Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni

Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni
        Din ce in ce mai multi medici sunt de parere ca alimentatia joaca un rol foarte important pentru sanatate, atat pe planul prevenirii, cat si al eliminarii bolilor. Pentru un nefumator care nu consuma nici alcool si care nu este expus in mod continuu la poluanti toxici, sursa cea mai importanta a imbolnavirilor este foarte probabil alimentatia sa. In lantul alimentar, acest lucru incepe cu produsele chimice si metalele grele care sunt absorbite de fructe si legume, dar si cu hrana consumata de animalele din ferme si se continua cu transportul, prelucrarea, conservarea, ambalarea, gatitul, actiuni ce pot introduce substante mutagene si cancerigene puternice. Unii dintre noi au ales sa fie vegetarieni, dar aceasta implica o mai mare atentie la alimentatia zilnica. In continuare voi vorbi despre importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni.
 

Dieta piramida 

 
      Originala dieta piramida a fost lansata si creata  pentru a evidenția frumusetea si varietatea de alimente integrale, de plante care caracterizează diete fara carne, sanatoase, bine planificate.
      Este vorba despre mancare! Acest ghid vizual serveste ca memento cat de important este sa mănanci in fiecare zi alimente de la toate nivelurile piramidei.  Deși piramida  dispune de alimente proaspete in primul rand si alimentele vegetale congelate, conservate, uscate, sunt de asemenea o parte importanta a unei diete sanatoase.
      Dupa ghidul american de alimentatie, ar trebui sa mancam intre 6 si 11 portii de fructe si legume crude pe zi,Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni
 
 
pentru a primi aportul zilnic de vitamine si minerale necesar pentru o functionare optima a organismului. Din nefericire majoritatea nu urmeaza acest sfat din simplul motiv ca nu dispun de timp si de mijloace pentru a cumpara fructele si legumele proaspete , apoi pentru a le prepara.
 

Beneficiile dietei vegetariene

 
      Urmaresc ocazional o emisiune la televizor – Incurabilii. Aici am observat  oameni cu afectiuni grele care au tinut diferite diete vegetariene si s-au vindecat miraculos. Erau dintre cei pe care doctorii ii credeau fara speranta. Acesti incurabili au descoperit diferenta pe care o produce aceasta alimentatie si nu si-au irosit timpul sau banii, iar pe termen lung acest plasament le-a adus un plus important capitolului lor de sanatate si anume ….viata.
  Asociatia Dietetica Americana afirma că vegetarienii au „rate mai mici de deces din cauza bolilor cardiace ischemice; … un nivel mai scazut de colesterol din sange, scaderea tensiunii arteriale, precum si rate mai mici de hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, de prostata si a cancerului de colon „, precum si faptul ca  vegetarienii au o probabilitate mai mica de a fi obezi.
   Un regim alimentar sanatos vegetarian ne ofera toate substantele nutritive de care avem nevoie, minus toate grasimile saturate, colesterol si contaminanți care le gasim in carnea de animal, oua,  produse lactate.
 

Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni

 
       Incercati sa va largiti orizontul de perceptie si priviti ceva mai departe. Daca sunteti constienti de importanta unei bune alimentatii vegetariene, dar nu aveti posibilitatea sau mijloacele de a respecta in fiecare zi regulile unei nutritii echilibrate, suplimentarea cu vitamine si minerale antioxidante poate si va fi un ajutor pretios pentru mentinerea unui organism viguros si sanatos.
    Acestea pot contracara eventualele deficiente de vitamine: ca de exemplu vitamina B12, existenta doar in produse animale  si in concentratii mici  in ciuperci, dar in procentaj mult prea mic pentru a satisface nevoile organismului. Spirulina contine o formă de B12, dar aceasta nu poate fi asimilata de catre oameni. Rolul vitaminei B12 este vital  in functionarea sistemului nervos si a celulelor creierului, deci lipsa ei poate constitui o problemă serioasa pentru vegetarieni.
   Deficienta de fier este de asemeanea o problema pentru vegetarieni, deoarece tipul de fier care se găseste in carne si in fructele de mare este mult mai usor absorbit decât cel din legume, cereale, nuci şi oua. Daca te simti obosit si letargic s-ar putea sa ai o carenta de fier.
    Zincul este de asemenea important deoarece ajuta in lupta impotriva infectiilor. Se gaseste in cantitate mare in carne si fructe de mare, dar poate fi suplinit si cu un consum sustinut de germeni, seminte.
     O alta problema des intalnita este lipsa de calciu, care este vital pentru osatura. Vegeterienii deoarece consuma produse lactate nu ar trebuie sa aiba probleme, de obicei veganii sunt cei vizati.
    Cu ajutorul suplimentelor si al unei diete echilibrate vei fi mai energic, mai putin obosit in timpul zilei, vei avea o minte clara, vei fi mai putin anxios. Este demonstrat stiintific ca vegetarienii traiesc cu 7 -15 ani mai mult decat restul persoanelor care opteaza pentru alt fel de dieta si ca incidenta de  boli de inima, diabet, infectii, este mult mai mica, precum si  timpul de recuperare dupa orice boala.
Methylcobalamin (Vitamina B12) 1000mcg 30tb (Metilcobalamina) Sublinguale SOLGAR

Methylcobalamin (Vitamina B12) 1000mcg 30tb (Metilcobalamina) Sublinguale SOLGAR

Vitamina B12 1000mcg 100tb (Cobalamina) SOLGAR

Vitamina B12 1000mcg 100tb (Cobalamina) SOLGAR

B Complex-50, 50cps Solgar

B Complex-50, 50cps Solgar

Vitamina B12 500mcg 50cps(Cobalamina) SOLGAR

Tofu fingers

Reteta pentru vegetarieni- Tofu Fingers

      La finalul acestui articol despre importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni, m-am gandit sa va prezint o reteta pentru vegetarieni, care sa fie usor de facut si care sa contina tofu- un derivat din soia.
De ce am ales sa folosesc soia?
Deoarece  soia este unica proteina completa din lumea vegetala, boabele de soia si pudra proteica de soia sunt surse excelente de proteina. Alimentele derivate din soia (tofu sau laptele de soia) sunt substitute sanatoase pentru produsele de origine animala care contin colesterol. Soia este bogata in substante nutritive sanatoase, cum ar fi vitaminele din grupul B, acizi grasi Omega3 si poate preveni:

 – declansarea bolilor coronariene prin pastrarea in limite normale a valorilor colesterolului;

 -aparitiea cancerului, gratie cantitatilor mari de fitoestrogeni, care actioneaza ca o forma slaba de estrogen.

Tofu fingers

 
Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni

 

Ingrediente:
– tofu;
– fulgi de ceapa;
– fulgi de usturoi;
– fulgi de ardei;
– malai;
– sare;
– un ou.
Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni
 

Se taie tofu in batoane, se inmoaie in ou si se dau pe rand prin malaiul amestecat cu fulgi. Se prajesc in ulei, intorcandu-se pe ambele fete. Totul dureaza cam 15 minute si este extrem de simplu.
In functie de preferinte puteti pune fulgi de un singur fel sau ii puteti amesteca. Eu am facut un mix bazat mai mult pe fulgii de ardei, deoarece imi place mancarea picanta. Pentru cei care nu suporta mancarurile picante sau usturoiul, se pot folosi decat fulgii de ceapa.

Pofta buna si multa sanatate!
 
Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni
Carte de bucate - Sanda Marin

Carte de bucate – Sanda Marin

Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram

Jamila Cuisine. Vol II – Geanina Staicu-Avram

Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi

Retete vegetariene din toata lumea – Giuliana Lomazzi

Carte de bucate - Silvia Jurcovan

Carte de bucate – Silvia Jurcovan

300 retete delicioase de post

300 retete delicioase de post

35 de comentarii la „Importanta suplimentelor alimentare la vegetarieni

  1. Vegetariana nu sunt. dar nu fac exces de produse de origine animala, iar carnea, am inceput sa mananc din ce in ce mai rar si asta ma bucura.

  2. Cred că, indiferent ce stil de viață alegem să avem, trebuie să reușim să fim echilibrați. Problemele vin întotdeauna din cauza exceselor, fie că sunt alimentare sau de orice altă natură. 🙂

  3. Nu sunt o mare iubitoare de carne dar nici nu spun ca as putea renunta la ea, de buna voie. Este mai satioasa, din ce am observat eu, sau poate mi se pare. Nici cu suplimentele nu sunt prietena buna. Am refuzat sa ma inscriu la campaniile de testare. Desi, destul de blamati, eu iau recomandarile medicilor in serios.

  4. Eu sunt un mare fan al preparatelor octo-lacto-vegetariene, iar rețeta propusă de tine e mai mult decât tentantă și bună pentru mic-dejun sau chiar prânz, alături de o salată tabouleh.

  5. Eu totusi consider ca si carnea are rolul ei si oricate inlocuitoare ar exista, nu se compara cu ce iti ofera o carne bine fcuta si cu grija, adica nu in ulei, prajita. Totusi, moderatia este esentiale, orice ai manca, in cele din urma.

  6. Arata foarte bine!!!
    Eu ador carnita, insa! Stiu ca sunt pofticioasa si cu siguranta am sa incerc si reteta ta! Sper sa-i placa foarte mult fiicei mele, care este foarte pretentioasa la mancarica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.