Extazul Sfintei Tereza de Bernini

 
  V-am prezentat intr-un articol basilica Santa Maria della Vittoria din Roma, dar fara punctul sau central – sculptura ” Extazul sfintei Tereza „. Basilica este mica, dar o alegere inspirata pentru o lucrare comemorativa a familiei unui cardinal controversat venetian, facuta de un sculptor cazut in dizgratie, Bernini.  Astazi, Extazul sfintei Tereza,  este considerata una dintre capodoperele barocului italian.
   In 1644 lucrarea a fost comandata de catre Cardinalul Federico Cornaro lui Bernini, dorind sa creeze o capela funerara pentru familia sa, dar nici el si nici Bernini nu au fost aliniati la conceptiile Vaticanului. Aceasta a dat artistului libertatea de a trece de conventiile sculpturale ale timpului, iar geniul sau si-a gasit expresia deplina in acest grup sculptural care si azi are puterea de a soca prin descrierea extazului sublim simtit de Sfanta Tereza de Avila, atunci cand a experimentat iubirea divina.Extazul Sfintei Tereza de Bernini
 

    Marele sculptor a creat un grup de sculpturi care  arata ca o scena intima dintr-un teatru, membrii familiei Cornaro privind dintr-un fel de loje aflate in  stanga si dreapta grupului statuar principal. Din pacate eu am prins aceasta opera in plina renovare si anul urmator cand m-am intors in Roma n-am mai avut timp ca sa trec s-o vad in deplinatatea ei.

Extazul Sfintei Tereza de Bernini

Bernini s-a inspirat din autobiografia sfintei reprezentand-o pe Sf Tereza transfigurata de dragostea lui Dumnezeu, simbolizat printr-un serafim ce-i zambeste si o strapunge cu o sageata, totul intr-o lumina aurie atenta dozata.

Extazul sfintei Tereza

   La scurt timp dupa ce a devenit calugarita, sfanta s-a imbolnavit de malarie, care i-a provocat dureri mari pentru o perioada lunga de timp. Astfel ea a inceput sa experimenteze viziuni divine si un sentiment interior de pace, bucurie care au transcedat durerea fizica a organismului. A fost atat de plina de contemplarea divina, incat se spune ca uneori corpul ei levita spontan, cand intra in transa de devotiune de extaz, in care avea o unire perfecta cu Dumnezeu.
Ea descrie astfel experienta sa religioasa ( am pus citatul in engleza deoarece sunt mai multi cunoscatori ai acestei limbi decat cei de italiana):
I saw in his hand a long spear of gold, and at the point there seemed to be a little fire. He appeared to me to be thrusting it at times into my heart, and to pierce my very entrails; when he drew it out, he seemed to draw them out also, and to leave me all on fire with a great love of God. The pain was so great, that it made me moan; and yet so surpassing was the sweetness of this excessive pain, that I could not wish to be rid of it…
   

Booking.com

Nu trebuie uitat ca era in plina perioada a Inchizitiei spaniole si orice abatere de la experienta religioasa intra sub observatie stricta, dar totusi ea si-a putut exprima crezul si  a murit la 67 de ani de batranete. De mirare este si reprezentarea lui Bernini, care poate fi explicata prin faptul ca nu este o lucrare pentru papa ( marea parte a lucrarilor sale au fost comandate de papa), dar totusi beneficiarul este un cardinal, iar ei se aflau in la mijlocul sec XVII.

  Nu ai cum sa nu vezi sexualitatea sculpturii „Extazul sfintei Tereza” in abilitatea sculptorului de a evidentia reprezentarea sfintei ce sta pe un nor avand ochii inchisi, in aranjarea rafinata a faldurilor hainelor  si in gura pe jumatate deschisa, experimentand placerea mai mult decat durerea. Ingerul sta in picioare putin aplecat peste corpul sfintei, avand o figura de o sensibilitate enigmatica, iar in mana tine o sulita de aur fiind pe cale de a strapunge-o pe sfanta. Totul este scaldat intr-un fundal auriu,  deoarece in spatele sculpturii exista o fereastra ascunsa ce ofera lumina naturala.

 

Cand lumina calda a dupa-amiazei poleieste chipurile lor,  razele soarelui de bronz din spate, sulita ingerului incalzita in flacari, viziunea lui Bernini este pe deplin realizata. Este o scenă bizara, spectaculoasa si incredibila intr-un secol profund religios. Statuia este executata in marmură albă si este inconjurata de o incadrare arhitecturala din marmura policroma.   Nu-mi dau seama ce gandeau contemporanii lui Bernini, dar azi pare o tema freudiana, o scena sexuala, dar si de-a lungul timpului sunt sigura ca a fost subiect de dezbatere si controverse. Pana si membrii familiei Coronaro sunt ciudati privind acest spectacol si discutand intre ei, experimentand un fel de voyeurism ca un sacrilegiu. Se spune ca in sculptura din stanga Bernini si-ar fi adaugat  propria figura.

Booking.com

Dan Brown a folosit acest cadru pentru a marca al treilea altar in „Ingeri si demoni” si readucand in prim plan pentru catva timp aceasta statuie. Am fost miscata, transportata de frumusetea acestei statui si sunt recunoscatoare ca a fost ultimul lucru pe care am reusit sa-l vad in Roma, chiar daca era in restaurare sau daca am intarziat putin in drumul spre aeroport. Nu ma asteptam la efectul pe care l-a avut asupra mea, chiar daca o mai vazusem in carti sau filme si m-am simtit obligata ca si in fata Pieta sa ma intreb:
Cum anume poate un om sa sculpteze asa ceva? Cum este posibil sa cuprinda in marmura o emotie?     Nu ignora operele de arta din orice calatorie, te pot transporta in lumi pe care nu le banuiai.

100 de minuni ale Italiei

100 de minuni ale Italiei

Caravaggio and Bernini - Frits Scholten

Caravaggio and Bernini – Frits Scholten

The Power of Art

The Power of Art

BUONGIORNO ITALIA! COURSE BOOK (NEW EDITION)

Buongiorno Italia! Course book (new edition)

28 de comentarii la „Extazul Sfintei Tereza de Bernini

    1. Intr-un oras care este suprasaturat cu capodopere din toate epocile e greu sa alegi ce anume sa vizitezi si ce nu, mai ales ca nu poti sta decat cateva zile. Foarte multe opere nu se gasesc in muzee ci in locurile pentru care au fost proiectate si cele care au fost dezradacinate si mutate au avut de suferit pentru ca de ex lumina unui muzeu nu este aceeasi cu cea dintr-o biserica. Oricum ai incepe plimbarea prin Roma nu exclude strazile laterale si bisericile care ti se par nesemnificative, s-ar putea sa ai parte de surprize mari.

  1. Din cate vad iubesti Italia, majoritatea postarilor de acest gen sunt despre frumusetile culturale ale Italiei ( din cate am vazut eu) 🙂

  2. Extazul Stintei e nimic comparativ cu extazul care m-ar incerca pe mine daca as ajunge intr-o excursie macar de 2-3 zile la Roma. Nici nu as sti de unde sa incep si ce vreau sa vad prima data.

  3. de fiecare data si la fiecare vizita in Italia raman uimita de ceea ce are tara asta de oferit. Pana acum m-am indragostit de Florenta, care a marcat o intreaga vara a copilariei mele.

  4. Pare un subiect controversat chiar și acum, dar-mai în perioada aceea. Oricum, cred că e interesant să vezi „pe viu” așa ceva, imaginile nefiind de ajuns uneori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.