Istoria florilor. Adevar, mituri si legende

Istoria florilor. Adevar, mituri si legende
Florile, pe langă faptul ca nu sunt un cadou materialist, nu se demodeaza si  … plac tuturor!  Florile sunt potrivite pentru orice moment si pentru orice varsta. Sunt un dar infailibil. Dar cum s-a ajuns aici? Care este istoria florilor din mitologie pana astazi?
 
  • 🌺Oamenii de stiinta au urmarit originile trandafirului cu analize complexe ale ADN pana acum 200 de milioane de ani.
  • 🌺 La inceput, plantele acopereau nevoile alimentare. Prima data cand florile sunt folosite ca simboluri ale ofrandelor si cultelor funerare a fost acum 7000 de ani.
  • 🌺Istoria floriculturii nu are un anumit inceput, cu toate acestea, primele urme gasite provin din culturile sumeriene si egiptene, care au inceput sa foloseasca plantele salbatice ca ornamente, creand astfel primele grădini.
  • 🌺Unele plante si copaci erau considerati a avea puteri divine. Stejarul, mesteacanul si frasinul au fost ingrijite, conservate si chiar adorate.
  • 🌺Despre primii trandafiri cultivati au fost gasite documente, in gradinile asiatice din Mesopotamia, din urma cu mai bine de 5.000 de ani. Se spune ca Sargon I, regele akkadienilor, ar fi adus cu el din expeditiile sale militare „vita de vie, smochine si tufe de trandafiri”. 
  • 🌺 Florile erau foarte iubite in Egiptul antic, impleteau ghirlande cu flori naturale si artificiale pentru a le face mai durabile. Au facut parte din mituri si credinte religioase. Trandafirul a fost emblema zeului egiptean Horus. Trandafirul, protagonistul nostru, a fost gasit reprezentat in picturile de pe peretii de morminte din secolul al V-lea i.Hr. 
  • 🌺Florile au fost plantate pentru prima dată in Babilon, in Gradinile Suspendate care  au fost considerate una dintre cele sapte minuni antice ale lumii. 
  • 🌺 Romanii au avansat in elaborarea coroanelor de flori, impletindu-le cu fire de argint si aur.
  • 🌺 In Grecia, influenta gustului pentru flori este constanta si mai rafinata. Grecii venerau trandafirul si magia lui, cu el impleteau coroane, impodobeau masa si il foloseau in filtrele de dragoste. Toate erau legate de Afrodita, zeita iubirii, iar petalele trandafirului se spunea ca protejeaza impotriva spiritelor rele. Trandafirul apare in patru locuri in mitologia greaca:
    • cand zeita Cibeles (Flora in mitologia romana) a creat floarea astfel incat frumusetea ei sa poata concura cu cea a Afroditei, pe care dorea sa se razbune;
    • la nasterea Afroditei, care a creat acest trandafir iesind din ape pentru a arata ca era capabila sa dea viata la ceva la fel de frumos ca ea.
    • aceasta floare rasare din sangele Afroditei, care a fugit să-l ajute pe Adonis, ranit de moarte de catre Ares intruchipat intr-un mistret.
    • trandafirul ar fi fost creat de Dionysus, care a vazut o zana prinsa intr-un tufis si i-a ordonat acestuia sa poarte flori la fel de frumoase ca acea creatura magica.
Rapsodie de primavara
Cos cu flori galbene
Cos cu flori galbene
Imprastiem dragostea
Imprastiem dragostea
Cufar flori I LOVE YOU
  • 🌺Cele mai vechi texte cunoscute despre flori si utilizarea lor sunt chinezestiSe vorbeste despre soiuri, culori, si cel mai important lucru este ca le asociaza cu sentimentele. Ele erau utilizate in scopuri medicinale, oferind fiecarei plante simbolismul sau. De exemplu, bambusul simboliza longevitatea, orhideea fertilitatea si bujorul onoarea. Incepand cu secolul al VI-lea d.Hr., calugarii budisti au adus gustul pentru flori si in Japonia, permitand astfel infiintarea scolilor Ikebana care dureaza pana in prezent.
  • 🌺 Hindusii sunt cei mai mari iubitori de flori. La ei, daruitul de flori este o traditie.  Ele nu sunt daruite cu ocazii speciale, asa cum se intampla in Occident. In India, in special cea rurala, florile sunt cumparate in fiecare zi de la negustoriNu sub forma de buchete sau plante, ci pur si simplu flori. Si fiecare are functia sa. Iasomia parfumeaza si decoreaza impletiturile femeilor in primavara, crizantema in restul anului, crinul este oferit in temple si pus la altarele de acasa, calendula este pentru a sarbatori Anul Nou hindus.
  • 🌺 Aztecii venerau o zeita a fertilitatii si sexualitatii numita Xochiquetzal ( „floare care sta ferma“). Zeita era reprezentata cu  o coroana de flori care ii înconjura capul, iar fragmentele de poezii aztece care s-au pastrat pana in prezent vorbesc despre dubla simbolistica a florilor ca embleme ale vietii si ale mortii. 
  • 🌺 In Occident, a existat o faza in care Biserica a interzis folosirea florilor, deoarece le considerau proprii riturilor si sarbatorilor pagane. Pana in sec XII, ele erau in biserici doar ca decor arhitectural. Gradinile si cultivarea florilor erau domeniul exclusiv al manastirilor.  Incetul cu incetul, bisericile au inceput sa fie impodobite cu flori salbatice precum violete, maci, irisi si crini. Incepand cu secolul al XIII-lea, in castele au aparut gradini ornamentale private. Renasterea a fost o perioada de schimbare, iar primele gradini au fost create in scopuri botanice, hranite cu noile specii aduse din America. Din acest moment, florile au inceput sa fie plasate si in interiorul caselor, in vaze. Prima sera pentru a adaposti noile specii de plante a fost la Vatican.
  • 🌺Dupa cum stii, in pictura, reprezentarea florilor a fost un element constant. Pictorii de flori au existat de la inceputul picturii. Florile sunt prezente in aproape toate picturile religioase.
  • 🌺In secolul al XIV-lea, a fost construita o sera din sticla, in Salerno, Italia, care semana putin cu cea moderna. 
Cos cu flori in nuante suave
Cos cu flori in nuante suave
Flori Valentines Day
Flori Valentines Day
Cos impresionant cu flori albe
Cos floarea-soarelui si irisi
  • 🌺In Evul Mediu, in lumea islamica, se remarca cultivarea zambilelor, iasomiei, narciselor, trandafirilor.
  • 🌺Trandafirul rosu, reprezinta dragostea adevarata si in perioada victoriana, in secolul al XIX-lea, a fost floarea aleasa pentru a indica pasiunea pentru persoana iubita. Aceasta traditie, ca multe altele, a supravietuit pana in prezent. In acele zile, culoarea trandafirului era foarte importanta pentru mentinerea etichetei, iar simbolistica lui s-a pastrat pana astazi.
      • Rosu: pasiune, iubire eterna.
      • Galben : gelozie
      • Alb : inocenta, puritate
      • Violet : dragoste la prima vedere
      • Portocaliu : relatii stabilite
      • Roz: frumusete, feminitate
    • Asa-numitul „Limbaj al florilor”, care a supravietuit pana in zilele noastre, consta, in esenta, in faptul ca a oferi flori arata sentimentul fata de destinatar, dar si propria stare de spirit. Acest obicei a venit in Occident prin intermediul aristocratei Lady Maria Wortley Montagu. Ea a trait o vreme in Turcia si acolo a invatat aceasta noua limba. A decis apoi sa o faca cunoscuta la inapoierea sa in Anglia. Astfel, in timpul epocii victoriene, „Limbajul florilor” s-a raspandit in toata Europa ca un nou mod de exprimare a emotiilor. Indragostitii din perioada romantica, cand nu se exprimau sentimentele in mod public, foloseau florile pentru a-si arata dragostea.
      • În vremea victoriana, era necesar pentru o vaduva sa se recasatoreasca in timp util pentru a-si asigura traiul pentru ea si copiii ei.  Cum stiau pretendentii ca vaduva si-a incheiat perioada de doliu? In momentul in care isi scotea micul buchet de carciumarese  pe care il purta mereu.
  • 🌺 Secolul al XX-lea. Mondrian peste un deceniu a creat desene si picturi naturaliste ce reflecta o serie de influente stilistice, inclusiv realismul academic, impresionismul olandez si simbolismul.  Mondrian a creat mai mult de o suta de imagini cu flori. Henri Matisse este cunoscut pentru utilizarea originala a culorii si fluiditatea liniei in desen. Opera sa a stabilit standardele pentru un nou stil in arta, plin de expresivitate si care refuza sa fie doar o imitatie a naturii. Georgia O’Keeffe „Mama modernismului american”, un pionier nu numai in incercarea abstractizarii florilor in picturile sale, dar si pentru dezvoltarea unui stil foarte personal. Ea a adoptat o abordare totala a florilor, simplificand si detaliind in acelasi timp.
 

Poate ca florile sunt mai vechi decat omenirea, gasindu-se intr-o multime de mituri si legende, dar ceea ce este o realitatea este ca, astazi, este atat de natural sa le oferi. Florile au capacitatea de a exprima multe lucruri si o fac cu mare intensitate. Folosim florile in cele mai importante momente ale vietii noastre; nasteri, inmormantari, nunti Ziua Indragostitilor… In spatele fiecarui buchet se afla o lume de senzatii si semnificatii.

Deci … de ce sa nu spunem lucruri frumoase cu flori mai des?

Cosulet magnific de primavara
Cutie cadou de primavara
13 trandafiri rosii Love
13 trandafiri rosii Love
Imprastiem dragostea
Imprastiem dragostea

16 comentarii la „Istoria florilor. Adevar, mituri si legende

  1. Mie imi plac cele roz si rosii foarte tare, care exprima frumusete si feminitate se pare.
    Cele galbene.. imi plac doar floarea soarelui 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.