Proteinele si dieta vegetariana

         Cu acest articol m-am alaturat campaniei Fii Activ cu Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni.

Organismul nostru este compus dintr-o multitudine de proteine. 
      Acestea sunt indispensabile pentru formarea tesuturilor, organelor, hormonilor si enzimelor. Ele sunt produse de elemente si mai mici -aminoacizii- dintre care unii sunt esentiali, in sensul ca nu-i putem produce noi, deci trebuie cautati in alimentatie. Din cei douăzeci de aminoacizi diferiţi care alcătuiesc proteinele din alimente şi din corp, opt sunt esenţiali. Dacă alimentele conţin toţi cei opt aminoacizii esenţiali, se consideră proteină completă. Daca alimentatia este deficitara in aminoacizi de calitate, organismul va fi nevoit sa-i caute in rezervele de urgenta si in muschii corpului. De aici rezulta un stres, care va conduce la o stocare mai putin buna a zaharurilor si o asimilare mai slaba a vitaminelor.

    Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun in mod gresit ca este dificila obtinerea de proteine dintr-o astfel de dieta, dar  se obtine o cantitate indestulatoare de proteine, daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Printre legume includ si soia si derivatele acestui produs: lapte de soia, tofu, carne de soia. Soia este unica proteină completă din lumea vegetală, de aceea boabele de soia şi pudra proteică de soia sunt surse excelente de proteină. Proteinele vegetale de asemenea oferă o mare varietate de vitamine şi minerale, alături de fibre şi antioxidanti, ce nu le vei găsi în alimentele animale. Spre deosebire de carne şi produse lactate, sursele de proteine vegetale nu conţin colesterol şi grăsimi saturate care pot să afecteze sănătatea inimii. Sunt multe exemple de vegetarieni sportivi de elita: arl Lewis (de 10 ori olimpic Track & Field câștigător), Dave Scott (6 ori castigator Ironman) și Dave Shishkoff (ciclist competitiv canadian).

    Piramida vegetariana conform www.vegetariannutrition.org arata in felul urmator:

Principiile sunt pe scurt;
– categoriile principale de alimente: fructele , legumele si cerealele integrale si leguminoase trebuie consumate la fiecare masa;
– seminte, nuci, ulei vegetal, lactate sunt alimente consumate zilnic;
– oua si dulciuri de cateva ori pe saptamana;
– consumul de apa 6 pahare pe zi;
– activitate fizica cu regularitate;
– expunerea la soare minim 10 minute zilnic;
– suplimente alimentare in functie de varsta, sex si stil de viata recomandate in special veganilor.
– alimente din toate categoriile cat mai variate, pentru a asigura aportul tuturor nutrientilor necesari organismului.

        O dietă care include leguminoase (fasole, linte, năut), tofu, cereale, lactate cu puţine grăsimi, multe legume şi fructe va avea :
– mai puţine grăsimi saturate;
– mai mulţi fitonutrienţi (care protejează împotriva cancerului);
– mai multe fibre alimentare.
         De asemenea, multe studii arată că vegetarienii au:
– mai puţine boli cardiovasculare;
– tensiune arterială scăzută;
– incidenţă redusă a cancerului de intestin şi de prostată;
– probabilitate redusă de a dezvolata pietre la vezica biliară;
– incidenţă redusă a diverticulitei (afecţiune intestinală care se manifestă prin dureri şi constipaţie);
– şanse scăzute de a dezvolta diabet de tip 2.

       Pe de alta parte sursele animale de proteine: pestele, carnea de pasare, ouale, lactatele, toate sunt proteine complete. Proteinele animale sunt în special surse bune de anumite minerale importante, precum fierul şi zincul. Şi fructele de mare sunt una dintre cele mai bune surse de acizi graşi sănătoşi pentru inimă – Omega 3. Doar proteinele animale asigură vitamina B12.
   Fiecare are beneficiile sale si fiecare este liber sa-si aleaga dieta dorita, dar daca optati pentru cea vegetariana este necesar de adus un raport de vitamine si minerale , mai ales de vitamina B12 daca nu consumati lapte sau oua (vegani).   Acesta este de fapt principalul dezavantaj – potentiala carenta de vitamine si minerale si aici DOPPELHERZ vine in sprijinul vegetarienilor si veganilor, cu un produs novator Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni, vitamine si minerale.

Pentru a veni in sprijinul vegetarienilor voi prepara o reteta simpla: 
Papardele cu legume

Ingrediente:
  • 2 dovlecei;
  • o ceapa;
  • un ardei gras rosu;
  • 300 gr papardele;
  • 100 ml mascarpone;
  • 50 gr branza tip emmentaler;
  • sare;
  • piper.

Am ras pe mandolina dovleceii in fasii late, ceapa am taiat-o solzisori si ardeiul in fasii lungi.

    In  acest timp am pus la fiert si oala cu apa si putina sare pentru a fierbe papardelele. Acestea se fierb conform instructiunilor de pe cutie.
       In tigaia incinsa am sotat ceapa cu putin ulei si apoi dovleceii si ardeiul.
      Dupa ce s-au racit am adaugat mascarpone, care este de fapt o smantana mai grasa. In mod normal as fi folosit smantana, dar de data aceasta cat timp am pregatit ingredientele fetita mea a papat-o.
       Se scurg papardelele de apa si se adauga peste compozitie, amestecandu-se putin. Se aranjeaza pe farfurie si se rade pe deasupra branza si se condimenteaza dupa gust.
Pofta buna!
  
    In final am de facut o urare pentru data de 1 noiembrie :

Happy World Vegetarian Day!!!


4 comentarii la „Proteinele si dieta vegetariana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.