Gazpacho, vedeta de azi a Miercurei fara carne

   Am mancat prima oara gazpacho in Spania, la Valencia. Era vara, foarte cald, asa ca m-a incantat o supa rece si vitaminizanta. Dupa cum am inteles aceasta supa are radacini vechi, fiind adusa de mauri in Spania si Portugalia, dar care a devenit cu timpul o parte importanta a bucatariei andaluze.
    Exista mai multe variante a ei bazate pe avocado, castraveti, pepene, etc. Ar mai fi o supa rece populara- Ajoblanco, un fel de gazpacho alb facut din migdale.
  Eu am facut astazi pentru proiectul Miercurea fara carne, o varianta clasica bazata pe rosii bine coapte si castraveti, dar cu ardei si ceapa alba in loc de omoloagele rosii. Culoarea supei nu a fost influentata prea mult, in schimb ar fi de dorit sa aveti toate ingredientele de culoare rosie.
Ingrediente:
– 5 rosii bine coapte;
– 2 castraveti mici;
– o ceapa mica;
-un ardei gras;
-2 catei de usturoi;
– sucul de la o jumatate de lamaie;
– crutoane;
– ulei de masline;
– putina ceapa verde pentru decor;
– sare, piper.
ingrediente Gazpacho, vedeta de azi a Miercurei fara carne
Mod de preparare:
gazpacho

  Se cresteaza cate un x cu cutitul fiecare rosie pe fund si se oparesc putin ( 20 sec) in apa fierbinte. Se scot intr-un castron cu apa si gheata, se lasa sa se raceasca si se decojesc. Se taie marunt rosiile si apoi se paseaza intr-o strecuratoare fina, astfel incat semintele sa nu treaca prin sita si sa rezulte o pasta fina. In blender am pus castravetii, ardeiul gras, ceapa, ardei iute daca aveti, sare, piper, ulei de masline, sucul de lamaie si eventual otet balsamic daca sunteti obisnuiti cu gustul (se mai poate adauga sos Worchester, chimen). Se amesteca totul, obtinandu-se un piure peste care este adaugata pasta noastra de rosii. Se acopera si se tine la rece 2 ore sau peste noapte. Se serveste impreuna cu crutoane, ceapa verde, usturoi, garnitura de legume. Se poate regla consistenta cu apa in funtie de dorinta.
Pofta buna!

20 de comentarii la „Gazpacho, vedeta de azi a Miercurei fara carne

  1. Abia astept vara si rosiile coapte din gradina mamei.Gaspacho este preferatul meu. Imi place mult sa il mananc impreuna cu crutoane.. yammm

  2. Eu nu știu cum de reușesc să intru la rețetele astea taman când mi-e foame… Arată bine, pare delicios preparatul. Și de nu mi-ar fi fost foame, tot mi s-ar fi făcut, cred. Poftă cu siguranță am…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.