Dulceata de rubarba

Dulceata de rubarba 1

  E prima oara cand am incercat sa fac dulceata de rubarba, desi am tot vazut rubarba de vanzare la Kaufland. Initial am vrut sa fac o ciorba de linte cu rubarba, dar deoarece am cumparat cam multa,  asa ca am facut atat ciorba cat si dulceata.

Ingrediente dulceata de rubarba:

 
– 1 kg rubarba;
– 1 kg zahar cubic;
– 1/2 l apa;
– 2 felii limeta;
– coaja de la o portocala.
Germeni si vlastari. Surse de sanatate si energie - Ligia Pop
Maramures in bucate - Nicolai Tand
Maramures in bucate - Nicolai Tand
5 Ingrediente. Mese rapide si usoare - Jamie Oliver
5 Ingrediente. Mese rapide si usoare - Jamie Oliver
300 retete delicioase de post
300 retete delicioase de post
Dictatura gastronomica - Constantin Bacalbasa
Dictatura gastronomica - Constantin Bacalbasa

Mod de preparare dulceata de rubarba:

      La dulceturi folosesc zahar cubic, acesta nu face spuma si este mai usor de adunat spuma. Rubarba este  foarte fragila si se dezintegreaza usor atunci cand incerca sa spumuiesti oala.
   Incep prin a pune apa la fiert impreuna cu zaharul alcatuind un sirop legat. In acest timp am spalat tijele si le-am feliat in bucati mari de 2cm. Taindu-le am observat ca se decojeau usor si am decis sa le iau coaja. Data viitoare o sa aleg niste tije mai fragede, acestea erau cam lemnoase si prin decojire am pierdut din fermitatea lor in dulceata si din culoare, dulceata avand o culoare usor rozalie si nu un roz intens.
     In sirop am pus doua felii de limeta si cateva suvite de coaja de portocala. Initial am vrut sa pun lamaie in loc de limeta, dar m-am temut ca aceasta sa nu estompeze gustul dulcetii, in loc sa-l amplifice. In siropul legat  si dat in clocot am adaugat bucatile de rubarba,  micsorand totodata si focul spre minim. Dupa circa 10 minute am luat dulceata de pe foc, iar in acest interval nu am facut decat sa scutur cratita, amestecatul fiind interzis. Daca cumva apare spuma, aceasta se ia usor de la suprafata, fara a se deranja dulceata.
dulceata de rubarba 3

Poza din stanga e un fel de nu faceti asa ca mine, am fiert-o un pic cam mult, asa ca a doua zi am facut alta mult mai aratoasa.

Rubarba este o planta ierboasa perena, cu un rizom dezvoltat si numeroase radacini carnoase. Frunzele sunt toxice putand provoca moartea, deoarece contin acid oxalic.

dulceata de rubarba 2
Pentru preparatele culinare se folosesc doar petiolurile frunzelor, ce pot varia la culoare de la roz deschis la roscat-violaceu. Este bogata in fosfor, magneziu ,fier, zinc si vitamine – vitamina C.  Rubarba este indicata la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Gustul acru o face potrivita pentru acrirea ciorbelor, pentru sosuri si chutney, pentru  deserturile din zilele calduroase de vara. Tuturor le da un gust subtil si o culoare vie ce va fi sigur apreciata indiferent de forma sub care va fi prezentata la masa.
Sa alegeti mereu tulpini subtiri, cele mai groase sunt usor lemnoase.
 Pofta buna!
 
Va mai tentez cu cateva retete cu rubarba: ciorba de linte cu rubarba, compot de rubarba, tarta cu ricotta si rubarba supa crema de sfecla si rubarba.
Carte de bucate - Sanda Marin
Carte de bucate - Sanda Marin
Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram
Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram
Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi
Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi
Carte de bucate - Silvia Jurcovan
Carte de bucate - Silvia Jurcovan
501 retete din bucataria romaneasca - Mihai Basoiu

24 de comentarii la „Dulceata de rubarba

    1. Nici eu n-am auzit de parfum cu rubarba:)) O sa caut acest parfum sa vad cum miroase, rubarba nu are miros decat eventual de iarba :))

  1. Nu am mancat niciodata rubarba, cu atat mai mult dulceata, nici nu ma gandeam ca s-ar face dulceata din asa ceva, desi nu ar trebui sa ma mire. Interesant expeiment. De cand locuiesc cu mama, bucataria este pe mana ei iar in ultimii ani, si piata ( pe umerii sai). Nu cred ca as avea sanse sa mananc asa ceva prea curand. 😀 Traditionalista din ea nu mai dispare la cei 80 de ani pe care ii are. Dar, asta e…. sa mi-o tina Dumnezeu sanatoasa pe ea, daca pe mine n-a vrut.

  2. Ce interesant. Nu am gustat niciodată rubarba, în niciun fel de preparat, dar-mai în dulceață. Arată fain. Nu știam mai nimic despre, sinceră să fiu, așa că mersi de info și idei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.