BID BOND – GARANTIA DE PARTICIPARE LA LICITATII

       
        In cadrul unei licitatii prin invitatia de participare la licitatie si caietul de sarcini aferent acesteia, organizatorii licitatiilor internationale solicita ofertantilor, ca o conditie a participarii, prezentarea alaturi de oferta tehnica si cea comerciala a unei scrisori de garantie de participare. 
      In anumite circumstante, bancile se pot constitui drept garanti in numele clientilor lor, iar in economiile dezvoltate a devenit o practica obisnuita, sa solicite garantii din partea bancilor, cerandu-le sa actioneze in calitate de garanti.
      In materie de garantii bancare problema fundamentala este legata de sistemul de drept care guverneaza garantia respectiva, iar practica a dovedit ca in materie de garantii raman: dreptul suveran al tarii garantului si practica bancara. Prin aceste garantii se asuma anumite angajamente financiare cu scopul de a se acoperi pierderea ce ar rezulta ca urmare a neandeplinirii sau indeplinirii defectuoase a conditiilor contractuale de catre unul dintre parteneri.
       Aici intervine firma BIDBOND cu produsul sau BID BOND- GARANTIA DE PARTICIPARE LA LICITATII, care reprezinta o alternativa la scrisoarea de garantie bancara sau la viramentul bancar in favoarea autoritatii contractante.
     Aceasta garantie inlocuieste de fapt un depozit bancar pe care participantul la licitatie ar fi obligat sa-l faca, scopul acestei garantii este de a-l asigura pe organizatorul licitatiei de bonitatea si seriozitatea ofertantului.

      Mai jos va prezint acest produs;


BID BOND -GARANTIA DE PARTICIPARE LA LICITATII

   

I. CADRUL LEGAL

Conform Art. 86 din Hotărârea Guvernului nr. 925/2006, cu modificările si completările ulterioare, prevede:


(1) Garanţia de participare se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară ori de o societate de asigurări, care se prezintă în original, în cuantumul şi pentru perioada prevăzută în documentaţia de atribuire.

(2) Garanţia trebuie să fie irevocabilă.

(3) Instrumentul de garantare trebuie să prevadă dacă plata garanţiei se va executa:

a) condiţionat, respectiv după constatarea culpei persoanei garantate, în conformitate cu contractul garantat; sau

b) necondiţionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declaraţiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate.

(4) Autoritatea contractantă nu are dreptul:

a) de a impune sau de a interzice prezentarea unui instrument de garantare emis de către o anumită societate bancară ori societate de asigurări, nominalizată în mod expres în documentaţia de atribuire;

b) de a limita posibilitatea de prezentare a instrumentelor de garantare numai la cele care sunt emise de către societăţi bancare sau numai la cele care sunt emise de către societăţi de asigurări;

c) de a impune sau de a interzice prezentarea scrisorilor de garanţie în oricare dintre formele prevăzute la alin. (3) lit. a)-b) ori de a acorda, în cadrul procesului de evaluare, un punctaj suplimentar uneia dintre formele de constituire a garanţiei.”

II. Avantajele Asigurarii de Garantie pentru participarea la licitatie sunt:

a) facilitarea participării la licitaţiile publice;

b) deblocarea sumelor constituite ca garanţie de participare;

c) neafectarea capitalului de lucru, prin neconstituire de cash colateral;

d) timp redus de emitere a garanţiei, faţă de procedurile bancare.

e) costuri reduse

III. RISCURILE ASIGURATE:

a) ofertantul şi-a retras oferta în perioada de valabilitate a acesteia;

b) oferta sa fiind stabilită câştigătoare, ofertantul nu a constituit garanţia de bună execuţie în perioada de valabilitate a ofertei;

c) oferta sa fiind stabilită câştigătoare, ofertantul a refuzat să semneze contractul de achiziţie publică în perioada de valabilitate a ofertei.

d) in urma respingerii contestatiei formulate de catre ofertantul se vor retine sumele precizate la art. 2781 alin. 1 litera d) din OUG 34/2006

Contractul de asigurare se încheie pe perioada de valabilitate a ofertei acesta putandu-se prelungi în schimbul plăţii de către Asigurat a unei prime de asigurare calculată pentru perioada de valabilitate prelungită.

Perioada maxima de Asigurare este de 6 de luni

Garanţii – Asiguratul trebuie sa prezinte in original un bilet la ordin avalizat de administratorul societatii pentru intreaga suma asigurata. Biletul la ordin va fi insotit de fisa de specimene de semnaturi de la banca, certificata la zi de banca, pentru conformitate cu originalul

Documente necesare:

a) certificatul de înregistrare (copie);

b) ultimele trei bilanţuri depuse la Administratia Financiara şi ultimele trei balanţe incheiate, semnate si stampilate

c) documentaţia de atribuire (fişa de date a achiziţiei) în baza căreia se solicită garanţia si numarul anuntului de participare;

d) certificatul constatator, eliberat de Registrul Comertului, parte din documentatia de participare solicitata de autoritatea contractanta.

1.Cat costa?

        Prima de asigurare aferenta unei polite de garantii de participare la licitatii ( BID BOND) variaza in functie de bonitatea societatii dvs si cuantumul garantiei solicitate. Cota de prima aplicabila este de regula ( in conditiile indeplinirii criteriilor de bonitate solicitate de asiguratori) invers proportionala cu suma asigurata. De asemenea aceasta cota de prima este ajustata si in functie de istoricul asiguratului in societatea de asigurare.

Exemplu de calcul:

Garantia solicitata – 500.000 lei

Perioada asigurata – 120 de zile

Cota de prima – 0.6%

Prima de asigurare – 3.000 lei.

       Concluzia este ca decat sa tinem 500.000 lei blocati, fie la autoritatea contractanta fie in banca, in schimbul unei scrisori de garantie bancara, pentru o perioada de 120 zile, mai bine incheiem o polita de asigurare contra unei prime de asigurare de 3.000 lei si astfel in tot acest interval noi beneficiem de cash-flow-ul necesar participarii la orice alta licitatie crescandu-ne astfel sansele de a ne fi atribuita una dintre ele.
2.Daca Autoritatea contractanta nu accepta polita de asigurare?

      Conform art.86 alin(4) lit. a) :” Autoritatea contractanta nu are dreptul de a impune sau de a interzice prezentarea unui instrument de garantare emis de către o anumită societate bancară ori societate de asigurări, nominalizată în mod expres în documentaţia de atribuire”.

3.Are polita de asigurare aceeasi valoare ca si scrisoarea de garantie bancara?

         Da, polita de asigurare sau oricare dintre celelalte doua forme de prezentare a garantiei solicitate de Autoritatea contractanta au aceeasi valoare. Mai mult, conform art. 86 alin(4) lit c) “Autoritatea contractanta nu are dreptul : de a impune sau de a interzice prezentarea scrisorilor de garanţie în oricare dintre formele prevăzute la alin. (3) lit. a)–b) ori de a acorda, în cadrul procesului de evaluare, un punctaj suplimentar uneia dintre formele de constituire a garanţiei.”

4.Cat dureaza emiterea politei?

          Pentru asiguratii care nu au mai fost analizati din punct de vedere al bonitatii in societatea de asigurare perioada de analiza poate de 3-5 zile lucratoare. Odata ce aceasta analiza a fost facuta, orice alta solicitare se poate rezolva in 24-48 ore in functie de societatea de asigurari la care s-a facut cererea.

5.Cate polite pot incheia?

        In principiu pentru un asigurat se pot incheia un numar nelimitat de polite de asigurare. Daca un asigurator stabileste o expunere pe client si aceasta expunere se concretizeaza, avem intotdeauna optiunea alegerii unei alte societati de asigurare.

6.Ce se intampla daca Autoritatea contractanta solicita prelungirea valabilitatii ofertelor depuse?

        Polita de asigurare emisa poate fi prelungita la solicitarea Autoritatii contractante in baza acestei solicitari pentru o perioada de pana la 180 de zile. Prelungirea se poate face si in mai multe etape cu respectarea termenului maxim de expunere.

7.Putem prelungi prin polita de asigurare o scrisoare de garantie bancara?

       In situatii exceptionale acest lucru este posibil cu mentiunea ca asiguratul trebuie sa fie deja client existent si trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu a depus contestatie la procedura in curs.

Pentru alte intrebari firma ofera consultatie gratuita 
                          0360-102.102                       
      

5 comentarii la „BID BOND – GARANTIA DE PARTICIPARE LA LICITATII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.