Legenda romaneasca a trandafirului

Trandafirul un consens international de a transmite iubirea

Trandafirul este una din florile favorite ale oamenilor inca de la inceputurile timpului, influentand nenumarate mituri, basme, legende in intreaga lume. Acestea vorbesc despre puteri si virtuti magice, asa ca nu-i de mirare ca florile au un limbaj secret.  Trandafirul, floare perena, reprezinta in lumea occidentala, simbolul vietii, iubirii si regenerarii. In India, trandafirul simbolizeaza frumusetea perfecta, iar in China este simbolul tineretii. Dar in Romania? Care e legenda romaneasca a trandafirului?
Se pare ca exista un consens international legat de ei – oferi trandafiri  indiferent ce  culoare, numai daca  doresti sa transmiti mesajul „te iubesc”.

    Aceasta floare delicata este considerata simbolul dragostei cu toate nuantele sale: pasiune, gelozie, suferinta, speranta, promisiuni. Cea mai frecventa interpretare a sa este cea a unei iubiri nemuritoare, o uniune ce trece dincolo de timp sau viata, dar legenda romaneasca a trandafirului gasita de mine este putin mai altfel.
   Daca vrei sa daruiesti o bucurie unei persoane dragi, incearca sa alcatuiesti un buchet incluzand si in acesta cativa trandafiri in culoarea specifica sentimentului pe care vrei sa-l transmiti.
   Un fapt inedit ce propulseaza  unele florarii printre celelalte este modul de livrare al buchetelor inmiresmate,  cu ajutorul unui mijloc de transport alternativ, bicicleta. Prin aceasta calatorie ecologica catre casa, buchetul dobandeste noi atribute. Tu dobandesti armonie si pace interioara, pentru ca nu poluezi, nu distrugi  si aduci efortul depus de catre curier ca o ofranda naturii pentru ca ne rasplateste cu asa flori frumoase.
Cosulet magnific de primavara
Cutie cadou de primavara
13 trandafiri rosii Love
13 trandafiri rosii Love
Imprastiem dragostea
Imprastiem dragostea

Legenda romaneasca a trandafirului

 
   Poti insoti buchetul de o felicitare, o scrisoare in care sa-ti arati sentimentele sau doar sa-i spui un mit, o legenda legata de trandafir.
   Ma fascineaza povestile, asa ca eu as adauga  buchetului  una din  legendele romanesti a trandafirului, legenda pe care am descoperit-o din intamplare intr-o carte „Myths and legends of flowers, trees, fruits and plants in all ages and in all climes” a lui Charles M. Skinner (pag 253). Tu stii legenda romaneasca a trandafirului?
 
“The humanization of the rose in Lakshmi suggests the Roumanian legend of the rose- bush: that having achieved the utmost of beauty whereof a plant was capable, it surpassed itself in on e huge bud, which, opening, gave birth to a handsome prince. The young man grew and took his part in the affers of men, but the juices of the rose still mingled in his blood, and he yearned for the tranquillity of his infancy. The knowledge that he might serve men through beauty, whereas in war and rapine he lived only for harm, eventually led him back to the scene of his birth . Trandafir (that was his name ) stood in the wood alone and said to the trees,
“ I am of you . Where is the great rose bush that bore me !“
 And the trees answered that it was dead . Then he asked of the birds, but all declared they could not remember it—all but one : the nightingale. The rose- tree is gone, ” he sang, and I am come to chant a dirge over the spot where it stood. It was a noble tree, and it had a prince for a flower .”
“ I am that prince, answered Trandafir. I am weary of the human life. I wish to go back to the life of fragrance and serenity: the life that menaces no other life, and leaves the world better when it is ended .”
Then said the nightingale, “ May it be as you wish, o prince. I will stay till I have sung your soul back into a rose .“
With a sigh Of content , the prince cas t himself upon the earth in the spot where he had been born , and at nightfall the bird began to sing,
softly, then louder and more sweetly . The music mingled with the prince’s dreams. “

„Ce ne facem dom’le cu influencerii ăștia?”
Ce ne facem, dom'le, cu influencerii astia? CRISTIAN CHINA-BIRTA
    A fost odata un copac nobil care a dat nastere unui mugur urias, din care la deschidere a aparut un print frumos pe care il chema Trandafir. El a parasit padurea si a intrat in lumea oamenilor unde a vazut multe rele, violente, razboaie, jafuri. Sangele sau era amestecat cu seva copacului,  ce ii transmisese dorul de o viata senina prin care sa nu ameninte nicio vietate, de prospetimea pajistii cu arome de flori, de respiratia proaspata a ploii, de caldura din lumina soarelui, de misterul straniu al cetii si de senzualitatea rouai de dimineata. Mult prea sensibil pentru lumea oamenilor si tanjind dupa locurile copilariei, s-a intors la locul nasterii sale cautand dar negasind copacul mama. A intrebat toti copacii padurii, dar ei nu au stiut sa-i spuna unde se gaseste, a intrebat animalele si pasarile dar nu-si putea aminti niciuna. Intr-un tarziu a venit o privighetoare ce stia un cantec cu o melodie uniforma, un bocet despre un copac nobil ce a avut un print ca o floare.
    Eu sunt acela, a spus Trandafir, sunt obosit de viata umana si vreau sa ma intorc la viata de parfum si seninatate.
    Oftand printul s-a asezat pe pamant, iar privighetoarea a inceput sa cante la inceput mai tare, apoi mai incet, pana cand printul a adormit. Muzica s-a impletit in visele sale si i-a sters din memorie lumea rea a oamenilor, muschiul a inceput sa creasca in jurul lui Trandafir acoperindu-l, membrele sale au prins radacini si ochii i s-au transformat in flori. In zori cand pasarea si-a incheiat cantul in locul mandrului print se afla un arbust plin de flori inmiresmate ce-i zambeau soarelui cautandu-i caldura.
 
 
                                                                      Imparte frumusetea si simbolismul istoric bogat al acestei flori, cu cei dragi!
Miturile Nordului. Povestile lui Odin, Thor si Loki - Kevin Crossley-Holland
Miturile Nordului. Povestile lui Odin, Thor si Loki - Kevin Crossley-Holland
Mituri si legende ale antichitatii - Lucia Daramus
Mituri si legende ale antichitatii - Lucia Daramus
Legendele si miturile Greciei antice - N.A. Kun
Miturile Greciei antice - Robert Graves
Miturile Greciei antice ROBERT GRAVES
Patruzeci de mituri Anti-Catolice GERARD M. VERSCHUUREN
Patruzeci de mituri Anti-Catolice Gerard M. Verschuuren

34 de comentarii la „Legenda romaneasca a trandafirului

  1. Numele trandafirului vine parca de la trenta filos, treizeci de petale. N-am stat sa le numar, dar ar fi pacat sa experimentezi cu ma iubeste, nu ma iubeste, ma iubeste… cu o floare asa de frumoasa 🙂 Spor!

    1. O legenda greceasca spune ca trandafirul, destinat de la inceput sa fie cea mai frumoasa floare, a fost creat de Chloris zeita florilor, din trupul unei nimfe care murise. Pentru ca aceasta floare sa nu aiba pereche in lume a rugat zeii ca sa-i dauiasca fiecare cateceva din harul lor. Dionis i-a daruit parfumul ametitor, cele trei Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Ares, zeul razboiului, i-a daruit drept arme, spinii, pentru a-si putea apara frumusetea, iar vantul de primavara, Zephir, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa-l lumineze si sa-l infloreasca.

    1. Eu am o ditamai cartea cu legende populare romanesti in care nu se spune nimic despre nicio legenda a trandafirului si m-a mirat mult sa gasesc una romaneasca intr-o carte scrisa de un american si care a murit in 1907.

    1. A fost o premiera si pentru mine aceasta legenda romaneasca, ciudat este ca un american a publicat-o si nu am gasit-o mentionata nicaieri in cartile romanesti pe care le am eu.

  2. Trandafirii sunt florile mele preferate, din fericire, sotul meu stie asta prea bine si primesc des, la ocazii speciale, sau chiar fara nicio ocazie anume. Frumos artico si foarte interesant!

  3. Cat de frumos, nu știam legenda. 😊
    Si mie imi plac trandafirii si tare mult parfumurile cu note de trandafiri.

  4. Chiar nu stiam de aceasta legenda si este foarte frumoasa! Imi plac si trandafirii, dar prefer florile de primavara.

  5. Ce frumos! La inceut un mugur urias, ca apoi sa se contopeasca cu floarea si sa devina el insusi acea floare, la care i-a dat numele sau..de trandafir. 🙂
    Nu stiam povestea, multumesc! Mi-a facut placere sa o citesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.