Certificatul energetic, obligatoriu pe piata imobiliara

   Vreau o locuinta de tip termos care sa fie etansa, izolata termic cu o haina groasa de polistiren, o locuinta care sa foloseasca panouri solare pentru apa calda, incalzirea prin podea, geamuri, usi cu tamplarie termopan si care sa se ventileze printr-o pompa de caldura. Aceasta as vrea sa fie locuinta mea, sa nu piarda niciun strop de caldura, eventual sa si recupereze energie, casa ecologica ideala.
Deocamdata am un apartament de bloc unde locuiesc cu sotul si un copil, iar tata are o casa unde locuieste singur. Avem mai multe planuri deoarece aceast aranjament nu ne convine niciunora. O solutie ar fi sa vindem casa si sa cumparam un apartament mai mare pentru noi si tata sa se mute in locul nostru. Alta ar fi sa ne construim inca o casa in curte cu banii pe care i-am lua pe vanzarea apartamentului sau sa vindem ambele si sa ne luam o vila la cheie in care sa stam toti impreuna sau…….
Oricum ne-am hotari sa facem, la incheierea oricarui contract de vanzare/ cumparare avem nevoie de un certificat energetic, deoarece prin Legea 159/2013 s-a introdus obligativitatea detinerii acestui document, altfel contractul este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta. Certificatul energetic este un document tehnic ce are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri. El este exprimat prin niste indicatori de performanta:

  • clasa energetica de la A la G ce include si valoarea consumului total specific de energie (clasa A cu un consum de mai putin de 125 kwh/m2/an, clasa  G  cu un consum de peste 820 Kwh/m2/an. Cele mai multe din cladirile romanesti se incadreaza intre clasele C si D, clasa A avand locuinta eco);
  • indicele de emisii echivalent de dioxid de carbon CO2.
  Semnalul dat de acest certificat este ca la cladirile existente trebuie imbunatatita performanta energetica globala recuperand caldura prin diferite metode de izolare, adaugand castiguri energetice suplimentare (ex: energiei solare pasive), simplificand sistemele de incalzire/racire, astfel fiind redusa energia necesara pentru acestea si implicit reduse facturile de energie, emisiile de CO2.
Valabilitatea acestui act este de 10 ani, in cazul in care nu apar modificari majore ale imobilului (renovare cu izolare termica, schimbare tamplarie exterioara, schimbare sistem de incalzire/racire, etc).
Compania Enermed Impex SRL Bucuresti are o echipa formata din doctori ingineri cu 18 ani de experienta in domeniul energetic si dispune de programe performante pentru calculul certificatelor energetice pentru toate tipurile de cladiri, elaborandu-le intr-un timp scurt de 4-24h de la data vizitei. Un astfel de certificat este ieftin, de exemplu pentru un apartament de 3 camere: 170-210 lei, iar la casa pretul este negociabil in functie de suprafata si complexitate.
Pana sa ne hotaram noi ce sa vindem sau ce sa cumparam, in fiecare iarna factura pentru plata energiei termice a reprezintat cea mai mare scurgere din bugetul familiei. Datorita costurilor mari cateva familii de batrani vecine au fost fortate sa accepte un nivel mai scazut de confort, debransandu-se.
Cateva asociatii de locatari au reusit sa faca reabilitari termice, proprietarii platind 20% din costul total al lucrarii, iar restul de 80% fiind asigurat de la bugetul de stat si de la bugetul local prin Programul de reabilitare termica. Eu nu ma numar printre fericitii beneficiari, asa ca am incercat sa ne reducem singuri costul facturilor printr-o izolare termica a locuintei. Blocul meu nu este foarte vechi, insa se numara printre numeroasele care au o slaba protectie termica fiind construit cu materiale termoizolante de slaba calitate. Noi ne-am propus sa insistam pe mentinerea temperaturii interioare constante, asa ca am incercat scaderea pierderilor de caldura si prin aceasta a consumului si in ideea ca o locuinta care a fost izolata termic duce la cresterea valorii ei pe piata imobiliara.
Nu-ti trebuie multi bani sau sa fii un expert DIY pentru a-ti eficientiza casa din punct de vedere energetic, insa acum as vrea sa apelam la acest auditor energetic pentru o analiza termografica in infrarosu, ce ne va identifica precis defectele de la nivelul ferestrelor si a fatadei, astfel incat sa vedem unde ar mai trebui intervenit.

   Ca sa fie inteleasa mai bine aceasta termografie, va arat poza mea facuta cu aceeasi tehnologie la Muzeul Stiintei din Valencia. Portiunile cu rosu sunt cele cu temperatura cea mai mare si la cealalta extrema sunt cele cu albatru.
   Acelasi principiu se afla si la baza termografiei unei cladiri, mai jos fiind de la stanga la dreapta termografia blocului nereabilitat, poza blocului si termografia aceluiasi bloc dupa reabilitare.

     Blocul nereabilitat vazut cu camera cu termoviziune este colorat in nuante de galben, portocaliu, rosu, ceea ce este un semn ca radiaza caldura, deci o pierde, iar blocul termoizolat corect, vazut prin infrarosu este colorat in nuante de albastru, ceea ce inseamna ca pastreaza caldura in interior, deci reduce consumul de agent termic si valoarea facturii la intretinere.
    Toti vrem sa ne simtim confortabil in locuinta si sa reducem cheltuielile la intretinere, dar de obicei avem fonduri limitate pentru a face aceste imbunatatiri la case, asa ca logic este sa lucrezi pe elementul care are potentialul de economisire cel mai mare al costurilor. Confortul interior depinde in principal de doi factori: temperatura interioara si umiditatea. Invelisul unei cladiri lucreaza ca un schimbator de caldura cu mediul exterior si el trebuie sa permita cladirii sa respire in scopul prevenirii umiditatii interioare, vara sa reflecte caldura din expunerea la radiatiile solare, iar iarna sa nu permita aerului cald din cladire sa treaca din locurile interioare incalzite spre  mediul exterior.
    Cazul meu este fericit pentru ca stau la bloc, dar tata la casa a avut probleme mari cu valoarea facturii de incalzire. Casa este construita pe la 1900, din caramida. De-a lungul timpului s-a mai intervenit la ea facandu-i-se cateva imbunatatiri, chiar si o extindere. O casa pierde pana la 35% din caldura prin tavanul neizolat, pana la 25 % prin peretii neizolati, pana la 20% prin pardoseala si ferestre, usi. Adunand totul se constata ca e foarte greu sa mentii o temperatura crescuta si constanta si necesarul de agent termic este foarte crescut si ca drept urmare costurile sunt foarte mari. Aceasta este iarna, dar nici vara nu se reduce prea mult factura la energia electrica, deoarece atunci se foloseste aerul conditionat.
    Intelegand cat de importanta este izolarea termica mai ales datorita cresterii in spirala ascendenta a preturilor la energia termica si gazele naturale si vrand mai ales sa-si imbunatateasca confortul interior, s-a hotarat sa inceapa reabilitarea termica. A luat-o incet datorita costurilor implicate care sunt semnificative mai ales raportate la o pensie, astfel incat in primul an a izolat termic podul, in cel de-al doilea peretii si in al treilea pardoseala. Investitia facuta a meritat  mai ales pentru beneficiile aduse pe un termen mai mare. Izolarea a ajutat la mentinerea unei temperaturi ridicate in interiorul casei iarna, iar vara mentinerea  unei temperaturi scazute. Acum ar fi interesat sa-si faca un audit energetic care sa-i confirme justetea investitiei facute.
  Sa nu credeti ca un eventual cumparator nu va lua in calcul acest audit cand isi va alege un nou domiciliu. Cu noile preturi la energie se schimba totul si deoarece vanzatorii se bazeaza in general pe cumparatorii care au acces la credite ipotecare, posibilitatea de a imbunatati evaluarea unei proprietati in acest fel poate deveni mai important pentru vanzatori in viitor.
 Cu aceasta izolare termica, cu certificatul energetic, termografia si auditul energetic, pretul de vanzare al proprietatii va fi stimulat in cazul in care am vrea sa o punem pe piata.

Avand un necesar de agent termic mai mic,  contribuim si la a salva resurse pretioase ale pamantului!!!

Spring SB 2015.

13 comentarii la „Certificatul energetic, obligatoriu pe piata imobiliara

  1. E un subiect care ne atinge pe toti. In final toti avem nevoie de aceste certificate indiferent ca inchiriem, vindem, cumparam un spatiu, iar un audit energetic ne-ar da prilejul sa imbunatatim performantele locuintelor noastre pentru a ne bucura de cat mai mult confort.

  2. Eu stiam ca este obligatoriu in alte tari, asa ca iti multumesc pentru informare. Deocamdata nu intentionez sa vand sau sa cumpar, dar m-ar interesa o auditare energetica, fiindca locatarii din blocul meu doresc izolarea acestuia si am vrea sa fie facuta in cele mai bune conditii.

    1. Este obligatoriu si la noi de doi ani numai ca nu s-a facut prea mare publicitate acestui lucru. Multe persoane au auzit de el numai cand au vrut sa incheie un contract de vanzare/ cumparare/ inchiriere. Ma bucur sa aud ca esti printre norocosii care la iarna vor avea un confort sporit in apartament fara a da ''faliment".

  3. Eu nu am vazut niciodata o termografie a unei cladiri si acum chiar m-ai facut curioasa pentru ca noi am reusit cu chiu cu vai sa izolam blocul, dar nu stiu daca meseriasii or fi facut lucru bun sau nu. De simtit s-a simtit o diferenta in casa, dar cred ca mai mare a fost diferenta in buzunar.

  4. Ca sa obtineti un pret cat mai mic, ce spuneti de un catalog online specializat, dedicat doar firmelor din acest sector de activitate, unde sa gasiti informatii despre aceste firme (inclusiv datele lor de contact). Cred ca v-ar ajuta sa obtineti un pret bun.
    Eu am facut acel catalog, este structurat pe judete si contine deja zeci de firme.
    Il gasiti la adresa web http://www.certificat-energetic.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.