Paella a la Raluca

  Am mancat in Spania diverse feluri de paella si m-am hotarat azi sa fac si eu…..o varianta pe aceasta tema. In general imi place cea valenciana, dar cum nu am prins niciun iepure in ultima vreme voi face cu pui.
  Am inlocuit paellera cu o tigaie de la Delimano iar orezul nu l-am lasat sa se prinda decat putin pe fundul sau marginile vasului si sa formeze crusta caramelizata – numita socarrat.
   Fiindca am facut atatea modificari la reteta de baza si in plus am facut-o pe aragaz nu pe carbuni, deci fara a avea aroma de fum  i-am zis Paella a la Raluca. Este o varianta sparomola, e un cuvant inventat de mine asa ca nu-l cautati in Dex.

Ingrediente:
– orez 400gr;
– o lingura de ulei de masline;
– bucatele de friptura de pui;
– 1 l supa de pui;
– o lingurita boia de ardei;
– un praf de sofran;
– doua oua;
– 150 gr piept afumat crud-uscat;
– 150 gr muschi afumat crud-uscat;
– doi catei de usturoi;
– sare dupa gust.

  Bucatelele de pui provin de la un pui la rotisor care l-am facut ieri si care nu a fost mancat pe de-a-ntregul, asa ca l-am dezosat. Oasele ramase le-am fiert astfel incat am facut supa de pui care am adaugat-o la compozitie. 
   Sofranul l-am pus intr-o cana cu supa incalzita. In magazin e deja portionat pentru a fi pus in mancaruri, dar mie mi se pare ca un singur capacel cat ma pus eu a fost insuficient.
   Am taiat bucatele mici sunca si muschiul si le-am prajit putin in ulei dupa care am adaugat orezul. Am amestecat pana s-a rumenit putin si apoi am pus boiaua de ardei, usturoiul pisat si cana de supa care si-a schimbat culoarea datorita sofranului. 
   Dupa cateva minute am adaugat si restul de supa si i-am pus capacul reducand si focul. Dupa ceva mai mult de o jumate de ora, timp in care am verificat ocazional si tot rotit tigaia pentru a distribui cat mai uniform caldura si a amesteca usor orezul, boabele ar trebui sa se fi umflat si cea mai mare parte a lichidului sa se fi absorbit. Atunci cand s-au auzit pocnituri usoare ale orezului am luat tigaia de pe foc. Am aranjat bucatelele de pui pe deasupra si am batut doua oua pe care le-am adaugat peste ele.
    Am pus capacul si ouale au prins consistenta datorita aburului inmagazinat de orez.
     Chestia cu ouale am vazut-o la Jamie Oliver si mi-a placut atat ca estetica cat si ca adaus nutritional al preparatului. Dupa atatea modificari de la reteta de baza a iesit ceva…delicios si hranitor.
   Daca v-am inspirat puteti incerca aceasta reteta sau pe cea originala alaturi de un pahar de Sangria rece.
Pofta buna!

19 comentarii la „Paella a la Raluca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.