Roma – Santa Maria della Vittoria

 
    Santa Maria della Vittoria este o frumoasa biserica baroca din Roma, cunoscuta  mai ales datorita statuii Sfanta Tereza de Bernini, dar aceasta nu este decat o mica parte din ceea ce ati putea vedea vizitand-o.

  Terenul pe care a fost construita biserica era rural atunci cand carmelitii desculti l-au cumparat pentru un nou seminar, dar acum se afla intr-o intersectie aglomerata avand ca vecina biserica Sfanta Susana, Acqua Felice sau Fantana Moise, Istitutul National de Geologie, Ministerul Agriculturii, pe Via XX Settembre aproape de statia de Metrou A – Repubblica.

Roma - Santa Maria della Vittoria
La stanga biserica Santa Maria dela Vittoria, iar in dreapta fantana Aqua Felix.
  Ca o notă separată, Fantana  Aqua Felix sau Fantana lui Moise a fost comandata de Papa Sixtus V si trebuia sa aduca apa potabila in aceasta parte a orasului, dar acest lucru a fost facut cu dificultate. Primul arhitect a calculat gresit panta si fluxul de apa a fost insuficient pentru a ajunge la fantana, iar cel care a sculptat statuia lui Moise a avut multe critici la adresa proportiilor si a expresiei faciale a profetului. Cu toate acestea aceasta fantana a fost cea care a stat la baza construirii Fontanei di Trevi.
 
 
   Biserica  fost construita intre 1608-1620 de catre arhitectul Carlo Madeno ( ca si vecina sa, Sf Susanna) si a avut initial ca patron pe Sf. Apostol Pavel, pentru ca dupa victoria din batalia de la Muntele Alb – Praga impotriva armatei lui Frederick de Saxonia sa-si schimbe destinul.
Hermaphroditus  Un mic tablou al Fecioarei cu Pruncul Isus purtat de catre Dominic Maria in timpul luptei a fost creditat cu aceasta victorie si astfel s-a decis sa se schimbe hramul si titlul bisericii in Santa Maria della Vittoria. Unele din steagurile suspendate din biserica au fost capturate in batalia de la Lepanto sau  la asediul Vienei.
  Fatada este opera lui Gio Battista Soria si este construita pe cheltuiala  cardinalului Scipione Borghese in schimbul darului facut de Ordin a unei statui descoperite cand au fost puse bazele bisericii. Aceasta este Hermaphroditus o sculptura antica, astazi celebra si care se gaseste la Luvru. Salteaua atat de realista este realizata din ordinul lui Borghese de catre Bernini.
   Biserica nu este foarte mare, interiorul are un naos cu bolta semicilindrica si este unul din cele mai bune exemple de decor baroc fiind impresionanta datorita bogatiei de marmura, stucaturi, frize. Pilastii au capiteluri corintice aurite si sunt acoperiti cu alabastru, pardoseala este dintr-o marmura scumpa colorata, tavanul este imbogatit cu ingeri in stuc alb sau auriti si putti din marmura. Pare ca nu a fost lasat nedecorat niciun coltisor ceea ce accentueaza bogatia patronilor bisericii si efectul general este ca biserica te inghite.

Roma - Santa Maria della Vittoria

  Cupola si picturile de bolta contin fresce de Giovanni Domenico Cerrini. Ascensiunea Sf. Pavel la cer se afla pictata pe cupola, pictura de bolta mare –Triumful Madonei asupra ereziilor si caderea ingerilor rebeli, pe o bolta din stanga cupolei –Porumbelul, Sfantul Duh si ingerii,  iar absida este pictata de Luigi Serra.Roma - Santa Maria della Vittoria
 
 
 
Booking.com
In prima capela pe dreapta se afla pictura Magdalena pocaita de Giovanni Battista Mercati.
  Cea de a doua capelă pe dreapta contine altarul  Madonna cu copil si  Sf. Francisc si este incadrat de alte doua lucrari mai mici: Sfantul Francis in extaz si Sfantul Francisc primind stigmatele, toate fiind ultimele lucrari ale lui Domenichino la Roma.
  A treia capela pe stanga contine altarul cu pictura Trinitate de Guercino si portretul  facut de Guido Reni al Sfantului Pavel pentru Cardinalul Berlingèro Gessi.
 

Booking.com
 In cea de a treia capela pe dreapta a cardinalului Vidoni se afla sculptura de marmura cu Adormirea Maicii Domnului si Sf. Jerome si portretul cardinalului facute de catre Pompeo Ferrucci Fiorentino.

In ce-a de a patra capela pe dreapta se afla se afla un grup statuar de Guidi Domenico „Somnul lui Iosif” inspirat din sculptura aflata in fata sa.

   Sub el se afla statuia si moastele Sfintei Vittoria, fecioara si martira romana. In stanga si dreapta se afla doua reliefuri Nasterea Domnului si Plecarea din Egipt de Pierre Ethienne Monnout, iar usile frontale sunt din alabastru de Sicilia.
 

Dar punctul central al intregii biserici se afla in  cea de-a patra capela din stanga, capela familiei Coronaro. Aici se afla un grup statuar celebru, realizat de marele artist Bernini-  Extazul Sfintei Tereza.

26 de comentarii la „Roma – Santa Maria della Vittoria

  1. Toata Italia e frumoasa. Am fost de doua ori in Italia, dar inca nu am ajuns la Roma. Sper sa ajungem si sa avem suficient timp sa vizitam tot ce am citit la tine.

  2. Acum doi ani am fost la Roma cu sotul meu si este un oras boem al indragostitilor. Imi place mult aerul pe care il gasesti in toata Italia. Sentimentul ala de relaxare continua si liniste.

  3. Vai ce frumos, am vizitat si eu o parte din Italia, mai ales zona Toscana si mi-a lasat amintiri frumoase pe viata! peisaje, cultura, viata lifestyle, totul e impresionant de la primul „Ciao!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.