Compot de rubarba

Compot de rubarba
   Compotul de rubarba este o reteta benefica pentru sanatate, racoritoare, numai buna pentru canicula!  Dictionarul prezinta rubarba ca o planta perena erbacee, dar inca nu m-am dumirit daca este leguma cum o considera europenii sau fruct tinand cont de parerea americanilor.
Rubarba a aparut cu aproximativ 500 de ani in urma in Anglia si a devenit apreciata pentru aroma si gust, inlocuind fructele din placinte, prajituri, sucuri. Este o leguma/fruct uimitoare din punct de vedere al sanatatii, continand multe substante nutritive. Rubarba este o planta saraca in calorii, dar bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si in vitamine ( mai ales vitamina C). Ea are capacitatea de a ajuta la pierderea in greutate, de a imbunatati digestia, previne Alzheimer, stimuleaza cresterea oaselor, previne cancerul, optimizeaza metabolizmul, imbunatateste circulatia, protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare si lista nu se termina aici.Compot de rubarba
Ai grija sa nu consumi frunzele de rubarba, contin un nivel ridicat din toxina acid oxalic. In cazul in care planta este tinuta la temperaturi joase se poate ca toxina sa migreze din frunze catre tulpini. Daca le cumperi din market nu-i nicio problema deoarece aici se comercializeaza decat tulpinile.

Ingrediente :
– un litru de apa;
– 3 tulpini de rubarba;
– 100 gr zahar;
– o lamaie;
– 2 pliculete zahar vanilat.

Mod de preparare

Se fierbe la foc mic un sirop din apa si zahar dupa care se adauga tulpinile de rubarba spalate si maruntite in bucati de 2cm. Se lasa putin pe foc pentru a nu se fierbe prea tare rubarba si dezintegra (3-4 minute sunt de ajuns si aceasta la foc mic). Racit se pune intr-o carafa, unde se adauga cateva felii de lamaie si zeama lamaii.

Compot de rubarba

Compotul de rubarba are un gust deosebit, usor acrisor, este foarte racoritor in zilele de vara sau consumat fierbinte energizeaza si incalzeste organismul in zilele reci.

16 comentarii la „Compot de rubarba

  1. Mi-am tot propus să încerc și eu tartă cu rubarba. Cred că este tare gustoasă!
    Acest compot cred că este delicios, ideal de iarnă.

  2. Anul acesta am incercat si eu pentru prima data dulceata de rubarba. Nici nu mai auzisem de aceasta planta sau ce-o fi ea. Nu mi-a placut, prea acrisoara. In schimb compotul cred ca ar fi pe gustul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.