Votez Echipamentul Mecatronic!

In cadul proiectului Premiile Inovatiei Romanesti 2014,
parte a campaniei 

                         

” PR3MIAZA INOVATIA ” , cel mai curajos program de sustinere si promovare a inventicii 
romanesti, pentru persoane fizice sau juridice care au primit un premiu la Salonul de inventica de la Bruxelles 2013 sau la Salonul de Inventica de la Geneva 2014,  am ales sa sustin ca si INOVAȚIA ANULUI 2014, echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării . Aceasta a fost medaliată cu argint la Târgul de Inovații – Innova de la Bruxelles în 2013 pentru invenția ”Echipament mecatronic, inovativ, pentru caracterizarea complexă a suprafețelor, în spaţiul vectorial” .

     Schimbarea domneşte pretutindeni si in prezent avem o accelerare a ei. Turbulenţa mediului schimba conditiile in care actionează companiile si castiga cele care dau prioritate utilizarii potentialului uman. Avansul rapid al tehnologiilor si importanta din ce in ce mai mare a online-ului, favorizeaza globalizarea pietelor si dinamica accentuata a tuturor schimburilor comerciale. In prezent scara de productie nu mai poate oferi avantaj competitiv, daca nu este dublata de noi strategii, noi tehnologii, de un influx de informatie si de inovatii. Se afirma companiile care sunt flexibile, rapide in reactii indraznete si care au ca si caracteristica imbunatatirea si schimbarea continua.

   Inovatia profunda poate face diferentierea intre competitori, poate crea o schimbare reala pentru afacerile companiilor prin simplificarea operatiunilor, imbunatatirea performantelor, diminuarea costurilor de productie. 
  Imbunatatirea accesului si utilizarii de tehnologie informationala duce la consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii, cu scopul de sprijinire a competitivitatii economice si dezvoltarii, specializarii, cresterii performantei la export, contribuind indirect la imbunatatirea unor domenii si reducerea saraciei. Inovarea presupune o transformare care poate fi aplicata in toate sectoarele de activitate economica pentru a obtine rezultate remarcabile traduse in termeni de eficienta si calitate.
   Doar intreprinderile inovatoare pot sa se mentina in acerba concurenta a Uniunii Europene. Dinamica productiei stiintifice romanesti s-a schimbat semnificativ, cercetarea romaneasca este mai bine legata la cercetarea internationala, dar legaturile dintre invatamant, cercetare si sectorul economic nu sunt continue si astfel putine idei sunt comercializate. Institutiile de cercetare publica nu au prea dezvoltata capacitatea de management spre o mai buna comercializare a rezultatelor cercetarii si aici a intervenit cu succes compania 3M Romania venind in intampinarea clientilor sai prin intermediul a cinci grupuri de afaceri: bunuri de consum,  electronica si energie, sanatate, industrial, siguranta, securitate si grafica comerciala.

    Inventia pe care am ales s-o sprijin face parte din grupul de afaceri industrial care se adreseaza unor piete foarte variate precum industria auto, aerospatiala, transporturi feroviare si multe altele.

   Aceasta inventie ”Echipament mecatronic, inovativ, pentru caracterizarea complexă a suprafețelor, în spaţiul vectorial” s-ar putea aplica pentru realizarea unor suprafete complexe la noile modele de masini fabricate de catre corporatia multinationala Ford Craiova, la viitoarele modele de locomotive construite de catre SC Softronic SRLCraiova sau pentru a da un reviriment industriei aeronautice reprezentata in Craiova de catre Avioane SA Craiova.
   Mecatronica este o disciplină tehnică aflată la interferența dintre electronică, mecanică și informatică.
    Programarea asistata de calculator a masinilor-unelte cu comanda numerica are drept obiectiv elaborarea programului-piesa, pornind de la citirea punctelor situate pe orice tip de curba de profil in functie de vectorii dimensiune, forta, temperatura, prin intermediul unui software ce utilizeaza aceste valori dinamice preluate de catre o placa de achizitie spre recrearea suprafetei tehnice citite. Astfel datorita unui echipament mecatronic inovativ  se pot citi si multiplica nenumarate curbe de profil si eventual se pot optimiza datorita softului CAD/CAM.

    Sistemele integrate CAD/CAM s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani, realizandu-se o imbinare intre latura de proiectare constructiva CAD (Computer Aided Design) si latura de proiectare tehnologica CAM (Computer Aided Manufacturing). Pentru a realiza un prototip virtual modulul CAD genereaza modele ( reprezentari grafice) dupa informatii legate de procesul de fabricatie care pot fi specifice unui model particular sau pot avea aplicabilitate generala. In esenta cuprind un set de definiri geometrice care acopera geometria in spatiu si un set de ordine de miscare cu ajutorul carora se genereaza deplasari ale subansamblelor mobile ale acestei tehnici moderne de utilizare a comenzii numerice. Astfel se apeleaza programe specializate numite postprocesoare sau simulatoare care preiau informatii in forma intermediara  generata de procesorul propriu-zis si le prelucreaza in fraze ce sunt in concordanta cu particularitatile sintactice ale echipamentului de comanda numerica.

   Inventatorul sau Aurel Zapciu declara ca aceasta inventie odata brevetata ” va oferi o șansă ca România să ajungă la nivelul care există pe plan mondial în domeniul mașinilor de copiat și reprodus suprafețe complexe” .
Astfel de invenții există deja, dar sunt secrete de firmă și se comercializează doar cu un anumit produs odată cu cumpărarea licenței. Noutatea în cazul invenției este reprezentată de folosirea celulelor de forță și a palpatorilor care intră în contact cu suprafața care urmează să fie reprodusă. ”

   Deoarece cu ajutorul acestei inventii s-ar reduce cu mult pretul de realizare a oricarei suprafete dorita si datorita aplicabilitatii sale imediate pe toata platforma industriala a Craiovei, nu pot decat sa o votez in PR3MIAZĂ INOVAȚIA ANULUI 2014 si sa va indemn si pe voi sa o votati pentru o dezvoltare industriala fara precedent a orasului, pentru atragerea de investitii uriase si crearea de locuri de munca. Prin votul nostru putem sa ajutam aceasta echipa de specialisti sa castige marele premiu de 2000 de euro.
     Am dat ca exemplu zona din care provin, dar cu ajutorul implementarii inovatiilor si inventiilor in procesele de productie, acestea vor functiona ca un motor al cresterii economice prin marirea volumului de activitate, a competitivitatii intreprinderilor pe piata europeana si vor ridica dezvoltarea economica si nivelul de trai din intreaga tara, asa ca  Sprijiniti   echipele de specialisti!!!
    Este necesara imbunatatirea continua a capacitatii de inovare si cercetare pentru dezvoltarea de produse, servicii, afaceri, procese si imbunatatirea mediului de afaceri. Romania este deocamdata pe un loc inferior in ceea ce priveste competitivitatea raportat la nivelul UE datorit a productivitatii scazute, nivelului limitat de cercetare sau numarului mic de intreprinderi cu rata mare de crestere.

     Felicitari acestei companii private – 3M Romania, care implineste in acest an 15 ani de activitate – cu origini si dezvoltari bazate  pe inovatie si inventii, pentru efortul sau de sustinere si promovare a inventatorilor romani.



6 comentarii la „Votez Echipamentul Mecatronic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.