Ansamblul Monumental de la Targu Jiu, sinteza a creatiei lui Brancusi

Ansamblul Monumental de la Targu Jiu, sinteza a creatiei lui Brancusi
   Pe 19 februarie am celebrat 139 de ani de la nasterea lui Brancusi, cel care avea sa indrepte sculptura pe un drum nou, sa-i fie atat reformator cat si clasic, cel care a adus la Targu Jiu sinteza creatiei sale: Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”.
Ansamblul Monumental de la Targu Jiu, sinteza a creatiei lui Brancusi  In Saptamana Brancusi 16-22 februarie, eveniment initiat de comunitatea La  blouse roumaine, comunitatea bloggerilor din Craiova a ales sa onoreze viata si opera marelui artist printr-o excursie la Ansamblul Monumental Constantin Brancusi de la Targu Jiu, creatie revelatoare si definitiva, nascuta, crescuta din ogorul strabun romanesc si statornicita in aceasta glie.
  Astfel am plecat din Craiova sase: Xaara, Alina, Daniel, Eddie, Damian si cu mine, iar in gara Targu Jiu am fost asteptati de catre blogarita Daniela.
139 de ani de la nasterea lui Brancusi
   Ca romani avem satisfactia ca detinem aceste lucrari unice, cu semnificatii traditionale si perspectiva moderna, ravnite de orice muzeu din lume si plasate  aici in Gorjul natal al lui Brancusi, chemandu-ne mereu spre o adanca meditatie asupra vietii.
  In acest complex monumental sunt opere ce te duc cu gandul la ancestral, te tulbura cu spiritualitatea puternica surprinzandu-te initial si de care apoi nu te mai poti desprinde.
Ansamblul Monumental de la Targu Jiu, sinteza a creatiei lui Brancusi  Acestea sunt azi componente ale cotidianului, un element de sprijin, un impuls si un raspuns la vesnicele intrebari existentiale, o manifestare de spiritualitate concreta redata de Brancusi fiintei romanesti.
Masa Tacerii Targu Jiu
    Creatia sa a ajuns sa-i depaseasca starea umana si sa se ridice pana la nivelul astral prin forta mesajului transmis, prin conceptia ansamblului monumental in memoria eroilor ce s-au jertfit pentru intregirea Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial, ansamblul numit de Brancusi  “Calea sufletelor eroilor”.
 
  Directia de parcurgere  a caii “sufletelor eroilor” este cea a rotatiei pamantului, urmarita anume pentru a se inscrie in firescul lucrurilor, al naturii.
  Tot ansamblul este o procesiune a sufletului eroilor avand trei popasuri pana a ajunge sa se inalte la cer. Este o materializare a traditiei romanesti legata de cultul mortilor cu toate obiceiurile legate de Marea Trecere.
 

Aleea Scaunelor Targu Jiu

   Sufletul iese din apa curgatoare ( Jiul), simbol al calatoriei fara intoarcere  si isi incepe calea la „Masa Tacerii” alcatuita din doua pietre ca de moara, locul de reculegere in fata vietii si a mortii, un simbol al reunirii familiei si al meditatiei inconjurate de doisprezece scaune de piatra. Scaunele sunt asezate la distante mari parca facute pentru umbrele celor ce nu mai sunt si au  forma de clepsidra simbolizand trecerea timpului si totodata amintind de numarul apostolilor.

De aici porneste o alee- Aleea Scaunelor-al doilea reper constituit din doua siruri de scaune de piatra grupate in ritm de trei (3×5), ce strajuiesc calea si simbolizeaza trecerea in spatiu prin viata, cu momentele sale de cugetare asupra etapelor vietii.

Poarta Sarutului Targu Jiu
  Al treilea reper „Poarta Sarutului” vegheaza ca o faptura magica  la toate actele importante ale omului, pe sub poarta omul trece la casatorie dar si la ingropaciune spre locul de veci. Preia tema sarutului si cele doua fiinte sunt gravate pe toata lungimea pragului de sus a portii, iar cei doi piloni pastreaza doar  ochii cuplului si semnifica flacara iubirii care asigura triumful vietii asupra mortii cat si o poarta spre rai, spre Creator.
 
 La jumatatea caii intalnim biserica cu hramul Sfintilor Petru si Pavel, popas obligatoriu in drumul spre nemurire.
  Aleea Eroilor cantinua pana pe colina unde se inalta Coloana fara Sfarsit, opera centrala a ansamblului, cea care inalta simbolic sufletele eroilor neamului la cer, legand astfel cerul cu pamantul.
139 de ani de la nasterea lui Brancusi
   Ea este formata din 15 module intregi alcatuite din trunchiuri de piramida din fonta,  iar la capete doua semimodule care indica lipsa inceputului si a sfarsitului, a infinitului. Formele sale romboidale duc cu gandul la tema mitologica  de axa a lumii, de arbore celest, de mijloc de comunicare cu cerul evidentiind simbolic ascensiunea sufletelor in zborul lor spre viata vesnica.
    Brancusi insusi a definit Coloana fără Sfarsit “este un cantec etern care ne duce cu sine in infinit, dincolo de orice tristete sau bucurie factice.”
   Acest  ansamblu  monumental „Calea Eroilor” alcatuit din piatra si metal din Targu Jiu, care cinsteste moartea eroica dar in acelasi timp aduce si un elogiu vietii nepieritoare, este inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
   Nu este persoana care la aceasta intalnire cu capodopera nesfarsita in semnificatii, care isi dezvaluie tainele treptat, treptat, fara sfarsit, sa nu simta nevoia impartasirii impresiilor sale.

24 de comentarii la „Ansamblul Monumental de la Targu Jiu, sinteza a creatiei lui Brancusi

  1. Uite eu nu stiam de simbolistica acelor scaune asezate pe aleile parcului. Ma bucur citind pe fiecare in parte, pot afla informatii noi. Si iti dau dreptate, odata ajuns acolo, langa acele monumente simti insemnatatea lor, o transmiti mai departe si o porti cu tine catre infinit. Te pup!

    1. Brancusi nu se dezice de natura, dimpotriva pleaca de la ea , de la oameni, de la viata curenta, spre o transfigurare artistica si simbolistica lucrarilor sale tinde si ea ca si Coloana catre infinit.

  2. Ma bucur ca lumea se bucura (inca) de frumusetile artistilor nostrii romani! Mi-ar fi placut sa fiu alaturi de voi … fizic.. dar am fost cu gandul si sufletul! Falicitari pentru initiativa!

    1. Din pacate nu am vazut multe carti romanesti in care sa se incerce a fi descifrat geniul sau. Am apreciat in schimb ca doamna gardian din parcul tematic ne-a dat foarte multe explicatii, desi banuiesc ca nu intra in fisa postului.

  3. Sunt atat de multe semnificatii ale operelor lui Brancusi, incat ti-ar trebui cateva luni pentru fiecare oprire 🙂 Daca nu ma credeti va veti convinge la Zilele Constantin Brancusi. Am participat la primele doua editii si am ramas uimit de cat de putine lucruri stim despre lucrarile unui om atat de mare. Sau poate tocmai de-aia este considerat un geniu, pentru ca semnificatiile lucrarilor sale sunt mult mai mari decat ne putem inchipui. Spor!

    1. Brancusi a fost un geniu filozofic nestiut si greu acceptat de regimul comunist. La moartea sa, in 1957, statul roman a refuzat sa primeasca mostenirea sa- atelierul sau parizian – deoarece il considera reprezentant al burgheziei decadente. Acum acesta apartine statului francez si Brancusi de abia in 1964 a fost recunoscut geniu național si astfel ansamblul monumental a putut fi amenajat si ingrijit.

  4. Cu siguranță a fost o experiență absolut minunată, presărată cu voie bună, râsete și lacrimi de la atâta râs, cu o zi superbă și o companie absolut minunată. Să nu uit de gazda Daniela 😀

    1. As vrea sa putem vizita si atelierul sau parizian, astfel sa patrundem in cultura acelui timp si sa ne inchipuim ca traim o zi alaturi de nume mari care i-au fost prieteni in aceasta experienta departe de tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.