Delaco(gito), ergo fan branza sum

Delaco(gito), ergo fan branza sum
   Daca inca nu ma cunoasteti sunt Raluca Brezniceanu, cu brz de la branza si recunosc  fan branza sum.
    Suna a preambul la o intalnire a branzarilor anonimi, dar eu si toata familia mea am descoperit de-a lungul secolelor ca nu putem manca branza in mod controlat. Pur si simplu nu ne putem abtine, ne place, o avem intiparita in gene. Nu suntem reformatori si nici afiliati la vreun grup, la nicio orientare religioasa, iar azi doar vreau sa va impartasesc din experienta de mancatori de branza.
  Tot cotrobaind prin pivnita bunicilor dupa putina cu branza, am gasit scris pe o moneda: „Caseum edo, ergo sum” ( Mananc branza deci exist) pe o parte si pe cealalta era batut un chip sub care scria Brez. Am intrebat-o pe bunica si mi-a spus ca erau mult mai multe monede lasate de un mos stramos. Familia noastra era  o legenda in partea locului. Stra-stra (perioada stra stra) mosul meu  venit tocmai din Roma antica, a gustat din branza facuta de stra-stra ( perioada stra stra) moasa daca si n-a mai nimerit drumul spre casa, a ramas in Oltenia si s-a insurat cu ea. Aici a inceput un comert cu branza care a prosperat cu anii, asa ca a ajuns sa-si bata moneda cu chipul propriu si cu aforismul familiei. Nu prea vorbea corect limba daca si nu pronunta prea bine: viezure, barza, manz, varza, branza,etc, ci le stalcea usor spre deliciul dacilor, care i-au zis in final Brez (striga prin sat: Hai la breza ( branza)!). Cu secolele au venit si diversi compusi ai numelui distingand astfel apartenenta la familie, dar tot timpul a fost derivat din Brez originar plus un sufix traditional -escu, -eanu, etc, ajungand astazi la Brezniceanu.
fan branza sum  De abia cand am aflat povestea, mi-am dat seama de unde ne vine pofta nesatula de branza la tot familionul. Vrand sa-mi cinstesc inaintasul caruia ii port numele am plecat la Roma sa-mi gasesc rudele. Am cam avut probleme la imbarcarea in avion cand m-au intrebat la ce-mi trebuie atata branza, dar atunci cand le-am aratat cartea de vizita pe care scria „DELACO(gito), ergo fan branza sum” mi-au schimbat locul  in avion de la economic la business. Pasami-te il stiau pe varu-meu Toni, Toni Delaco, mare mafiot si posesor de munti de cascaval. Se vede ca aschia nu sare departe, are pana si ADN-ul  plin cu cascaval. Eu nu l-am intalnit niciodata, doar ii mananc produsele branzoase, dar stiu ca el provine dintr-o ramura a familiei care s-a intors la originile romane.
  Ajunsa la Roma am cautat prin  vestigiile orasului un semn, o urma a lui Brez sau a lui Toni. Culmea e ca toata lumea imi spunea ca Toni Delaco s-a mutat inapoi in Romania, cu tot cu cascaval. Si eu nu stiam nimic.!!!
    Ca tot venisem pana acolo am vizitat Forul lui Traian. Stiam ca Brez a venit in Dacia inrolat in armata lui Traian asa ca m-am tot uitat la figurile de pe  Columna.
Deodata mi se opreste respiratia, sus, sus, sus de tot, vad figura familiara a lui Brez in pragul unei colibe dace. Fac repede o rotatie si nu-mi vine sa cred cand il vad pe iar Brez la masa langa o femeie tanara si mancand ….branza.
   Cu greu mi-am revenit in fire si pe furis am pus la baza piedestalului o bucata de branza, asa de sufletul raposatului. Fan branza sum.
  Acum ma intorc linistita acasa, mai ales ca un mafioso local mi-a suflat din mers ca maine ma astepta o masina la aeroport in Bucuresti sa ma duca la Toni, Toni Delaco. Ne uneste dragostea ancestrala de branza,  inca ne domina existenta dupa aproape doua milenii, suntem fan branza.  Tot incercand sa va spun povestea familiei mele mi-am dat seama cat de mult o iubesc si ca  trebuie sa  pastrez  mereu proaspeta in minte si stomac branza care ne -a unit,  fiindca branza pare a fi cheia familiei nostre, necesitatea numarul unu.

Fan branza sum! Suntem fani branza! Si ne mandrim cu aceasta!

Semnat
Toti urmasii lui BREZ

13 comentarii la „Delaco(gito), ergo fan branza sum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.