit ipotecar pentru consum redus de energie care te ajuta sa-ti cumperi o casa mai scumpa, dar care are costuri utilitare mai mici. Pana una-alta eu nu am decat o singura optiune, sa investesc in eficienta energetica, mai ales ca sunt un om SOHO (Small Office Home Office), care are biroul in domiciliul propriu.  Pentru a lucra nu am nevoie decat de o camera speciala dotata cu un calculator, un laptop, un fax, o imprimanta si un scanner. Lucrul de acasa are multe avantaje printre care flexibilitatea timpului si a structurii organizatorice. Nu am ore fixe de lucru, uneori lucrez toata ziua, alteori deloc. Ca si organizare a camerelor acestea sunt strict delimitate, am separat camera de lucru de restul vietii mele, nu vei gasi nimic in ea care ar putea sa-mi distraga atentia, este un birou la fel ca si cel dintr-o companie.
  Prin natura hobbyului meu – bloggingul, sunt prezenta si activa la diverse evenimente „verzi” ce au loc la nivelul tarii noastre sau chiar global. Anul acesta mi s-a parut cel mai interesant din istoria mediului, a fost un an in care cresterea economica a demonstrat ca poate coexista cu dezvoltarea sustenabila a sistemelor tehnico-economice.  Pe 22 aprilie tot mapamondul a sarbatorit Ziua Pamantului si printre programele derulate de organizatia internationala Earth Day  s-a aflat si Use Less Energy: Save Money and the Environment!.  M-am alaturat acestuia si am semnat un act verde de adeziune. M-a surprins faptul ca am fost cea de-a 1.123.953.998, in conditiile in care actiunea incepuse chiar in aceea zi. Am intrat pe aplicatia lor Energy Center si dupa ce am dat cateva date ale apartamentului meu mi-au transmis cateva trucuri pe care am incercat de atunci sa le pun in practica. Unele nu implica nicio cheltuiala, in timp ce altele necesita o investitie mai mare pe termen mai lung.
 
Cand am vazut termenul de act verde  m-am gandit la iarba, copaci, actiune de ecologizare, nu m-am gandit ca si computerele ar putea fi incluse. Citind le-am dat dreptate, este dispozitivul electronic cel mai raspandit de pe planeta noastra, in concluzie constituie si un mare consumator de energie. Face parte activa din viata noastra si ne-ar putea ajuta la conservarea resurselor, dar deocamdata cauzeaza o crestere a consumului de resurse energetice, iar utilizarea lui afecteaza mediul.
   Ecologia nu este o moda, un gest de fatada sau un sentimentalism ieftin, ea inseamna bani economisiti si responsabilitate asumata fata de copii nostrii.

Avand la birou doua computere si un laptop conteaza consumul energiei per cumulat, asa prima mea actiune a fost sa le inchid in mod adecvat pentru a economisi energia si pentru a le pastra in siguranta. Inainte cand faceam o pauza mai scurta, timp in care ma aflam langa calculator, dadeam Stand By pentru ca datele se salvau in memoria RAM si recuperarea se facea rapid. Laptopul il inchideam la fel, chiar daca cateodata ma trezeam ca bateria e consumata sau ca se lua curentul si pierdeam datele nesalvate. Acum toate au in setari ca dupa o jumatate de ora sa treaca pe modul Hybernate, unde calculatorul nu consuma deloc energie, iar o eventuala cadere sau consumare a bateriei la laptop nu are niciun efect negativ. Opresc computerele si orice alte echipamente de birou atunci cand nu le folosesc, o practica care nu costa nimic, dar salveaza conform site-ului mentionat 44$/an pentru fiecare calculator. 

consumul energetic al laptopurilor Toshiba

Am achizitionat cabluri de alimentare „inteligente” ca sa pornesc si sa opresc deodata echipamentul atasat. Computerele si monitoarele au acces la o sursa de energie practic nelimitata prin priza electrica si de multe ori nu sunt optimizate pentru eficienta energetica, dar laptop-urile, notebook-urile, tabletele, sunt concepute pentru a maximiza viata bateriei si folosesc doar o fractiune din energia electrica a omologului. Concluzia care s-a impus a fost ca pentru viitor voi  folosi mai mult laptopul. Am atasat un tabel care include consumul de energie al 8 tipuri de laptopuri ale firmei Toshiba, deoarece cel de-al patrulea din tabel este laptopul meu- Toshiba PT341.  Se poate vedea consumul de energie pe fiecare stare, pe zi, pe an si pretul de achizitionare al acestora. O tableta sau Kindle  folosesc de 35 de ori mai putina energie decat  un desktop  decent cu monitor de 20-inch si de 5 pana la 10 ori mai puțin decat un laptop. In functie de nevoile mele pot inlocui folosirea laptopului cu una dintre acestea.

Copiatorul din birou l-am ales de dimensiuni corespunzatoare cerintelor mele si folosesc imprimanta cu jet de cerneala in loc de imprimanta laser. Acelasi site spune ca un copiator lasat deschis toata ziua si noaptea costa mai mult de $150 pe an.

 Pe langa echipamentele electronice, un mare energofag il constituie lumina artificiala, asa ca am decis inlocuirea becurilor traditionale, a celor cu halogen sau chiar a celor CFL cu LED ( dioda emitatoare de lumina). Facand aceasta schimbare teoretic se economiseste pana la 15% din factura de iluminat, practic datorita faptului ca am fost plecata mereu si le-am schimbat in mai multe trepte nu am putut sa-mi dau seama cu cat m-a ajutat la factura. Sunt studii conform carora becurile cu halogen consuma de 10 ori mai multa energie decat becurile cu LED, plus ca nu mai sunt indicate din cauza pericolelor de incendiu. De ani de zile, cel mai bun sfat a fost sa cumperi un bec CFL, dar asta s-a schimbat rapid pentru ca preturile la LED-uri s-au prabusit si sunt si mai usor de utilizat. In Use Less Energy: Save Money and the Environment! se afirma ca la o astfel schimbare castigi in jur de 64$/an/ bec. 

consumul energetic al LED-urilor

Eu mi-am achizitionat becuri LED B22, echivalentul a 30-40Watt cu un maxim de 320 de lumeni. Versiunile cu LED-uri folosesc 90% mai putina energie si au viata extrem de lunga, de 20 de ani. Pentru a lumina local biroul utilizez o lampa cu lumina focusata, dar de o putere mai slaba fiindca sunt constienta de supra-iluminare, prea multa lumina poate duce la oboseala ochilor si dureri de cap. Ca orice gospodina din cand in cand sterg lampile de praf, grasime sau alte murdarii care pot scadea intensitatea luminii si ca un bun econom sting luminile atunci cand imi inchei activitatea zilnica. Evident, lumina zilei este cea mai buna forma de lumina si o folosesc la maxim, plus ca am incercat s-o maximizez prin peretii vopsiti in alb si plasarea de oglinzi de pozitie pentru a reflecta lumina in camera. Pentru ca m-am gandit ca sunteti interesati de economia energetica am selectat un tabel care include 5 tipuri de LED -uri si calculul costului energiei pe zi si an, avand ca baza utilizarea becului 6 ore/zi timp de 365 zile/an.

 Izolatia biroului este singura masura radicala care mi-a micsorat vizibil factura, dar deocamdata am izolat decat peretii pe interior. Mi-as fi dorit sa fac acest lucru la exterior, insa asociatia noastra de locatari inca negociaza pentru o astfel de lucrare majora, oricum anul acesta este scos din calcul. Practic chiar acest lucru minor mi-a salvat intre 10-20% din factura de incalzire, ca sa nu mai spun de reducerea emisiilor de CO2.  Pana una-alta a fost o investitie mai mica care deja a functionat. As vrea ca la anul cand va fi anvelopat  blocul sa-i adaug un nou sistem de joasa temperatura incalzire bazat pe o centrala cu condensare si radiatoare cu suprafata mare de schimb. In aceste conditii as putea obtine un consum mai redus de gaze cu pana la 25-30%.
  Daca voi instala si un sistem de ventilatie eficient, dau un prognostic ca necesarul pentru incalzire se va reduce la jumatate. Suna uimitor, dar am citit de mii de astfel de case super-eficiente in toata Europa. Acesta nu este un viitor desprins din vis, ci o parte a realitatii de zi cu zi din viata a mii de familii. Calatorind asta-vara prin Spania am vazut noi tipuri de aparate de aer conditionat cu o tehnologie noua: Inverter. Acestea folosesc un sistem nou de compresor care are capacitatea frigorifica si calorica variabila, cuplat la o unitate electronica de control. La pornirea aparatului compresorul functioneaza la capacitate maxima, mai mare decat capacitatea nominala, dar raceste incaperea intr-un timp foarte scurt. Apropiindu-se de temperatura dorita sistemul micsoreaza progresiv capacitatea compresorului si turatia ventilatoarelor, iar de la atingerea temperaturii compresorul va functiona continuu, dar la capacitate foarte mica. Aceasta tehnologie Inverter reduce consumul de energie al aparatelor de aer condiționat cu minim 30% raportat la aparatele conventionale, plus ca sunt mai silentioase. Pretul este ok, un astfel de aparat costa cu numai 15-20% mai mult decat un aparat de tehnologie veche.

Ar mai fi cateva imbunatatiri pe care le pot face acasa, cum ar fi modernizarea ferestrelor. Apartamentul meu este indreptat catre vest, asa ca ofera lumina naturala moderata de dimineata pana seara in orice anotimp si nu contribuie cu mult la incalzirea solara in timpul iernii.  Chiar daca am geam termopan, cadrul este din aluminiu ce conduce foarte bine caldura. Ma gandesc sa aleg altele cu un cadru din vinil si cavitatea umpluta cu izolatie, dar inca nu sunt hotarata. As fi vrut sa am un sistem de energie regenerabila care sa-mi ofere electricitate, apa calda, incalzirea si racirea spatiului, dar stau la bloc, la un etaj intermediar si nu-l pot pune in practica. Am incercat sa abordez apartamentul ca un sistem si  punctele nevralgice am incercat sa le elimin. Astfel upgradat apartamentul ma astept ca sa salvez deja 20-30% din costurile de energie, imbunatatind in acelasi timp confortul si calitatea lui. Acum doresc sa lucrez cu auditorul energetic Enermed Impex, ca sa-mi ofere ratingul de eficienta si o noua lista de imbunatatiri necesare.

Exista o constientizare publica si o preocupare din ce in ce mai mare pentru organismele vii, mediul si sanatatea publica, fapt care a reaprins angajamentul public si  activizeaza intreaga lume intr-o paleta larga de evenimente si activitati. Milioane de oameni sunt mobilizati cu privire la problemele de mediu, se da un impuls in eforturile de reciclare din intreaga lume, in folosirea energiei eco, se concentreaza asupra efectelor incalzirii globale. Se lupta pentru un mediu curat intr-un mediu ravasit de ravagiile schimbarilor climatice, se cauta sa se lase generatiilor urmatoare o lume curata si sanatoasa. Ma aliniez si eu modest cu efectuarea de modificari reale care pleaca de la o mica economie la curent, dar arata ca-mi pasa, ca am constientizat problemele si ca am trecut la actiune.
 

Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog,

3 comentarii la „Rezolutia energetica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.