Pe urmele imparatesei Sissi in capitalele vechii Monarhii Dunarene (I Budapesta)

    Imparateasa Sissi, o figura emblematica a dublei monarhii a Austro-Ungariei a fost o aristrocrata neconformista, care nu a dorit sa se supuna ceremonialului Curtii Austriece. Frumoasa, spirituala, independenta,  a fost adorata pe timpul vietii de catre supusii sai  si de catre imparatul Franz Iosif I.
   Franz Iosif I a domnit 68 de ani, o perioada lunga dar lipsita de acalmie datorita permanentelor esecuri ale politicii interne si externe austriece.
     Una din consecintele razboaielor impotriva lui Napoleon a fost sfarsitul Sfantului Imperiu Roman, imparatul Francisc al II-lea a abdicat iar dupa Congresul de la Viena s-a creat o confederatie germana la care au aderat 41 de state germane, confederatie in care Prusia si Austria au preluat conducerea. Europa s-a bucurat de pace timp de 40 de ani pana in 1845, timp in care s-a produs Revolutia Industriala inceputa cu inovatii tehnologice care au dus la pana la urma la o imensa transformare sociala.
      In 1848 la Viena rascoalele muncitorilor si studentilor din luna martie au fortat guvernul sa desfiinteze cenzul si sa-l demita pe cancelarul Metternich, iar tanarul arhiduce a fost numit guvernator al Boemiei, post nepreluat in fapt niciodata. Prin abdicarea unchiului sau Ferdinand I si a tatalui sau, Franz Iosif a succedat ca imparat al Austriei la 18 ani, din 1848 pana in 21 noiembrie 1916.

    In Austria in vreme ce liberalii luptau pentru idealurile lor, nationalitatile nongermane cautau sa-si castige independenta. Lajos Kossuth a pregatit o insurectie si a proclamat un guvern maghiar, fortand pentru scurt timp guvernul austriac sa accepte o noua constitutie.

Pe urmele imparatesei Sissi in capitalele vechii Monarhii Dunarene (I Budapesta)
statuia lui Kossuth din piata Parlamentului
Un an mai tarziu Ungaria si-a declarat independenta sub Kossuth, dar a fost infranta si guvernul sau dizolvat, datorita interventiei in forta a tarului.
     In 1854 imparatul Franz Iosif I se casatoreste cu verisoara sa primara Elisabeta, Sissi, fata ducelui Maximilian de Bavaria si este incoronat ca succesor. Noul imparat a incalcat promisiunea reformelor democratice facuta inainte de suprimarea in forta a revoltelor din 1848, iar prin centralismul sau rigid guvernul austriac i-a frustrat atat pe nationalisti cat si pe radicali. Neutralitatea Austriei din timpul Razboiului Crimeii 1853-1856 a indepartat Rusia, fara a castiga sprijinul Frantei sau Marii Britanii, lasand astfel Austria in izolare. Austria pierde multe din teritoriile italiene, iar razboiul de 7 saptamani a pus capat influentei austriace in politica germana, astfel Confederatia Germana a inceput sa fie dominata de Prusia.

   Ungurii au fost intotdeauna un ghimpe in coasta statului multinational austriac, dar Sisi a iubit Ungaria, in parte ca un protest impotriva lui Sophie (soacra sa,  care a condus de fapt Austria in  primii ani de domnie ai lui Franz Iosef ), ce detesta  maghiarii, dar si pentru ca s-a simtit aproape de sufletul, limba si poporul acestei tari. In anul 1866 cand a vazut ca Austria plonja intr-o criza severa, ce risca ruperea ei in mai multe parti, Sisi si-a luat angajamentul unei unei solutionari  si numai datorita mentinerii contactului cu aristocratia rebela din Ungaria a imparatesii, s-a putut stabili in 1867 dubla monarhie a Austro-Ungariei, Ungaria redobandindu-si astfel constitutia.

poza din ziua incoronarii ca Regina a Ungariei
 

Acum exista o uniune pragmatica intre Austria si Ungaria printr-un monarh comun, armata mixta, ministerele de razboi, externe si finante, o constitutie ramasa valabila pana in 1918 si o reprezentare in Parlament a celor doua state. A urmat o perioda de liberalizare in care s-au pus in practica legi progresiste.

     Aceasta este perioada in care a trait Imparateasa Sissi si asupra careia a avut o influenta benefica, iar monarhia duala este cel mai mare triumf politic al sau.
   Pentru a-i multumi supusii sai maghiari au inceput prin a-i oferi in 1867 palatul Gödöllő (se afla la 30 km de Budapesta si este cel mai mare palat baroc din Ungaria si al doilea din Europa dupa Versailles).

Dupa moartea sa  supusii au comemorat-o prin a da numele sau unuia dintre podurile importante de peste Dunare ( cel actual este ridicat recent in 1964, deoarece cel vechi construit intre anii1897 și 1903 a fost aruncat in aer  de catre genistii Wehrmachtului in retragerea lor. Este singurul pod de pe Dunare care nu a fost reconstituit in forma sa originala)

Pe urmele imparatesei Sissi in capitalele vechii Monarhii Dunarene (I Budapesta) 

 si au amplasat langa acesta intr-un mic parc, o statuie a  imparatesei mult iubite.

Pe urmele imparatesei Sissi in capitalele vechii Monarhii Dunarene (I Budapesta) 
     Dragostea lui Sissi pentru Ungaria a fost prefigurata prin botezarea celei de a doua fiice cu numele Gisele, in onoarea celei care fusese Gisele- Elisabeth de Bavaria, casatorita in 955 cu primul print al Ungariei, sfantul Stefan. Se pare ca ii promisese profesorului sau de limba ungara, Jan Majlath ( un patriot inflacarat exilat de buna voie in Austria iar cuvintele sale pasionate vor trezi in sufletul Elisabetei ecouri ce nu se vor stinge niciodata) ca isi va boteza astfel una dintre fete. Lui i se datoreaza entuziasmul imparatesei fata de povestile care descriu suferinta, bucuriile si orgoliul national al poporului maghiar salbatic si misterios.
Cea de a treia fiica Marie Valerie s-a nascut la Ofen in Ungaria si a fost numita copilul ungar, deoarece a fost nascuta la putin peste noua luni dupa incoronarea la Budapesta. A fost copilul favorit deoarece a fost nascuta la zece ani de la nasterea celui de al treilea copil al cuplului imperial  si singurul copil care l-a putut creste langa ea, ceilalti trei fiindu-i luati de mici de catre mama imparatului  arhiducesa Sophie. A fost aleasa deliberat Budapesta ca loc pentru nastere pentru ca un baiat nascut acolo ar fi purtat numele de Stefan si ar fi existat posibilitatea ca el sa fie intr-o zi regele Ungariei. Datorita zvonurilor rau intentionate cum ca Valerie ar fi fata lui Andrassy (desi a semanat fizic perfect cu Franz Iosef) ea a dezvoltat o antipatie pe tot parcursul vietii pentru Ungaria si nu a vrut sa aiba nimic de a face cu ea.
De pe podul Erszebet plimbarea continua pe  pe Andrassy Utca, numita dupa cel care avea sa fie prim ministru al Ungariei intre 1867-1871 si ministru de externe al Austro-Ungariei 1871-1879 si care va fi unul din prietenii imparatesei. Conform unei legende, contele Andrássy a avut o poveste de dragoste cu  Elisabeta, iar in urma ei s-ar fi nascut arhiducele Rudolf. Nu exista insa dovezi pentru aceasta poveste, sustinuta indeosebi de atasamentul lui Sissi si Rudolf fata de cultura si obiceiurile ungare.

Paralel cu  Andrassy Utca, la 50 metri intre Kiraly Utca si Racoczi Utca se afla unul din cele doua cartiere din Budapesta ce ii poarta numele si anume Erzsébetváros, celalalt Pesterzsébet se afla mult in sudul Budapestei.
Orice plimbare prin Budapesta pe urmele imperiului Austro-Ungar duce in Piata Eroilor,

desi astazi lipsesc din a doua colonada semicirculara statuile regilor habsburgici datorita unei bombe cazute in cel de al doilea razboi mondial si care a distrus partial  statuile lui Ferdinand I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Carol al VI-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Maria Tereza a Austriei, Leopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman si Franz Joseph I al Austriei. Astazi acestea sunt inlocuite cu statuile unor principi de Transilvania: Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Imre Thököly, Francisc Rákóczi al II-lea, plus Lajos Kossuth in locul lui Franz Iosif.

La cativa kilometri se afla palatul Gödöllő pe care statul ungar l-a cumparat in 1867

si dupa o renovare rapida a fost dat cadou de incoronare cuplului princiar, fiindca se impunea o resedinta pentru sejururile monarhilor. Godollo va deveni curand una din cele mai populare destinatii ale lui Sissi deoarece aici nu o deranja nimeni, putandu-se dedica lecturii, invatarii limbilor straine, scrisului, calaritului sau mersului pe jos.
Imparateasa Sissi a petrecut dintr-un total de 2663 zile in Ungaria, aproximativ 2000 la Gödöllő. Aici, in 1901, i-a fost ridicata prima statuie in marime naturala, iar ziua numelui sau s-a comemorat mereu, inclusiv in anii celui de al doilea razboi mondial.

33 de comentarii la „Pe urmele imparatesei Sissi in capitalele vechii Monarhii Dunarene (I Budapesta)

  1. Erau niste desene "Printesa Sisi" si pentru ca mi-au placut foarte mult am fost curioasa sa citesc mai multe despre ea. Nu ma gandeam ca o sa se gandeasca cineva sa scrie despre ea. Defapt… ma bucur ca mi-ai amintit de ea 🙂

  2. Sissi este un personaj emblematic pentru perioada aceea istorica, o figura feminina extraordinara, o conducatoare stralucita si o femeie senzationala! Intr-un an, in concediu, mi-am ales ca tema „sa merg pe urmele lui Sissi” si a fost senzational!

  3. Eu și istoria nu ne prea iubim, dar felul cum povestești e foarte atrăgător și dacă era așa în școală, poate măcar cochetam și eu cu vremurile trecute. În Ungaria am fost, dar mai mult așa, în trecere, așa că aceste informații sunt numai bune de știut.

  4. Cand am vazut prima data seria la televizor mi-a placut maxim de ea, dupa ce am mai cautat si am mai citit despre viata ei mi se pare ca a fost o copila rasfatata care nu a crescut niciodata. Nu ma mai atrage deloc subiectul, dar locatiile sunt de vis. Mi-as dori sa le vizitez si eu.

  5. In adolescenta vedem filmul Sissi cred ca de peste 4-5 ori pe luna. Stiam aproape toate replicile din film, dar de fiecare data il vedeam cu aceeasi placere.Am fost in Austria special sa vad castelul , gradinile.Imagini frumoase.

  6. Eu am ajuns in Viena la Palatul Schombrunn unde printesa Sissi si-a trait o mare parte din viata. Mi se pare foarte interesanta istoria vietii ei care ar fi trebuit sa fie incredibil de frumoasa dar in relitate a fost un chin.
    Ps. Frumoas articol, mai ales pozele ♥️👍🏼

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.