Toate

Seara compozitorilor rusi la Filarmonica Oltenia

    In programul de astazi din cadrul stagiunii 2014-2015 a Filarmonicii Oltenia, au fost interpretate doua lucrari a doi mari compozitori rusi indragostiti de simfonii, opere, balet si muzica de camera. Fiecare compozitor apartine unui secol diferit si astfel sonoritatile sunt  distincte: de la o fericita simbioza intre operele clasice occidentale si folclorul rus in cazul lui Ceaikovski- secolul XIX, pana la contrastele muzicale puternice ce creeaza un limbaj muzical cu o mare putere emotionala ale indragostitului iremediabil de muzica de jazz – Sostakovici- secolul XX.

     Ceaikoski a compus „Concertul nr 1 in Si bemol minor pentru pian si orchestra op.23” intr-o singura luna in anul 1874 si a fost cantat pentru prima oara cu un an mai tarziu la Boston cu un succes enorm.

     In aceasta seara sub bacheta dirijorului Vittorio Parisi am fost incantati de sonoritatile somptuase ale concertului  si de scriitura virtuoza a  pianistei Adela Liculescu, ce a brodat fara ajutorul partiturii: generos, expresiv si plina de gratie liniile melodice.
   Vittorio Parisi este nascut la Milano, a absolvit Conservatorul din Milano si  din 1997 preda la catedra Departamentului de Dirijat.
   Adela Liculescu este nascuta in Craiova si a urmat cursurile Liceului de Arta „Marin Sorescu”, iar acum studiaza pianul la  Universität für Musik und darstellende Kunst din Vienna  sub indrumarea profesorului Martin Hughes.

   „Simfonia nr 10 in Mi minor (op. 93)” de Dmitri Sostakovici a avut premiera  in 1953, fiind interpretata de catre Orchestra Simfonica din Leningrad, ca urmare a decesului lui Iosif Stalin si este un portret muzical al lui Stalin si a anilor stalinisti.
   Un mare aport in cresterea popularitatii lui Sostakovici in ultimii ani l-a avut dirijorul olandez, Andre Rieu, (devenit celebru prin reinterpretarea “Valsului Nr.2” din suitele de jazz) pe care il asteptam cu nerabdare in  vara aceasta sa concerteze in premiera in Romania.
   Pentru maine, 14 februarie este programat un nou concert sub bagheta dirijorului Hur Dae-Sik din Coreea de Sud si care ii are ca solisti pe:

Kim Tae- Guen Coreea de Sud si Alexandru Marian

In program:
Ludwig Van Beethoven- Uvertura Leonora nr3, op72b
Johann Sebastian Bach-Concertul in Re minor pentru doua viori si orchestra, BWV 1043
Ludwig Van Beethoven- Simfonia VII-a in La major, op92
  

18 comentarii la „Seara compozitorilor rusi la Filarmonica Oltenia

  1. Sanda, dar tu ai un real talent literar!
    Tare frumos ai scris despre aceasta seara si despre performanta muzicienilor!
    Nu stiu cand o sa imi mai fac si eu timp sa mai merg, mai in primavara sper.

    1. Imi place muzica si de aceea am pus cate o linie melodica pe blog, unora le place, altora nu, dar vizitatorii mei au posibilitatea sa o inchida daca nu corespunde cu preferintelelor muzicale sau eventual sa micsoreze volumul.

  2. Mi-a placut partea interpretata la pian, din George Gershwin. A fost o surpriza frumoasa, pentru mine de ex. caci imi place jazz-ul. Sper sa mai ascult la Filarmonica si alte compozitii de Gershwin.

  3. Recunosc ca nu mai am timp sa particip la fel de fel de evenimente sociale pe atat de mult pe cat mi-as dori. Cred ca trebuie sa fac o escapada in Craiova 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.