Spiritul Mariei Tanase, prezent pe scena din Banie

    Sufletul Mariei a fost oltean, chiar daca ea s-a nascut in Bucuresti.
Spiritul Mariei Tanase, prezent pe scena din Banie    Tatal sau, florarul Ioan Tanase, nascut in satul Mierea Birnicii, judetul Gorj, pe malul Amaradiei, i-a insuflat dragostea de aceste meleaguri, de cetatea Baniei in special si de cantecul oltenesc.
   Bania ii este recunoscatoare si de aceea i-a daruit: un festival-concurs, un muzeu, o fantana, un parc, numele unei strazi, o statuie, un ansamblu folcloric.
    De ziua Mariei, pe 25 septembrie, Bania i-a cinstit amintirea printr-un concert extraordinar „Maria Tanase Simfonic” sustinut de Orchestra Simfonica si Corala Academica ale Filarmonicii „Oltenia”(dirijor Manuelei Enache) impreuna cu: Loredana, Balanescu Quartet, orchestra „Agurida”, Corul de Copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu” Craiova (dirijor Florian- George Zamfir) beneficiind de bagheta dirijorala a Simonei Strungaru.

Balanescu Quartet a omagiat-o prin sarbatorirea a 10 ani de la lansarea albumului emblematic „Maria T”, o calatorie unica in universul enigmatic si familiar al Mariei. Albumul este o reconectare a lui Alexandru Balanescu cu radacinile sale romanesti si o incercare de a face cunoscuta peste hotare pe aceasta Edith Piaf a Romaniei.

Balanescu Quartet -Spiritul Mariei Tanase, prezent pe scena din Banie

Melodiile Mariei sunt reimaginate prin prisma sa muzicala eclectica devenind astfel compozitii net superioare unor simple lucrari pentru un cvartet de coarde, avand o rezonanta profund emotionala si un mod puternic de exprimare ce face o legatura intre lirism si drama.

  Maria a reflectat in cantecele sale spiritul esential al poeziei si filozofiei romanesti, sensul fatalist al vietii cu ideea centrala a existentei trecatoare, iar modul in care acestea s-au conectat si interactionat in muzica sa a avut un impact profund asupra fundalului clasic al cvartetului, care dincolo de tehnic s-a imbogatit cu o paleta larga de emotii extreme: disperare, euforie, sarcasm, amaraciune, bucurie, tristete. Sunt pasaje in care vioara iti vorbeste intr-un stil interpretativ inconfundabil, cu o expresie puternica si cu un puternic impact ritmic reusind sa fie in acelasi timp si vesela si trista, creand o tensiune si o performanta unica.
  Cvartetul este armonios construit din virtuozi ai instrumentelor cu corzi:
– Alexander Balanescu – vioara a intaia;
– James Shenton – vioara a doua;
– KatieWilkinson – viola;
– Nick Holland – violoncel.
  Cvartetul a lansat in eter o senzatie de omagial spre cea care ne priveste de undeva de sus, lasand vioara sa reverbereze pe perioade lungi de timp si lasand loc de reflectii melodice subtile.
Loredana Grozea - Spiritul Mariei Tanase, prezent pe scena din Banie     Lori a fost de o energie debordanta pe scena asa cum de altfel ne-a obisnuit, fiind o aparitie efervescenta cu o voce extraordinara si o silueta de invidiat. A intruchipat-o stralucit pe Maria si cantecele sale pline de atmosfera au atrenat din start publicul. Pe langa melodiile consacrate ale Mariei Tanase a cantat si cateva din vechile ei hituri.  „Buna seara iubito”, piesa compusa de Adrian Enescu pe versurile lui Lucian Avramescu mi-au readus in minte amintiri cu parfum de iubire.
   Spectacol total pe scena Salii Polivalente din Craiova.
 Asa s-ar descrie in doar cateva cuvinte atmosfera din sala. Vocile extraordinare, muzica buna ce a transcedentat limitele traditionale au creat un nou univers muzical in care muzica clasica contemporana, pop, jazz, muzica traditionala populara au creat noi compozitii cu un limbaj foarte personal aratand puterea muzicii care refuza sa fie constransa intr-un tipar rigid.
Spectacol tribut -Spiritul Mariei Tanase, prezent pe scena din Banie

20 de comentarii la „Spiritul Mariei Tanase, prezent pe scena din Banie

  1. Cred ca a fost un eveniment superb, imi place cum canta Lori si chiar cred ca ar fi fost un mod interesant de a petrece timpul.

  2. Cred ca a fost un eveniment superb, imi place cum canta Lori si chiar cred ca ar fi fost un mod interesant de a petrece timpul. 🙂

  3. Sunt sigura ca a fost un spectacol grandios. Nici nu avea cum sa fie altfel cu asa distributie si cu asa tema, cu spiritul nemuritor al Mariei Tanase. Felicitari organizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.