Dragostea in mitologia greaca (I)

Dragostea in mitologia greaca
Cum se prezinta dragostea in mitologia greaca? Nu prea grozav, nu a fost suficienta pentru a evolutiona moravurile.
Zeus – „Tatal zeilor si oamenilor,” zeul cerului si fulgerelor – recurge la metamorfoze pentru a se apropia de muritoare.
Apollo – cel mai frumos zeu nu-si da osteneala sa-si convinga cuceririle, care mai degraba prefera sa se transforme in copaci pentru a scapa de el.
    Dar cel mai bun exemplu il constituie Eros –  zeul iubirii, care sub infatisarea unui copil seamana chinurile mistuitoare ale dragostei printre muritori si zei deopotriva. Nici el nu-si da silinta sa o seduca pe Psyche, ci o rapeste chiar fara a i se arata.
  Eros avea un frate foarte putin cunoscut Anteros – zeul iubirii impartasite. Se pare ca libertatea de a iubi isi avea limitele ei in mitologia greaca, deoarece nu era necesar si un consimtamant  al partenerului. Eros se ocupa de dragostea pasionala, cu sens unic si spre el se intorc cei indeajuns de increzatori in propria iubire, fara a mai incerca sa o trezeasca si pe cea a partenerului.

 Sub patronajul unui astfel de zeu, de temut, nu-i de mirare cum se prezinta dragostea  mitologia greaca. 

Dragostea in mitologia greaca

Povestea dragostei unilaterala a lui Apollo- zeul muzicii, poeziei, luminii  si nimfa Daphne

Intr-o joaca Eros l-a sagetat pe Apollo cu sageata dragostei si pe Daphne cu o alta sageata indepartand-o de dragoste. Rezultatul a fost ca Apollo cand s-a apropiat de Daphne, aceasta a fugit si dandu-si seama ca va fi prinsa, s-a rugat ca trupul ei, cel care il atrasese pe Apollo, sa fie distrus. Dorinta i-a fost indeplinita si trupul i s-a transformat intr-un dafin..

Sculptura lui Gian Lorenzo Bernini – Apollo si Daphne, aflata la Roma, Galleria Borghese

Gian Lorenzo Bernini - Apollo si Daphne

Povestea lui Pygmalion si a Galateei

Pygmalion, un artist desavarsit  a sculptat  o  femeie perfecta, mai frumoasa decat ar putea fi vreodata orice muritoare si a sfarsit indragostindu-se de ea. A numit-o Galateea, vorbea cu ea, o mangaia si se ruga mereu Afroditei- zeita dragostei, frumusetii si fertilitatii, pentru o sotie identica. Zeita i-a indeplinit ruga insufletind marmura rece.

Tabloul Pygmalion si Galateea de Jean- Leon Gerome se afla la The Metropolitan Museum of Art.

Pygmalion si Galateea de Jean- Leon Gerome 
Miturile Nordului. Povestile lui Odin, Thor si Loki - Kevin Crossley-Holland

Miturile Nordului. Povestile lui Odin, Thor si Loki – Kevin Crossley-Holland

Mituri si legende ale antichitatii - Lucia Daramus

Mituri si legende ale antichitatii – Lucia Daramus

Legendele si miturile Greciei antice – N.A. Kun

Patruzeci de mituri Anti-Catolice GERARD M. VERSCHUUREN

Patruzeci de mituri Anti-Catolice Gerard M. Verschuuren

Povestea lui Narcis si a lui Echo

Narcis, un tanar frumos era indragostit de propriul chip. Partenera sa din poveste, nimfa Echo, era o tanara blestemata de zei sa repete cuvintele celorlalti, dar niciodata sa initieze vorbirea.  Astfel Narcis privea in apa la reflexia sa si isi vorbea siesi, iar Echo repeta cuvintele lui, dand impresia de iubire reciproca pentru cel care-i privea. Ambii sunt pacaliti: Narcis crede ca ii raspunde la cuvintele de dragoste reflexia sa din apa, iar Echo din locul in care era nu putea zari reflexia si credea ca Narcis i se adreseaza ei.


Tabloul Narcis si Echo de John William Waterhouse aflat la Walker Art Gallery, Liverpool.

Narcis si Echo de John William Waterhouse 
Urmeaza:
 
  • povestea lui Zeus si a Europei
  • povestea lui Pyramus si a lui Thisbe
  • povestea lui Hermaphroditus si a lui Salmacis
  • povestea lui Zeus si a lui Io
  • povestea lui Eros si Psyche
 
   Daca am  uitat  vreo poveste importanta a mitologiei elene, ajutati-ma si mai ales spuneti-mi daca stiti vreo poveste de dragoste impartasita, deoarece eu nu cunosc, toate se bazeaza pe rapt.
Legende si povestiri istorice - Petru Demetru Popescu

Legende si povestiri istorice – Petru Demetru Popescu

Istorie si mit in constiinta romaneasca – Lucian Boia

Miturile Greciei antice - Robert Graves

Miturile Greciei antice – Robert Graves

Calendarul taranului roman. Zile si mituri- Ion Ghinoiu

Calendarul taranului roman. Zile si mituri- Ion Ghinoiu

23 de comentarii la „Dragostea in mitologia greaca (I)

  1. O adevarata lectie de mitologie! Multumim, Sanda, pentru o incantatoare revenire la copilarie, cand citeam legendele si mitologia grecesti 🙂 De capodopere ce sa mai zic – o incantare pentru minte si suflet!

    1. Datorita lui Iris care a avut de citit mitologia greaca am reusit si eu sa-mi reimprospatez cunostiintele, aducandu-mi aminte de copilarie. De fiecare data cand am fost in Grecia mi-am luat cu mine ori pe Homer, ori Ovidiu si chiar daca am citit putin m-am simtit mult mai aproape de civilizatia greaca.

  2. Legendele Olimpului mi-au bucurat copilaria, asa incat iti multumesc pentru rememorarea plina de dragoste. Am si o observatie insa. Jupiter la romani, Zeus era la greci 🙂

  3. excelent! M-au prins legendele, chiar dacă o parte mi le reaminteam. N-am știut despre fratele lui Eros, cel responsabil cu împărtățirea iubirii, care ce-i drept nu prea-și face datoria.

  4. Imi plac legendele in general si mi-ai starnit pofta sa mai citesc si din aceasta zona, de care, recunosc, m-am cam indeparrtat, nu voit , ci …. luata de valul modern. 😀

  5. Eu cred că Zeus i-a fulgerat pe mulți și pe la noi și de-atunci dragostea este un mit în zonă. Cine mai crede azi în ea… ehe, cine mai crede azi în ea? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.