Armonie si contrast. Vinarte si Delaco in debutul unui proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”

Armonie si contrast. Vinarte si Delaco in debutul unui proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”
   „Nu exista culori urate, numai raporturi gresite!” spun pictorii, dar ce ati zice daca ar fi fraza unui sommelier? Mie mi se pare normal, orice vin isi gaseste un partener cu care genereaza armonie, dar mai rar si un efect de sinergie. Am probat acest efect pozitiv amplificat la debutul noului proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”   al ASBO -Asociatia Bloggerilor Olteni- care-si doreste o educare a papilelor gustative a oltenilor transformandu-i in  iubitori de vin si branzeturi premium.
 
 
  Efectul obtinut a fost mai mare decat suma efectelor produse de doi factori: branza Roquefort de la Delaco si Merlot – Terase Danubiene de la Vinarte. E drept ca a contribuit si restaurantul Le Baron  care a gazduit evenimentul sau creatorii evenimentului: Dictionarculinar.ro si ASBO (Asociatia Bloggerilor Olteni).Afis eveniment
 Este primul eveniment dintr-o serie de degustari ale unui proiect gastronomic ce se va intinde pe trei ani si care va avea ca partener constant pe Delaco alaturi de diverse vinuri din podgoriile oltenesti.

 
  Informatiile despre soiurile de struguri si vinurile de referinta din  podgoriile domeniilor Vinarte ne-au fost dezvaluite de Costel Cainamisir, National Sales Manager Vinarte, Iustin Urucu, oenologul sef Vinarte si de somelierul sef de la Casa Vinarte, Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor din Romania.
Despre branzeturile unuia din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania: Delaco, ne-a  istorisit Alin Sintimbrean, autorul DictionarCulinar.ro. Desi au fost prezentate sapte fericite imperecheri branzovinesti, de departe preferata mea a fost branza Roquefort si Merlot Terase Dunarene.
Roquefort este o branza populara franceza, favorita imparatului Charlemagne. In Franta, este numita  branza regilor si preotilor.  Branza Roquefort este fabricata din lapte nepasteurizat de oaie, usor umeda si se rupe usor in bucati mai mici. Tipul sau este semi-moale si este obtinuta artizan prin maturarea naturala timp de 5 luni cu mucegai albastru in pesterile din jurul Roquefort-sur-Soulzon. Iubesc aceasta branza Roquefort usor de remarcat datorita aromei sale ascutit picanta, gustului sarat sau  texturii bogate si cremoase.

 
Vinul din gama HoReCa, Terase Danubiene Merlot, produs si imbuteliat la Crama Starmina -Vinarte are ca soiuri componente: Merlot 95%, Cabernet Sauvignon 5%. El a fost ales sa se imperecheze cu faimoasa branza Roquefort. Gustul sau sec, puternic si echilibrat, cu taninii rotunzi si post-gustul lung  a echilibrat intr-un efect sinergic branza.
La o prima privire nu as fi zis ca se potrivesc, amandoua au un miros intens, note de condimente si sunt puternice, seamana prea mult. Cred ca aici s-ar potrivi teoria culorilor primare, deoarece prin amestecarea celor doi factori:  unul cu usoare vinisoare albastrii si altul de-un rosu rubiniu intens cu reflexe purpurii, a dat papilelor mele gustative o culoare noua care se apropie de cea a fericirii. Aceasta culoare si-a cerut dreptul de lider si nu am putut sa nu il acord. Mi-a facut placere, mi-a stimulat simturile, trairile si m-a buimacit pentru ca nu am inteles cum starea mea era asociata acestei noi culori in mod involuntar. Se pare ca fara sa constientizam motivul pentru care o facem, avem tendinta sa ne coloram viata.
Abia astept urmatoarea degustare din acest proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”!
 

Curioasa lume a vinului

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

25 de comentarii la „Armonie si contrast. Vinarte si Delaco in debutul unui proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”

  1. De cate ori intru la tine pe blog si vad ca ai fost iarasi la o degustare de vinuri, de data aceasta si cu branzeturi fine (branza Roquefort este una din preferatele mele), imi vine sa ma duc sa-mi cumpar vin si sa fac un patoun cu branzeturi, struguri albi si crackers. Sa fim frantuzi pana la capat, zic! :))

  2. Eu recunosc ca nu le am nici cu vinul, nici cu branzateurile. Imi place doar vinulr osu fiert si doar branza sarata de oaie, de preferat de la ciobanul meu preferat de la tara :)) Chiar sunt curioasa sa mai incerc si eu altceva.

  3. Mi-ar placea si mie sa merg la o astfel de degustare. Trebuie sa recunosc ca nu am baut niciodata vin si apoi sa mananc branza. Nu m-am gandit niciodata ca merg impreuna desi mai vazusem pe la tv astfel de degustari.

  4. Cred ca aceasta branza am mancat-o o singura data si asta pe un platou de branzeturi in oras. Referitor la vin, nu sunt o mare bautoare asa ca nu stiu sa fac combinatii! Te invidiez pentru evenimentele care au loc in zona ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.