Imam Bayildi – un deliciu turcesc

Imam Bayildi – un deliciu turcesc

Azi, invitat la „Miercurea fara carne” am un imam ( preot sau prelat musulman) chiar daca e el intr-o stare mai rea, adica e lesinat (bayıldı)- Imam Bayıldı.

    Imam Bayıldı este unul dintre cele mai populare feluri de mancare  din bucataria turceasca si foloseste ca ingrediente principale uleiul de masline si vinetele. Asa cum v-am spus bayıldı se traduce literal ca lesinat. Originile denumirii sunt apocrife, unii spun ca imamul a lesinat de placere cand sotia i-a servit asa bunatate, altii stiu alta poveste. ….

  Cu mult timp in urma un imam cunoscut ca si mare gurmand si-a anuntat casatoria cu fiica unui bogat negustor de ulei de masline. Binenteles ca mare parte din zestre a fost cuprinsa in butoaie cu ulei. Imamul nu a avut habar ca fata era un bucatar excelent si a avut o surpriza placuta cand dupa casatorie, in fiecare zi era asteptat cu feluri de mancare speciale demne de un sot epicurian. 

Germeni si vlastari. Surse de sanatate si energie – Ligia Pop

Maramures in bucate - Nicolai Tand

Maramures in bucate – Nicolai Tand

5 Ingrediente. Mese rapide si usoare - Jamie Oliver

5 Ingrediente. Mese rapide si usoare – Jamie Oliver

300 retete delicioase de post

300 retete delicioase de post

Dictatura gastronomica - Constantin Bacalbasa

Dictatura gastronomica – Constantin Bacalbasa

  Una dintre mancarurile alese i-a atras atentia in mod special si si-a rugat sotia s-o pregateasca in fiecare seara la cina. Aceasta s-a intamplat timp de 12 zile consecutive, dar in a 13-a zi imamul a fost surprins de lipsa delicatesei si mirat si-a intrebat consoarta de motiv. 

Senina sotia i-a raspuns ca nu mai are ulei de masline, iar imamul a fost atat de socat incat a lesinat. Nu a lesinat la vederea rezultatului testului de colesterol, ci pentru ca si-a dat seama cat de mult ulei folosise sotia. 

  Din acea zi mancarea a primit numele de Imam Bayıldı. Unii spun ca vinetele despicate in lungime si acoperite cu legume multicolore, ar arata ca un imam culcat pe spate care are pelerina neagra si palarie.  Eu nu am atata imaginatie si daca le-as vedea astfel cred ca nu le-as mai manca,….mai ales la „Miercurea fara carne” :)).

   Eu am o poveste care seamana intrucatva, am facut cunostiinta cu Imam Bayıldı in luna de miere, in Muntenegru. Intr-o seara am fost invitati la masa de catre o doamna, localnica si ne-a pregatit  aceasta delicatesa. Al meu proaspat sot se pare ca are inclinatii de imam, deoarece cantitatea de ulei din farfurie l-a impresionat, dar in alt sens,  este foarte atent la alimentatia sa. Sa nu credeti ca s-a gandit vreo clipa la cat ulei fusese folosit, nu, nu avea habar cum anume se prepara, ca de altfel nici eu. De mancat a mancat, chiar portie dubla, dar de rusinea gazdei. Eu in schimb am savurat din plin mancarea si mi-am propus s-o incerc cand voi ajunge acasa.

   In bucataria traditionala turceasca legumele sunt preparate prin prajire la foc mic intr-o baie de ulei de masline, dar eu m-am gandit la o varianta mai putin uleioasa, care din pacate nu are exact acelasi gust, dar e mai prietenoasa cu ficatul. Acest fel de mancare se preteaza mancat rece in zilele de vara si intotdeauna este mai bun a doua zi.

Imam Bayildi – un deliciu turcesc (2)
 

Ingrediente Imam Bayildi:

 
– 3 vinete maruntele;
– 3 rosii;
– 1 morcov;
– 1 ceapa;
– 4 catei de usturoi;
– 2 ardei grasi;
– o bucatica de telina;
– ulei de masline;
– un praf de zahar;
– sare, piper.
 

Mod de preparare Imam Bayildi:

  Se taie vinetele pe lungime si li se scobeste miezul. Cavitatile se fierb in apa cu sare timp de 3-5 minute, in functie de marime, cat sa lesine ..de placere. Se scot si se intorc cu susul in jos pe un prosop de hartie, ca sa se scurga apa. Pentru rapiditate puteti incerca chiar sa tamponati usor interiorul vinetelorb
Carte de bucate - Sanda Marin

Carte de bucate – Sanda Marin

Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram

Jamila Cuisine. Vol II – Geanina Staicu-Avram

Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi

Retete vegetariene din toata lumea – Giuliana Lomazzi

Carte de bucate - Silvia Jurcovan

Carte de bucate – Silvia Jurcovan

300 retete delicioase de post

300 retete delicioase de post

 

   Varianta originala: se presara cu sare cavitatile si se lasa sa se scurga pe un prosop de hartie cam 30 minute, apoi se prajesc in ulei cam 7 minute pe ambele parti, cat sa se inmoaie si sa se rumeneasca. Se scot si optional se mai pot pune putin sa se scurga din uleiul excedentar.

  Intre timp preparam umplutura. Se taie marunt ceapa, morcovul, ardeii, usturoiul, telina

Se prajeste in ulei ceapa si usturoiul impreuna cu morcovii, ardeiul, telina. Dupa 5 minute se adauga rosiile decojite si tocate cubulete, boia de ardei, zahar, sare, piper si …daca aveti pekmez.

  Pekmez este un sirop in special de struguri, obtinut prin fierbere cu un agent de coagulare. Eu inca nu am gasit asa ceva prin magazinele noastre, asa ca am facut fara.

Imam Bayildi – un deliciu turcesc 1

Se pun vinetele intr-o forma termorezistenta vinetele si se umplu cavitatile cu amestecul de legume, incercand sa compactam bine. In tava se adauga ulei de masline (pana in 100 ml) si o jumatate de cana de apa. Se poate adauga in loc de apa cantitatea de lichid din sosul preparat de legume.

Se pune tava in cuptor si dupa vreo 10 minute se acopera vasul. Inainte de a fi servite la masa se recomanda sa se raceasca, dar nu stiu daca veti avea atata rabdare.
Azi Daniel va momeste cu altceva bun.

Imam Bayildi – un deliciu turcesc (1)

Pofta buna si sa nu lesinati …decat de placere!

23 de comentarii la „Imam Bayildi – un deliciu turcesc

  1. Foarte interesanta reteta. Cred ca am facut-o si eu, fiind din Constanta, dar nu stiam ca se numeste asa.

  2. De ceva timp, gatesc si eu vinetele cat mai variat, Sunt gustoase si dau un un gust aparte preparatului.
    Interesanta si aceasta reteta.

  3. Geniala reteta, fac si eu ceva asemanator, dar fara siropul acela de struguri. Din start cred ca acela e ingredientul minune si trebuie sa incerc si varianta ta.

  4. ce poveste frumoasă despre mâncare! Şi ce bine ar fi dacă toate reţetele de pe internet, ar fi insoţite de câte o istorioară! Mi-a plăcut articolul tău! O să-l distribui! merită citit de mai multă lume!

  5. Am mancat si eu asa ceva la o amica din Bucuresti. N-a prea vrut sa-mi dea reteta, a zis-o asa, la modul general, bine ca ai postat-o, multumim!

  6. Raluca, te admir pentru varietatea articolelor tale si pentru cat de bine si frumos sunt scrise, documentate, detaliate! Tinand ca am aproape toate ingredientele din propria gradina, cu siguranta voi face reteta in curand! Imi place sa experiementez in bucatarie si sunt (stiu ca se si vede) o gurmanda!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.